Вінницькі правозахисники стали на захист київської журналістки-блогера

Вінницькі правозахисники стали на захист київської журналістки-блогера
Вінницька Правозахисна Група стала на захист відомої української журналістки - блогера Олени Білозерської. 12 січня співробітники міліції провели обшук в її помешканні. З доступної в ЗМІ інформації відомо, що правоохоронці вилучили у журналістки всю оргтехніку, фото-, відео-, аудіоапаратуру, мобільні телефони.

У зверненні вінницьких правозахисників зазначається, що «обшук у журналістки Олени Білозерської має всі ознаки незбалансованого й протиправного втручання в журналістську  професійну діяльність, порушує право людини одержувати та передавати інформацію». 

- Попри твердження влади, що вказане втручання пов‘язане із розслідуванням злочину, а саме - підпал офісу однієї з політичних партій в м.Києві, - говорить координатор Вінницької Правозахисної Групи Дмитро Гройсман, - влада не навела жодних доказів намагання збалансувати інтерес кримінальної юстиції та гарантій вільного здійснення журналістами своєї професійної діяльності. Журналіст Білозерська ніколи не приховувала своїх політичних переконань та свою підтримку певним ідеологіям чи політичним лідерам. Проте це не виключає її з-під гарантій на вільне одержання та передачу інформації, встановленими Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод і розвинутих у відповідній юриспруденції Європейського суду з прав людини.

Правозахисники переконані, що «журналісти мають право зберігати в конфіденційності джерела своєї інформації, оскільки це є запорукою відносин довіри й поваги до завдань та відповідальності преси в демократичному суспільстві. Таку позицію посів Європейський суд з прав людини у справах, які вже стали «хрестоматійними», зокрема в справі «Гудвін проти Великобританії» та «Ромен і Шмідт проти Люксембургу». 

Особливе занепокоєння у них викликає той факт, що «на момент проведення обшуку відносно п.Білозерської не було порушено жодної кримінальної справи, вона не має статус підозрюваної, відтак проведення в неї обшуку та вилучення майна як у свідка по кримінальній справі мало бути максимально збалансованим. Національним законодавством також визнано, що службова діяльність журналіста не може бути підставою, зокрема, для вилучення зібраних, опрацьованих,  підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі».

Відео дня
Вінницька правозахисна група закликає до проведення парламентського розслідування правомірності дій правоохоронних органів в ході обшуку в помешканні журналіста Олени Білозерської.

Заявляє про порушення закону при обшуку журналістки і блогера Олени Білозерської також Київська незалежна медіа-профспілка.

За словами членів профспілки, суддя Печерського районного суду Вікторія Гаркава, яка дала санкцію на обшук журналістки, порушила 17 статтю закону "Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів".

Згідно з законом, службова діяльність журналіста не може бути підставою, зокрема, для вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених ним матеріалів та технічних засобів, якими він користується у своїй роботі.

"Таке рішення (суду) викликає питання щодо професійної кваліфікації судді", - сказано у заяві. Крім того, на думку КНМП, міліція, яка вилучила у журналістки апаратуру, "муситиме відповісти за свої дії". Профспілка пропонує міліції "шукати злодіїв серед порушників закону, а не серед журналістів".

Олена Білозерська про попередній обшук та причини тиску на незалежних журналістів

Довідка: Олена Білозерська висвітлює майже усі громадські акції в Києві, про що пише у своєму блозі
 

Вінницькі правозахисники закликають Європу фільтрувати чиновників на кордоні

Правозахисник з Вінниці Дмитро Гройсман розповість про ситуацію в Україні єврокомісару

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Anonymous

    лжевинничанин, перестань врать сталинскими темпами. Дай ссылку, где журналист наврал и мы прочитаем сами как есть. Если журналист сказала, что своими глазами видела бунт на Сагайдачном,а утебя есть неомспоримые свидетельства обратного, то это одно. Если журналисту сообщили эту новость и она так и написала, что есть такая-то информация, но её нужно проверять, то это другое дело. Так поступают все журналисты, кроме кремлёвских петушков.
  • Anonymous

    Такая активная позиция "винничанина" однозначно дает понять о наличии заинтересованности. Опубликуйте свои программные цели, что-ли. план пятилетки)) А еще можете завести блог. вон на сайте появился сервис.

    Anonymous reply Anonymous

    Не отвлекайтесь. Лучше объясните, зачем блогер наврал про суп с червями на "Сагайдачном".

    Anonymous reply Anonymous

    http://vinnichanin.livejournal.com/
  • Anonymous

    Примитивные украинофобы, когдя не могут сказать ничего толкового сразу же уходят от темы. Темой является беспредел новой власти над журналистами, а не шрифты выбранные Белозерской на блоге. На вкус и цвет ... Не делайте профанаию темы. Завтра любой журналист окажется на её месте, и мы что опять будем анализировать стиль его статей и шрифты на его блоге. Видно ёлкой по голове все подчинённые получили, что бы не быть умней шефа.

    Anonymous reply Anonymous

    Несколько месяцев назад один "незалежний журналіст-блогер" написал в своём блоге, что экипаж фрегата "Гетман Сагайдачний", возмущённый до глубины души беспределом "новой власти", взбунтовался и взял курс на один из грузинских портов. Это оказалось заведомой ложью. Вопрос оппонентам - для чего, с какой целью этот самый "блогер" оклеветал экипаж флагмана украинских ВМС, и кто ему за это заплатил ?

    Anonymous reply Anonymous

    "Лжевинничанин" журналист-блогер ни кого не оклеветала. На "Сагайдачном" действительно была заворушка которую власть быстренько прикрыла. Благодаря оболганому вами журналисту-блогеру общественность узнала об этом вопиющем факте. Поэтому путиноиды и боятся таких блогеров. Им рот не закроешь как послушным телеканалам. Если б она за Сталина писала, ты бы щас с пенной во рту за неё защищался, а так как она патриотических взглядов, значит пор-вашему неправильная. А мне плевать на вашу украинофобию. Не имеют права дебилы в погонах так поступать с журналистами. Где конкретные факты её преступлений? Одни наговоры и ни одногт доказательства. Даже подкинуть не удосужились.

    Anonymous reply Anonymous

    Тоже мне, нашли украинского "Потёмкина".

    Anonymous reply Anonymous

    "Где конкретные факты", что "на "Сагайдачном" была заворушка" ? "Одни наговоры и ни одногт доказательства". Что, Вы были на борту корабля, когда он якобы рванул в Грузию, или Ваш блогер ?

    Anonymous reply Anonymous

    А на какие средства существует "журналістка-блогерша" ? Кто ей платит деньги и за что ? На эти простые вопросы есть простые и конкретные ответы, или в очередной раз пуститесь в очередные пространные и заумные рассуждения ?
  • Anonymous

    Дениска удивил. Можно подумать милиция борется за качество журналистики, поэтому обыскивает, конфисковывает всё что видит и допрашивает "бездарную" журналистку. Читал репортажи Олены с большим удовольствием. Настоящий репотртёр, который не только описывает события в точности и всесторонне, но и передаёт их атмосферу. Возможно для газеты её стиль и длинен, но для блога супер.

    Anonymous reply Anonymous

    Молчание-знак согласия)))

    Anonymous reply Anonymous

    А по специальности, если она у неё есть, ей устроиться не удалось?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up