Священик Георгій був на Майдані, тепер в “Айдарі”

Священик Георгій був на Майдані, тепер в “Айдарі”
Спеціально для фото Отець Георгій надів футболку свого батальону "Айдар". Каже так буде правильно
Він стояв на Майдані взимку, тепер попри біблейські закони тримає зброю у батальйоні "Айдар". Священик Георгій Янковський у бою на Луганщині отримав поранення, лікується у Вінниці і каже: війну виграємо, тоді подумаємо про Божу любов

У вінницькому військовому медичному центрі від осколкового поранення лікується настоятель Свято-Микільської  парафії міста Києва священик Георгій Янковський, або отець Георгій. Коли журналіст прийшов до священика, той якраз пообідав, лежав на ліжку, дивився по телевізору фільм "Матриця". Поряд з ліжком пара милиць, висять дитячі малюнки. Сам отець у блакитній футболці, на грудях простий 
дерев'яний хрест, на зап'ясті гумовий жовто-блакитний браслет з надписом "Слава Україні".
- Це мені подарували, - каже отець Георгій. Священик з червня воює на сході України в батальйоні "Айдар" у  складі восьмої сотні афганців. - Я з Майдану з ними, так і на війну з хлопцями пішов. Не одразу, потрібно було відновити військовий квиток. 

Один з “Воїнів світла” 
Всі знають пісню Ляпіса Трубецкого "Воины Света", ще більше знають патріотичний кліп, який зняли на цю пісню. У цьому проникливому відео є кілька кадрів з отцем Георгієм. А якщо задати в пошук "Майдан, священик", то можна побачити і безліч фото... На одних світлинах отець Георгій в перших рядах колони майданівців стоїть навпроти “Беркуту”. На інших - окроплює святою водою патріотів, молиться за українців..., у шоломі разом зі всіма на Майдані.
- У нас на Майдані діяла капличка, постійно приходили люди молитися, сповідатися, за духовною допомогою, - розповідає отець Георгій. - Те ж саме зараз відбувається і в зоні АТО. В батальйоні "Айдар" у мене там є кімната капличка, хто бажає, приходить, ми служимо молебень, відспівуємо загиблих. 
До священика навіть місцеві мешканці пробували приходити зі східної України, але він їх не приймав.
- Капличка знаходиться на території батальйону, і з якими думками та мотивами хочуть туди прийти місцеві, невідомо, вони можуть подивитися місце і дати наводку сепаратистам, - каже священик. 

Відео дня

Священики зі зброєю
Духовною допомогою українському батальйону священик не обмежується. Про що красномовно говорить осколкове поранення ноги. Він старається бути в перших рядах, без ряси, звичайно, вона заважає, але зі зброєю в руках.
- Є церковне правило, що священикам не можна брати в руки зброю, - каже отець Георгій. - Але коли на тебе нападають, це виправдано. Перше місто, яке я разом з батальйоном брав - Щастя, це коли на 200 бійців було 50 автоматів. Потім розжилися зброєю, пішли на місто Металіст, потім Лутуріно, Новосветловка. От в бою під Новосветловкою мене і поранило. 
Отець отримав осколочне поранення 14 серпня, ще вдень, але всю ніч простояв у чергуванні, не можна було залишити пост. Наступного ранку потрапив до лікарні. У Вінниці священику лікуватись ще тиждень-два, потім знову до своїх хлопців у "Айдар".  

В Росії я роскольник
Отець Георгій закінчив Київську духовну семінарію Московського патріархату, яка знаходиться в Лаврі. Потім, аби поміняти місце служби, отець покинув Московський патріархат, з нього зняли сан, назвавши роскольником. Уже Київський патріархат поновив його у сані. 
- Я з Черкаської області, місто Звенигородка, у нас там приходи та церкви тільки Моськовського патріархату, тож без варіантів, - розповідає отець Георгій. - Покинув, бо побачив, що в церкві обман, не то діється, що кажуть. Тим паче, що церква повинна підтримувати свою державу, а не чужу. 
Зараз багато розмов про те, щоб відділитися, і щоб московської церкви в Україні не було. Чи можливо це, чи доречно?
- Було б добре, але поки що неможливо, адже залежить не від нас, а від Росії, тому що більша половина всіх російських церковних приходів знаходиться в Україні, - невесело сміється священик. - І це не зважаючи на те, що Росія величезна за територією. Їм матеріально вигідно бути тут і ці інтереси не так-то просто звідси видалити. До речі, саме на сході України найбільше церков Московського патріархату. І коли приходять до церви люди, просять помолитися за загиблого українського солдата, чують у відповідь - ми не можемо молитися за бандерівців. Ну і я знаю служителів церкви, які, не те що воюють з сепаратистами, а очолюють загони бойовиків. 

Спочатку перемога, а потім любов   
За останні місяці українці як нація не те що змінилася, вона просто з'явилася. Але разом зі всім гарним, красивим, добрим, що було поховано десь у глибинах наших душ, наче величезною хвилею піднялось усе гидке та погане. Куди це все ганебне потім?
- Всяке випробовування Господь посилає, щоб людина стала кращою, і ця війна для того, щоб нас об'єднати, знайти любов у серці, зробити висновки, - каже отець Георгій. - Біблія каже - не убий, закон Божий говорить, що зло породжує зло, тому потрібна любов. Але на війні це не працює. Є ворог, або він тебе знищить, або ти його, інакше не може бути. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Місцевий

    Ніколи святе писання не суперечило захисту своєї землі, держави, міста будинку сімї.  Монахи завжди були найкращими воїнами, за всіх часів.****

  • Торонтуй

    Бог попа предупредил, пока по хорошему.
  • Wolf

    Настоящий Мужик. С большой буквы. В отличии от здешних россиянских чмошников - троллей, в реале зачморенных дагами, чеченами, гопотой и мусорами - беспредельщиками.  

    Берегите себя Отче, благослови Вас Господь.

    Боевик reply Wolf

    Вот ты где! Что там с боингом малазийско-бельгийским? Есть доказательства причастности великого Пу-Ху?

    Wolf reply Боевик

    Ты думаешь, мне интересно вести дебаты с скотом вроде тебя? ПНХ.

    Боевик reply Wolf

    То есть брехать это правильно, это патриотично? И посылать оппонента, когда сам обосpался тоже? Ну что же, патриот, так держать.
  • Гордый Варяг

    Отець-стрибунець.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up