Ректор заперечує рабство тернопільських студентів

Ректор заперечує рабство тернопільських студентів
У редакцію “20 хвилин” звернулись читачі й повідомили, що студентів, саме з Галицького інституту, примушували до “чорних” робіт у Болгарії. Хлопці, за їхніми словами, працювали на будівлі. Дівчата ж мили туалети, а то й заманювали клієнтів до готелю на трасі.

У трудове рабство в Болгарії потрапили 46 тернопільських студентів під час проходження навчальної практики.
До праці студентів змусили викладачі вузу, назву якого у міліції не називають. Мовляв, слідство триває. Окрім того, тернопільські правоохоронці планують поїхати у Болгарію, аби вже там на місці проводити слідство. Наші читачі кажуть, що це студенти з Галицького інституту. Ректор вишу і водночас депутат міськради Марія Баб’юк каже, що нічого не знає.
Натомість один із читачівна сайту 20minut.ua залишив свій коментар стосовно цього випадку.
Чому “20 хвилин” не напише, що викладачі Галицького інституту продавали в рабство закордон студентів?
Дівчата заманювали клієнтів
Про те, що студентів примушували до роботи, кореспонденту повідомила й колишня випускниця вузу Ірина (прізвище дівчина не захотіла називати - прим.ред.).
Студенти, яких продали у трудове рабство в Болгарії, як мені сказали знайомі, - з Галицького інституту, - каже дівчина. - Однак, чи всі 46 студентів саме з Галицького інституту, - мені невідомо. Їх змусили поїхати на практику у Болгарію. Казали, що інакше не зарахують практику і не переведуть на наступний курс. Кажуть, що хлопців забрали на будівництво, а дівчата мили туалети. А деяких з дівчат примушували стояти на трасі, аби таким чином вони заманювали клієнтів до готелю.
Із Болгарії повернулися ще не всі студенти, продовжує дівчина. А такий задум - примусити студентів до “чорної” роботи - виник у двох викладачів цього ж тернопільського вишу.
Окрім того, деякі студенти не встигли поїхати в Болгарію, - каже Ірина. - Коли вони дзвонять до тих, хто й досі там перебуває, то їх телефони не відповідають. Можливо заблокували телефонні картки.
Серед тернополян поширюються чутки, що в рабство потрапили студенти з кафедри туризму вказаного вишу.
Однак ректор Галицького інституту Марія Баб'юк стверджує, що студентів з її вузу не продавали у рабство. На запитання, чи їздили студенти з цього вишу у Болгарію, жінка відмовилась відповідати.
У кінці серпня прес-конференцію даватимуть дев'ять наших студентів, які зараз перебувають за кордоном, - каже пані Баб'юк. - За їхніми словами, їм там дуже добре. Тому студенти попросили продовжити термін перебування до 20 серпня. От коли приїдуть, тоді їх про все й розпитаєте. Решту вам розкажуть у відповідних органах.
Те, що ректор вузу, студенти якого стали жертвами трудового рабства, все заперечує, кажуть і у відділі зв'язків з громадськістю обласної міліції.
Наживались на студентах
Нагадуємо, що на днях оперативники обласного управління УБОЗу викрили викладачів одного з місцевих вузів, які експлуатували наших студентів на “чорних” роботах у Болгарії. У зловмисників були спільники за кордоном.
Викладачі змусили студентів поїхати в іншу країну, де вони мали проходити навчальну практику, - розповідають у відділі зв'язків з громадськістю обласного управління МВС. - На це не всі погоджувались. Однак їм пригрозили не зарахувати практики і не перевести на наступний курс. За попередніми даними, група, яка це затіяла, складалася з п’ятьох наших та громадянина Болгарії.
Відтак, викладачі та студенти на початку літа поїхали у Болгарію, а саме до міста Варна. Навчання та практику мали проходити у вигляді тренінгів та лекцій з провідними закордонними спеціалістами. Насправді ж вони працювали на чорнових роботах у готелях та закладах громадського харчування.
Керівник кафедри отримав у консульстві Болгарії безкоштовні туристичні візи для студентів. Проте їх змусили оплатити по 140 євро, - як зазначили у відділі зв'язків з громадськістю обласного управління МВС. - Закордонні паспорти студентів віддали болгарському спільнику. А гроші за виконану студентами роботу злочинці легалізовували через туристичні фірми і розподіляли між собою.
Правоохоронці зараз готують подання у Київ, аби їм дали дозвіл поїхати у Болгарію, щоб уже там проводити слідчі дії.
Щодо двох затриманих викладачів, то суд продовжив термін їх затримання ще на десять діб.
Як повідомив начальник обласного управління МВС, генерал-майор міліції Федір Бортняк, слідчі УБОЗу порушили кримінальну справу за ст. 149 Кримінального кодексу України. Правоохоронці вилучили документи, які підтверджують злочинну діяльність працівників вузу. Більшість студентів вже повернулися додому.


Тернопільських студенток змушували заманювати клієнтів у готелі
140 - євро незаконно заплатили студенти за візу
46 - студентів потрапили у трудове рабство за кордоном
5 - українців входили до складу злочинної групи
2 - зловмисників перебувають під слідством
1 - громадянин Болгарії був учасником злочинного угруповання

Майя ЮРКЕВИЧ, [email protected]

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (123)
  • Anonymous

    Ви знаєте,навчаюся у цьому закладі.Є справді прекрасні викладачі,такі як Чорноока,Сисоєва,і ще декілька.Але як кажуть "в сім"ї не без урода",є і такі.з якими ну дуууууже важко говорити.чеснокажучи на пари ,до них не має зовсім ніякого бажання ходити.оскільки пів пари викладачка тратить на те щоб накричати (принизити) ,і ще пів пари Вона розчихляєтся ,і так і нічого не пояснює.А на наступний раз каже чому Ти нічого не вчиш...Наприклад викладачка інформатики.Про хабарі ще не знаю,поки не доводилось.Але відчуваю що зовсім скоро доведется.І якщо вже на то пішло,то ЛЮДИ ВОНО ТОГО НЕ ВАРТА!!!Не поступайте сюди,заради 2-3 нормальних викладачів....В Тернополі є масса училищ.В яких дають знання набагато кращі ніж тут.Побережіть свої гроші та нерви!
  • Anonymous

    я пробував поступати в галицький після 9-го класу там шансів поступити на державну форму без взятки-0, так що дорогі батьки не давайте своїх дітей у цей учбовий заклад ,нехай ці не розчаровуються в житті,Бабючка заробляє на вступі, а викладачам дає добро гребти на сесіях їм вигідно всім щоб у них не вчились розумні діти ,так що добре подумайте......

    Anonymous reply Anonymous

    Згідна.Я поступила на платне,ледь на силу...Судячи по всьому так і є.Що все за гроші.
  • Anonymous

    Про "страшенні взятки" пишуть мабуть ті, які на юрфаці ЛНУ не вчився))) Я вчилась і там і там. Про галицький - там таки дійсно бардак, який розвела всіма "любима" ДИректорша. А от стосовно викладачів юрфаку - є різні - у мене особисто хороші практики не викладали( не знаю чи зявились вони там зараз) Є викладачі, які абсолютно не розуміють, шо вони тут роблять ( точніше шо мають робити - таких більшість), Є кілька(навіть пальців одної руки забагато) - про яких не соромно сказати , шо вони мене вчили і таки навчили.
  • Anonymous

    Я щиро вдячна моїм викладачам за те що вони мене навчили особливо хочу відзначити Наталю Романівну,Івана Степановича , Ірину Олександрівну, Юрія Михайловича Журавель. Яворівський, Ілону Анатолівну
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up