Росіяни першими "поздоровили" Миколу Пирогова з 200-річчям

Росіяни першими "поздоровили" Миколу Пирогова з 200-річчям
Двісті років з дня народження видатного вченого, хірурга, анатома, творця воєнно-польової хірургії, засновника Товариства Червоного Хреста, педагога Миколи Пирогова виповнюється 25 листопада. Проте, навіть ювілей не позбавив Національний музей-садибу Пирогова турбот про фінансування.



Про свято та будні музею в ексклюзивному інтерв’ю "20 хвилин" розповів генеральний директор Петро Гунько.

Які заходи заплановані з нагоди 200-річчя з дня народження Миколи Пирогова?
- Цікаво, що першим документом, який з’явився з приводу святкування 200-річчя з дня народження Миколи Пирогова був Указ Президента Росії Дмитра Мєдвєдєва. Його видали ще на початку року. Наші Укази «спізнилися». І вже після того, як Москва провела «Пироговські читання», розпочалася інтенсивна підготовка до проведення ІV Міжнародного конгресу «Пироговські читання» у Вінниці на базі Вінницького Національного медичного університету ім.Пирогова. До нас з’їхалися науковці з-понад 20 країн світу. Широко була представлена Європа, Росія, країни Прибалтики. І лише 11 вересня Верховна Рада України ухвалила рішення, в якому зобов’язала Кабмін розробити план заходів. Мені було соромно це читати. У свою чергу, не чекаючи цієї постанови, ми провели попередню підготовку до святкування - намітили декілька заходів. Зокрема, покладання квітів до пам’ятників Миколі Пирогову у Вінниці. І плануємо у церкві біля склепу 25 листопада провести богослужіння. Водночас мене запросили у Санкт-Петербург до медичної академії імені Кірова, де є оригінальний музей Пирогова на кафедрі хірургії. Там пройдуть святкування 25-27 листопада.

Відео дня
>

Чому саме до Санкт-Петербургу?
- Ми до 1956 року були філіалом Центрального військового медичного музею у Санкт-Петербурзі. У подальшому Рада Міністрів України надала статус музею-садиби Миколи Пирогова та підпорядкували Міністерству охорони здоров’я. Тоді музей став національним надбанням – унікальним і колоритним. Це не випадково, адже тут впродовж останніх двадцяти років (1861-1881) працював Микола Пирогов. До складу музею входить будинок, де жив лікар і де розміщена експозиція про його життя та діяльність - тут 10 кімнат. Але у нас набагато більше експонатів, їх кількість вимірюється мільйонами і не вистачає облаштованих приміщень, щоб усе виставити. На території знаходиться музей-аптека з інтер'єрами приймальні та операційної з восковими фігурами. Меморіальний парк, де збереглися дерева, посаджені Пироговим. І, врешті, церква-некрополь, де покоїться набальзамоване тіло видатного вченого. Все це розміщується на території понад 20 гектарів та потребує догляду.


Скільки років зберігається набальзамоване тіло вченого?
- У наступному році виповнюється 130 років великому науковому експерименту по зберіганню набальзамованого тіла Пирогова. Ребальзамацію провели лише у 1944 році. До того часу тіло знаходилось у некрополі 66 років. Бальзамуванням займається лабораторія Леніна, яка кожні п’ять років проводить ребальзамацію. До речі, українські вчені у розробці методик бальзамування брали найактивнішу участь. Зокрема, наш земляк, подолянин, великий вчений-біохімік Борис Збарський, який народився у Кам’янець-Подільському - автор «бальзамічної рідини», якою оброблене тіло Леніна. Досвід бальзамування Пирогова був запроваджений і у Мавзолеї Леніна. Це справжній науковий експеримент.

Чи є перспективний план розвитку музею-садиби?
- Звичайно є, проте бюджету немає. Навіть така маленька деталь. В Україні випущена 2-гривнева монета, а у Росії 5-рубльова з нагоди 200-річчя з дня народження Пирогова. Ми б хотіли для музею їх придбати, проте фінансування немає і доведеться купити лише 10 штук і до того ж за спонсорські кошти.
Яка головна ваша проблема на сьогодні?
- Ребальзамація тіла, яку слід провести вже наступного року і на яку знову в державі немає коштів. В Міністерстві охорони здоров’я сказали, що необхідних 200 тисяч вони не знайдуть. Вказали на урізаний бюджет 2011 року. Я звернувся до народного депутата Валерія Бевза, щоб він допоміг пролобіювати це питання у Кабміні. Я дуже сподіваюся на патріотизм нашого уряду, інакше доведеться йти з простягнутою рукою. Минулого разу спонсора знайшли аж у Тюменській області. До речі, за національністю татарина. А наші українські меценати не відгукнулися - вважають, що це для них великі гроші. У крайньому випадку доведеться звернутися до вінницької небайдужої інтелігенції – вчителів, лікарів і зібрати «по нитці» цих 200 тисяч.
Звідки така сума?
- Це кошторис лабораторії Леніна. Вони прислали калькуляцію з розрахунками, де все розписано, що і скільки коштує.
А яке річне фінансування з бюджету для музею?
- Це мізер. У нас фактично фінансується лише заробітна плата. Річ у тім, що нам дозволили «заробляти» кошти на проведенні платних екскурсій. Вартість екскурсії по трьох «точках» 30 гривень. І можемо на рік гіпотетично заробити до півмільйона гривень. Але із цих коштів майже 400 тисяч маємо віддати за охорону та комунальні послуги - так поставлене державою питання. Замість того, щоб розвиватися - можливо і благоустрій території зробити, і розширити експозицію - вимушені платити за «комуналку». Проблема у тому, що Мінздрав нас фінансує за остаточним принципом, як науково-культурний заклад по статті «культура», яка майже не фінансується. Такий музей, як у нас – єдиний у світі, ми одне із семи чудес області. Думаю, з боку держави не використовувати наш потенціал, як туристичного об’єкту – це марнотратство. Адже слід лише вкласти кошти у розвиток. На нашому музеї держава може заробити не лише авторитет, а й прибуток. Упевнений, якщо б у Європі був подібний музей, він би розвивався і приваблював туристів з усіх країн світу. А для цього державницький підхід мав би бути, хоча б на рівні міністра культури.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Если бы он не умер, ему бы было 200 лет.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up