Вони крутять кіно: в колекції вже 2000 стрічок

Вони крутять кіно: в колекції вже 2000 стрічок
“Вінницякіно” береже дітей від шкідливих звичок і возить фільми по селах. А також готує безкоштовні покази фільмів на кожне державне свято. Що ще?

Мало хто знає, що у місті є організація «Вінницякіно». І навіть не всі, хто знає, розуміють, чим саме вона займається. RIA розповість про невідомий бік кіно на Вінниччині.

Директор «Вінницякіно» Микола Безносюк каже, що вінничани мало знають про діяльність організації, бо не цікавляться, звідки фільми беруться в кінотеатрах. Хоча «Вінницякіно» не має власного кінозалу, фільмами забезпечує всю область.

– Фактично організація існує вже 76 років. Спочатку це було управління кінофікації, потім з’явилося державне комунальне підприємство, і лише з 1998 року «Вінницякіно» – обласна структура. Фінансується частково з бюджету області, частково – самі заробляємо. Прибуток отримуємо за рахунок прокату фільмів, – розповідає Микола.

Відео дня

Зараз «Вінницякіно» працює за багатьма напрямками. Усі вони підпорядковуються Програмі культурного та духовного відродження у Вінницькій області на 2013-2017 роки. В її рамках організація возить фільми по школах та дитсадках, показує стрічки на державні свята і забезпечує фільмами кіномережу області.

– З 25 вересня ми розповсюджуємо стрічку «Брати». Вона вже є у Вінниці, Бершаді, Жмеринці, Тульчині, Гайсині та ще чотирьох райцентрах. В інших районах змоги показувати фільми немає. До 121-річчя з дня народження Олександра Довженка показували на Європейській площі «Арсенал» та «Одеський світанок», – каже Микола.

Дітям у садочках показують кіно розважальні програми про правила поведінки вдома без дорослих, безпеку дорожнього руху та патріотизм. У програмі «Моя маленька Україна» малечі розповідають про державну символіку і просять заспівати гімн.

– Це так мило, коли дітки, яким по три-п’ять років, співають гімн. Буває, що виховательки сльозу пускають,  – говорить Микола.

Для дітвори «Вінницякіно» минулого тижня придбала мультики «Медведи и соседи», «Зимние каникулы», «Подводная страна чудес», «Груфало», «Махни крылом». Школярам пропонують серйозніші речі. Спільно з Центром здоров’я створили проект про здоровий спосіб життя. Там і про куріння, і про наркоманію, і про СНІД.

Директор «Вінницякіно» каже, що звичайне кіно дивитися не дуже хочуть, а от коли є лектор з Центру здоров’я – стає цікавіше. Усе, що має соціально-виховний елемент, дітям показують безкоштовно. 21 жовтня везуть ігровий фільм в дитячий садок номер сім, 22 жовтня – в третій садок.

Апаратура облкіно не дуже сучасна, і її мало. А транспортує її сама організація.

– У нас є 15 мультимедійних проекторів, екрани, звукове обладнання, пересувні установки для перегляду 3Д-кіно  в окулярах. Шкода, що після переформатування структури у нас відібрали кінотеатр «Росія», який пустує, і «Жовтень», який розвалюється. Хотіли б повернути їх собі «під крило», – каже Микола Безсонюк.

Незважаючи на це, «Вінницякіно» входить у трійку лідерів по Україні за якістю кінообслуговування населення в районах та селах. Хоча взимку є проблеми через відсутність опалення в клубах та будинках культури. Тож просять крутити кіно хоча б у школах. Але й дорослі без уваги не залишаються. Наші кіношники в Заозерному (неподалік від Жмеринки) показували фільми військовим, яких готують для АТО. У Гайсині щосуботи показують військовим стрічки у кінотеатрі безкоштовно.

У фонді «Вінницякіно» близько двох тисяч стрічок.

Останні надходження – сім фільмів на плівці 2013-2015 років випуску. Замовляють не у кіностудіях, а в Національному центрі Олександра Довженка та у Державному агентстві з питань кіно. Організація узгоджує права на стрічки з власниками і отримує прокатні посвідчення. Так уже назбиралося приблизно дві тисячі стрічок різних часів і жанрів. Також облкіно відслідковує випадки піратства.

У штаті «Вінницякіно» працює 30 людей. В репертуарний відділ нещодавно влаштувались дві випускниці театрального відділу музучилища. Вони беруть участь у розважальних дитячих проектах.

– Ми зараз потребуємо переобладнання кіноапаратури. Виробники відмовляються від плівки на користь цифрових носіїв. Хочемо йти в ногу з сучасними технологіями, – говорить Безносюк.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Оксана

    Підтримую на всі 100%
  • Яна

    Гарна ідея!
  • Олег Горобець

    кінообслуговування населення - это 10!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up