Звільнений з полону розповів, де бойовики утримують офіцера з Вінниці

Звільнений з полону розповів, де бойовики утримують офіцера з Вінниці
Студент Вінницького медуніверситету Назарій Ратінков 35 діб провів у полоні бойовиків батальйону "Восток”
Щодня сім’я і батьки офіцера з Вінниці дослухаються до кожної новини про чергове звільнення полонених і з розчаруванням дізнаються, що у списку тих, кого відпустили на волю, нема рідної їм людини

Про полоненого на Донбасі офіцера з  Вінниці  RІА  розповідала  у номері газети за 03.09.2014 (Вінничанка упізнала чоловіка  на «параді» полонених  у  Донецьку).  Відтоді час від часу цікавимося у родини про долю офіцера.  Вчора, 16.09, журналіст RІА в черговий раз телефонував його батькові.  Як і в попередні рази, він відповів, що інформації від сина ніякої. Зате потішився новиною, яку почув від одного із звільнених з полону.

Імен і прізвищ тих, хто ще знаходить в полоні, ми не називаємо, щоб не зашкодити їх звільненню.

"Хочеш почути сина,  кинь грошей"

Відео дня

- Про все дізнаюся від людей, - розповідає батько офіцера. – У правоохоронних органах, куди звернувся із заявами, повторюють одне й те само: «Чекайте…»  А ось люди знають більше.  Щодня розмовляю по телефону з родинами ще двох офіцерів. Один з них з Житомира, другий з Одеси.  Вони у полоні разом з сином. Звідки інформація? Так само від людей. Бо ж нам спочатку прислали повідомлення, що син пропав безвісти. Ми думали, його вже нема серед живих. А 24 серпня зраділи. Побачили по телевізору, як його вели на цьому, їхньому так званому, параді у Донецьку. Невістка першою побачила. Потім знайшли ці кадри в Інтернеті, то ми теж їх бачили.

За словами співрозмовника, на першому плані показали високого чоловіка у камуфляжі. Пізніше він дізнався,  що той чоловік - полковник з Житомира. Його прізвище Сахневич. Слідом за ним йшов вінничанин.

- Сахневича уже звільнили, - каже батько нашого офіцера. – Думав, нашого сина утримували разом з ним. Але це не так. У Сахневича дружина з Хмільника, так і розшукали контакти. Я ж кажу, що люди все знають, працюють краще, ніж міліція, чи прокуратура.

Зв’язок  з офіцером з Вінниці обірвався ще 17 серпня. Хоча у списку полонених, який бойовики надали нашому  Центру звільнення полонених, записано, що його затримали  19-го серпня.

- Після того їхнього параду мені подзвонив якийсь чоловік, - продовжує батько офіцера. – Каже, якщо хочеш почути голос сина, перекинь на цей телефон сотню. Я зробив це вмить. А тоді дзвоню-дзвоню, а ніхто не відповідає. Подумав, можливо, мене розвели. Десь за п’ятим чи шостим разом, відповіли.  Сказали почекати. Потім повідомили, що сина  повели на обід.  Сказали подзвонити пізніше. Через деякий час довелося знову повторити  зо п’ять викликів. Після одного з них сказали, що зараз буду розмовляти з сином.

Як стверджує батько, розмова тривала не більше однієї хвилини. Син ні на що не скаржився. Нічого конкретного не вдалося дізнатися. Батько був щасливий вже тим, що почув рідний голос.

Затримали, коли везли убитих

У минулу неділю батько дізнався ще одну інформацію. Визволений з полону один з бійців з Житомира розповів, що разом з ним у полоні  були троє офіцерів – з Житомира, Одеси і Вінниці.

- Про це мені повідомив по телефону батько одеського офіцера, - каже співрозмовник. – Він уже поїхав у Житомир, щоб особисто побачитися із звільненим і дізнатися більше інформації.  Я теж збираюся поїхати. Тільки вже хочу почути, яке у того чоловіка здоров’я, чи має він сили нас приймати. Можливо, обійдуся інформацією одесита. Він обіцяв, якщо вдасться, на зворотному шляху заглянути до нас.

Звільнений з полону розповів про те, що дізнався від затриманих офіцерів. Їх взяли в полон після того, коли поверталися з важкого завдання. Вони утрьох  з білими прапорами  забирали з поля  бою тіла вбитих бійців АТО. Це була страшна робота. По-перше, розуміли, що за цим стежать бойовики, по-друге, частина тіл була жахливо понівечена. А від деяких залишилися лише окремі останки. Після того, як вони поверталися на автомобілі, в якому везли вбитих,  їх схопили.

- Чоловік не може пояснити, чому їх так довго не відпускають, - розповідає батько офіцера. – Стверджує, що  їх утримують у Донецьку, у підвалі будівлі архіву. Читаю, що вже й полковників відпустили. А в сина не таке високе звання, а його все одно ще тримають. Дай Бог, щоб все склалося добре.

Взяли, бо говорив по-українськи

Обмін полоненими активізувався після зустрічі контактної групи у Мінську 5 вересня. Невдовзі після того прес-секретар глави держави повідомив про звільнення групи заручників, серед  яких були двоє бійців вінницького 9-го батальйону територіальної оборони.

- Це помилка, - пояснив журналісту RІА заступник командира батальйону Костянтин Бурячок. – З наших у тій групі у полоні був тільки один боєць. Його дійсно обміняли на когось з бойовиків. Він з Немирівського району.

У селі, звідки родом колишній полонений, сказали, що він ненадовго затримався вдома. Після короткої відпустки  знову повернувся на службу у батальйон.

Ще двох полонених вдалося звільнити завдяки діям народного депутата Миколи Катеринчука. Один з Козятина, другий з Хмільника.  Хмільничанин Назарій  Ратніков студент Вінницького медуніверситету. Провів у полоні 35 днів. Його, волонтера-медика 9-го батальйону, затримали, коли доставляв ліки. Хлопець розповів, що у поїзді Львів-Маріуполь попросив у провідниці чаю. Говорив українською. Та у відповідь викричалася на нього за те, що розмовляє хохляцькою мовою. І стала повчати, що такі молоді, як він, мають знати справжню мову. Такою на її думку, є тільки російська. Назарій відповів, що він у своїй державі і ніхто йому не заборонить говорити державною мовою.

У Донецьку, коли хлопець, нічого не підозрюючи, вийшов на платформу, його оточили  четверо «деенерівців» і один міліціонер. Почали перевіряти документи і випадково побачили на руці татуювання зі словами «За ВДВ».  Той, хто побачив, закричав: «Це десантник! Тримай його!» Підбігли ще чоловік з 15 – і то були перші хвилини полону. Утримували студента бойовики батальйону «Восток». Разом з ним було ще 20 затриманих. Усіх їх, як і Назарія, також зняли з поїзда. Тільки у різний час. Хлопці зрозуміли, що провідники здають бойовиками патріотів.

Утримують ще 741 українця

З 16 вінничанами, які відбули в зону АТО, рідні втратили зв'язок. За  час «перемир’я»  звільнено близько тисячі заручників.  Станом на 13. 09. 2014 бойовики утримують  ще 741 заручника. Про це повідомив в ефірі одного з телеканалів керівник  СБУ Валентин Наливайченко. За його словами, за час так званого перемир’я  (з 05.09.2014), звільнено приблизно тисяча затриманих бойовиками бійців АТО.  

За інформацією прес-служби обласного управління СБУ, загалом у них є 16 заяв від вінничан, які втратили зв'язок з тими, хто перебуває у зоні бойових дій на сході держави.

Куди звертатися для пошуку зниклих в АТО

Повідомляємо контакти, куди необхідно звертатися по допомогу у пошуку зниклих людей:

- Міжвідомчий Центр СБУ, цілодобова  «гаряча лінія»  0800-501-482, 044-235-63-67, електронна адреса:  [email protected]. Крім цього громадяни можуть звертатися безпосередньо до керівника-координатора Центру Віталія Яковенка та до начальника Головного Слідчого управління СБУ Василя Вовка за адресою: Київ, вул. Ірининська, 4.

-Вінницьке  управління СБУ: тел.. 53-13-09, ел.адреса: [email protected]

-Міжрайонні  відділи УСБУ: Немирівський МРВ: (04331) 2-25-89 (для мешканців Немирівського, Липовецького, Оратівського, Тульчинського, Іллінецького районів)

Гайсинський МРВ: (04334) 2-15-60, 2-14-75, (067) – 430-55-91 (для мешканців Гайсинського, Теплицького, Тростянецького, Чечельницького,  Бершадського районів)

Козятинський МРВ: (04342) 2-00-80 (для мешканців Козятинського, Калинівського, Погребищенського, Хмільницького районів)

Жмеринський МРВ: (04332) 2-02-05 (для мешканців Жмеринського, Барського, Тиврівського, Літинського районів)

Могилів-Подільський МРВ: (04337) 6-75-68, (096) 509-25-82 (для мешканців Могилів-Подільського, Чернівецького, Мурованокуриловецького, Шаргородського районів)

Ямпільський МРВ: (04336) 2-24-99, (063) 303-90-00 (для мешканців Ямпільського, Крижопільського, Томашпільського, Піщанського районів)

-Робоча група з визволення заручників Міноборони: представник робочої групи — полковник Каштанов Віталій Валерійович. Тел. (044) 454-73-15;  черговий Головного управління ВСП — тел. (044) 456-41-28;  оперативна група Головного управління ВСП — тел. (044) 454-73-03;

e-mail: [email protected]

-Центр звільнення полонених (керівник  генерал-полковник Володимир Рубан): 097-07-07-014, 063-888-40-40, 095-628-000-8

e-mail: [email protected]

 

 



 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • винничанин

    На фотке он орёл, а в жизни метёт улицы Донецка, на тарелку баланды себе зарабатывает, убийца проклятый.
  • протоукр

    Тоесть "патриота" приехавшего убивать жителей Донбаса захватили в плен, отпустили живого и здорового (хотя может со слегка развальцованым пуканом), и он теперь жалуется на судьбу?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up