Архітектура Вінниці з АРТиновим і без

Архітектура Вінниці з АРТиновим і без
Порівняти красу нинішньої і дореволюційної Вінниці городяни можуть на виставці, присвяченій першому головному архітектору міста Григорію Артинову. В галереї "Арт-Шик" вас чекають унікальні архівні фотознімки, оригінальні документи і архітектурні діаграми.

Кількох років на початку ХХ століття Вінниці вистачило, аби перетворитися із звичайного провінційного містечка на сучасний модерновий центр. Сто років потому маємо зовсім іншу Вінницю - з іншими будівлями та вулицями, а відповідно - і атмосферою. З тих часів незмінний вигляд зберігся лише у міської думи, та й та, як кажуть фахівці, потребує серйозної реставрації.
- Думаю, що мене і моїх колег перший головний архітектор Вінниці Григорій Артинов критикував би, - розповідає нинішній головний архітектор області Сергій Царенко. - Як цивільний інженер, який 25 років прослужив у військовому відомстві, він був людиною амбіційною і з суворим характером. А ті деякі перетворення, яких з часом зазнали його проекти, були не на краще.
І все ж дотепер Вінниця користується розплануванням і забудовою, яку для міста створив відомий зодчий, а незмінними архітектурними візитівками міста залишаються його шедевральна башта, театр та багато інших неймовірно красивих споруд.

Із сотні будівель зодчого з часом не змінився тільки вигляд міської думи (1911 р.), нині - адміністративна будівля на вул. Соборна, 67. От тільки й та потребує серйозної реставрації

Відео дня
>

- Цього року виповнюється 150 років від дня народження Григорія Артинова і 110 років з часу, коли він взяв на себе архітектурне майбутнє Вінниці, тому ми вирішили показати вінничанам частину його величезної спадщини, - говорить Сергій Царенко.
Відтак, доторкнутися до історії, погравши у гру: "знайди 10 відмінностей" між Вінницею дореволюційною і нинішньою, вінничани можуть на першій персональній виставці, присвяченій Григорію Артинову, що відкрилася у галереї "Арт-Шик". Дореволюційні знімки з архівів дослідника Людмили Денисової та поштівок із колекції заслуженого художника України Володимира Козюка розташувалися ліворуч, навпроти - фото сучасної Вінниці, які зробила доктор медичних наук Олена Солєйко, а у центрі зали - оригінали креслень та документів зодчого, що зберігаються у фондах обласного краєзнавчого музею.

Вінницький міський театр (1910 р.), тепер - Вінницький обласний академічний музично-драматичний театр, після повоєнної відбудови та реконструкції

- По роботах Григорія Артинова можна вивчати історію стилістики рубежу ХІХ-ХХ століть, - переконаний Сергій Царенко. - Адже він застосовував не просто варіації на тему архітектури модерну, який на той час був головним міжнародним стилем, він робив блискучі історичні стилізації, додаючи характерні ознаки надбань минулого, наприклад, елементи неоготики. Причому, досягав усього дуже скромними засобами.
Як Гауді у свій час створив історичне обличчя Барселони, а Палладіо - Венеції, так і Григорій Артинов подарував Вінниці головну її красу: красень-готель "Савой" (1907-1913 р., нині - готель "Україна"), жіночу гімназію (1900 р., тепер - школа № 2), кам'яні сходи до порому (1908 р., нині - сходи в парк "На Кумбарах"), церкву Воскресіння Христова на православному цвинтарі (1910 р., нині - діючий храм на Хмельницькому шосе, 5), синагогу Райхера (1903 р., нині - ДЮСШ на вул. Червонохрестівській, 11) та багато інших прекрасних споруд.

Житловий будинок - один із двох "будинків одного типу" (1909 р.), нині - житловий будинок із громадськими приміщеннями на Театральній, 41

- Виставка - це мінімум, адже Григорій Артинов заслуговує і власного музею, - говорить Сергій Царенко. - Поки ж ми плануємо найближчим часом відкрити оновлену пам'ятну дошку на розі вулиць Соборної і Артинова, яку пошкодили вандали. У вересні бібліотека імені Тімірязєва презентує бібліографічний покажчик видань із ілюстраціями, де згадується зодчий, а свою книгу про нього готує до випуску Людмила Денисова.
Виставка "Вінниця очима Артинова, Артинов очима вінничан" у галереї "Арт-Шик" (вул. Арх. Артинова, 12а) працюватиме до восьмого серпня. Час роботи експозиції: у будні дні - з 10.00 до 20.00, у вихідні - з 11.00 до 18.00.

Довідка "RIA"
Вінницький міський архітектор 1900-1919 рр., цивільний інженер Григорій Артинов народився в Ніжині на Чернігівщині. Після закінчення Реального училища в Кронштадті Григорій так само, як його старший брат Михайло, вступив до Санкт-Петербурзького будівельного училища (згодом - Інститут цивільних інженерів).
У вересні 1899 року Артинов оселяється у Вінниці. Протягом 1900-1917 років усі нові громадські будівлі Вінниці, перші інженерні мережі та тривкі мости, нові храми, прибуткові будинки, кінотеатри, фотосалони та чисельні особняки, нові вулиці, сквери та бульвари, а також заводи міста були споруджені за проектами або під керівництвом Григорія Артинова - всього понад 100 різних об'єктів, що визначили гідний розвиток Вінниці як європейського міста доби "Срібного віку".
За даними Кам'янець-Подільського архіву, Григорій Артинов претендував на посаду Подільського губернського архітектора, але його призначенню завадила агентурна записка губернської жандармерії, зміст якої невідомий.
Вінницький міський архітектор, цивільний інженер, засновник "Товариства добробуту міста Вінниці" титулярний радник Григорій Артинов помер після тяжкої тривалої хвороби 9 (22) грудня 1919 року. Могила зодчого не збереглася.

Церква Воскресіння Христова (проектування з 1902 р., споруджено 1910 р.), нині - Свято-Воскресенська церква на Хмельницькому шосе, 5

Будівлі окружного суду та міської управи (1909-1912 р., за проектом академіка Василя Пруссакова), тепер - будівля судових установ на вул. Грушевського, 17, після надбудови

Житловий будинок (1912 р.), нині - адмінбудинок на вул. Михайличенка, 12

Прорис із оригінального кресленика зодчого. Колишній будинок Григорія та Єлизавети Артинових (1904-1909 р.), тепер - житловий будинок із магазином на Соборній, 79, після реконструкції та надбудови

Діаграма обсягів забудови Вінниці 1900-1918 рр., складена Григорієм Артиновим у 1919 році

Проекти житлових будинків на Пушкінській і головній вулиці

Родзинка експозиції - шарж Натана Альтмана на Григорія Артинова 1912 року, який торік у Москві у складі семи гравюр відомого художника став головним лотом відомого мистецького аукціону. Стартова ціна кожної роботи сягала 2000 доларів
Читайте також:
Артынов "ожил" в "Интершике"

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    "Могила зодчого не збереглася" - снесена. была недалеко от Церкви Воскресіння Христова
  • Anonymous

    А Царенко вместо того, чтобы рассказывать, поучился бы лучше у настоящего Архитектора Винницы. А то застроил разной хе..ей город, и еще оправдывается.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up