Кельтський фольк завдяки гурту Dark Patrick зазвучить по-українськи (ВІДЕО)

Кельтський фольк завдяки гурту Dark Patrick зазвучить по-українськи (ВІДЕО)
Неординарний дует мультиінструменталістів Dark Patrick у суботу, дев'ятого жовтня, о 20.00 в арт-клубі "Портал" пригощатиме вінничан своїм унікальним стилем, у якому поєдналися urban folk, world music і етно-фьюжн.

Приїхавши до Вінниці, гурт Dark Patrick перш за все покаже вінничанам, як багато спільного у мелосі українців, ірландців та шотландців. Власне, саме це стало головним відкриттям музикантів під час їх чисельних фольклорних експедицій в Україні та Великобританії. Вони зібрали багато традиційних казок, легенд, мелодій і наспів, які зрештою вирішили сприймати як єдине ціле, створене давніми народами і збережене нащадками.

- Темний Патрік - це герой ірландських легенд, якого вважають реальним персонажем, - розшифровує назву гурту солістка Ева Пурпуровська. - Він мешкав у горах, обробляв картопляне поле, не мав освіти, але був таким мудрим, що найвищі судді і королі запрошували його вирішувати свої справи. Але він був настільки щасливий, що йому не потрібні були слава, влада й багатство. Він просто із задоволенням допомагав бідним людям.

Темний Патрік насправді дуже схожий на карпатського мольфара, адже обоє знали усе про потойбіччя, інші світи, минуле і майбутнє. У цьому переконаний Пол Чілтон - ініціатор проекту Dark Patrick, який приїхав до України займатися благодійністю, а потрапив у тенета містичного присмаку карпатських переказів і обрядових мелодій.


- До створення сучасної європейської культури упродовж століть долучались різні народи, різні культурні традиції, - каже Пол. - Для мене важливо знайти спільне, що єднає ірландців та українців, французів та італійців... Послухайте і прислухайтесь: який невичерпний оптимізм мають ірландські та бретонські пісні, а лірична українська пісня - позбавлена пафосу і сповнена простоти. А який драйв карпатських і кельтських мелодій!
У благодійній організації Пол Чілтон познайомився із Евою Пурпуровською. Разом вони працювали з вуличними дітьми, інвалідами та молоддю з проблемних родин. Часто на зустрічах із молоддю, Ева співала і грала на бандурі, тому Пол і собі почав підспівувати, грати на фортепіано та гітарі. Подорожуючи по Україні, пара познайомилась із багатьма українськими майстрами, а зрештою - почала збирати український фольклор. Після того, як Пол Чілтон навчився грати на українській козі та підівчив музичну грамоту, вони поїхали гастролювати до Великої Британії, де всюди грали українську музику.

Відео дня
>- Під час гастролей ми познайомилися з кельтськими арфістами, скрипалями, вістлерами, побували на майстер-класах і концертах, спілкувалися з культурологами та етномузикознавцями, знайшли багато матеріалу з кельтського фольклору, придбали деякі музичні інструменти. Кілька років ми вчилися, досліджували, - згадує у своїх інтерв'ю Ева Пурпуровська. - Я також придбала старосвітську бандуру і вирішила поєднати техніку гри на бандурі з технікою гри на кельтській арфі, створивши такий собі міжнародний синтез. Ось так у 2008 році і з'явився наш гурт.
Свій перший концерт гурт Dark Patrick, який тоді ще був тріо, бо з Евою та Полом грав скрипаль Дмитро Данов, відіграв на літньому фестивалі "Срібні струни" біля Черкас. Після гарного прийому музиканти вирішили на досягнутому не зупинятися. Тому зараз вони займаються не тільки реконструкцією старовинних мелодій, а й постійно експериментують, поєднуючи етніку та ембіент, створюють свою неповторну музику.
- Натхнення приходить від того, що ми бачимо навколо. Особливо надихають знайомства в інших містах, селах, краях з простими, але гостинними й щирими людьми, - зізнається Ева Пурпуровська. - Подобається спостерігати за життям різних людей, відчувати на собі їх проблеми, хвилювання та радість, пропускати все це крізь своє серце, розпитувати їх, підтримувати у тяжкі часи, а потім співати про це, відчуваючи все глибоко й щиро.
Шотландсько-ірландсько-українські наспіви гурту Dark Patrick під акомпанемент ірландської волинки, австрійської колісної ліри, бойрану, вістли, клавіш, губної гармоніки та старосвітської бандури вінничани зможуть почути у суботу, дев'ятого жовтня, о 20.00 в арт-клубі "Портал", що діє у кіноклубі "Ультра". Вартість квитків: 35-40 гривень. Більше про вінницький концерт Dark Patrick ви можете дізнатися за телефоном: (067)369-99-17.

Оскільки Ева Пурпуровська і Пол Чілтон - феміністи, у їх творчості багато давніх пісень про жінок і їх життя

Засновник гурту - дослідник фольклору і талановитий музикант Пол Чілтон, який, до речі, є єдиною людиною в Україні, хто має Uilleann Bagpipes (ірландську волинку), виготовлену відомим європейським майстром Аланом Гінсбергом

Dark Patrick представляє нове та живе мистецтво, зберігаючи при цьому непідробне благоговіння перед історією фольк-музики та традиційними музичними інструментами

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Дякую за статтю. Але нам вже набридло, що журналісти не лухають, що ми кажемо, а вигадують своє. Ми ніколи не починали, як тріо, і не виступали з Д. Дановим на Срібних струнах" (як тріо ми проіснували лише 4 місяці). Я НЕ ЗАСНОВНИК ПРОЕКТУ! З повагою, Пол
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 13:03 У Вінниці випав помаранчевий дощ. Знову піски Сахари? Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 12:26 Льодовий клуб у Вінниці передали «Дирекції парків». Що з нею буде? 12:07 Адреси, де у Вінниці 24 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:20 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 10:45 Загинув у вересні 2022 року. Сьогодні прощаються з солдатом Олександром Дячуком 10:05 На Вінниччині під час ремонту каналізації загинув чоловік 09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 08:00 Альпійські шале як вдала інвестиція: 22% річних в євро (Новини компаній) 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up