„Привези мені каску, броник, розгрузку, окуляри...”

„Привези мені каску, броник, розгрузку, окуляри...”
Таке почула по телефону жінка мобілізованого, який місяць був на полігоні і скоро поїде на Схід. Алла в шоці. Вона ж відправила чоловіка одягненим і взутим та з повним дорожнім рюкзаком. Але купувала не те, що назвали в списку речей, які армія призовнику не видасть...

Чоловіка Алли, 30-річного Андрія, який колись служив в роті охорони, забрали на навчальний полігон у Львів 30 січня. Днями чоловік подзвонив жінці і сказав, що треба купити йому для служби в АТО й швидко передати. Найближчими днями його переведуть у військову частину.

- Їм сказали купувати каски, бронежилети, наколінники, налокітники, розгрузку і тактичні окуляри. Список вражаючий, зважаючи на те, скільки ці речі коштують, - говорить вінничанка Алла і просить не називати прізвища її чоловіка, щоб не підставляти його, але мовчати про дійсність не хоче. - Це тихенько таке хлопцям сказали, і одне другому далі передали. Це все робиться неофіційно, тихцем. Ніхто нічого відкрито не озвучує й списків, ясне діло, не друкує.

Волонтери радять чекати
- Обдзвонила я одразу волонтерів, і ті кажуть, що їм пізніше можуть засоби захисту видати, - каже Алла. – Але якщо чоловік приїде на блокпост з частини так само без нічого, то волонтери за тиждень-два йому все дадуть. Як це так? Хлопці на полігоні місяць. Невже зараз не можна видати бронежилети і каски, щоб не ятрити душу собі і комусь? Елементарного не видають! Може, ще скажуть, щоб автомати зразу самі купували? Я чула, що багатьом хлопцям, які поїхали з моїм чоловіком, родини вже купують і везуть потрібні речі. Сусідка хотіла передати бронежилет і наколінники, які чоловік собі сам раніше купив. На Новій пошті загнули 600 гривень. Буде везти сама туди.

Алла каже, що її чоловік отримував повістки ще торік. Знав, що призвуть, хотів іти, але не добровольцем.

- Він пішов, а я лишилася без роботи з двома дітьми. Мені зараз буде „весело”. Надійний бронежилет коштує 10-12 тисяч гривень. Ті, що за 5 тисяч я бачила, ні від чого не захищають. Так мені сказали хлопці, які приїхали на ротацію. Проситиму, мабуть, родичів скинутися чи позичити мені гроші, щоб купити чоловіку все потрібне, - говорить жінка.

Нове та нікудишнє
Як вінничанка збирала чоловіка на війну? Каже, що витратила півтори тисячі ні на що. Форму Андрій мав і берці, бо носив на роботу (працював в приватного підприємця на Папаніна, на складах). Тому купували тільки рюкзак, термобілизну, збирали аптечку та інші дрібні речі.

- Півтори тисячі зараз не гроші на базарі, - говорить дружина мобілізованого. Тому ми й не зібрали його толком. Ті речі, які хлопцям видали в навчальному центрі, - канадська гуманітарка. Все нове. Форма, плащпалатки, білизна, рюкзаки. Ще видали спальники, які хлопці мають здати назад. Прийдуть інші, сказали, і треба передати. Чого тоді нам одразу не сказали купити спальники? Вони ж дають список, що з собою мати. Спальники недорого коштують – 500 гривень.  

- Ще видали берці. Жахливі, - продовжує Алла. – Хлопці за день в них розбивали ноги, й потім мусили бинтуватися, щоб на другий день взути. Те, що вони слизькі, це вже таке... Можливо, що й берці треба буде Андрію шукати нормальні. Він поки у своїх. А інші хлопці поїхали в такому взутті, що не шкода викинути. І вони мусили зразу бігати по полігону, по калюжах і в болоті в кросівках, бо берці тільки на п’ятий день видали.  

„Везли, як худобу на забій”
З дня на день, як каже Алла, її Андрія відправлять в військову частину. Жінка має надію, що там все таки видадуть мобілізованим хоча б найнеобхідніші засоби захисту.

- Можливо, дадуть там каску і бронежилет, - каже вона. - Але наш сусід, який поїхав на полігон тижнем раніше, після відправки в частину так нічого й не отримав. Він служить в тому, що передала йому потім на блокпост жінка.

Що армія про своїх мобілізований не надто турбується, Алла каже, зрозуміла, ще коли проводжала Андрія на навчання. Він родом з Калинівки і прописаний в там, тому їхав у Львів звідти.

- 31 людину з великими сумками і дорожніми рюкзаками хотіли загрузити в шкільний автобус, де 25 сидячих місць, - говорить Алла. – Вони в дорозі були 12 годин. Їхали з дев’ятої вчора до дев’ятої ранку. Навіть з перемінками не вистояли б, бо прохід був закладений речами, рюкзаки тримали на колінах. Через таку відправку в Калинівці люди бастували. Не пускали автобус, доки хлопцям не дали ще транспорт. Маршрутку. Ми допомогли, щоб їм хоч доїхати було нормально. Хлопців мали везти, як худобу на забій. Ви ж знаєте, куди їх забираєте, то хоча б завезіть нормально, як людей, і дайте те, що їм треба. Ніхто ж не просить квартири і мільйони. Просто цінуйте своїй воїнів - забезпечте їх.



У військкоматі кажуть
Що стосується забезпечення мобілізованих всім необхідним, то про таке говорив тимчасово виконуючий обласного військового комісара Олег Кислюк, щойно почалася перша за цей рік, але вже четверта з початку АТО часткова мобілізація.

- Такого не буде, як було, - казав. – Міністерство оборони врахувало прорахунки попередніх мобілізацій. Ідуть закупівлі палива і речей. Амуніція буде сучасного зразка. Форму шиють для нас не тільки вітчизняні фабрики. Мені відомо про отримання з-за кордону 30 тисяч комплектів якісного одягу...

Зараз Вікторія Галенко з обласного військкомату сказала, що до них ніяких скарг про забезпечення мобілізованих не надходило.

- Вам ні прізвища, ні частини мобілізованого ж не назвали, так? Коментувати те, що нам невідомо, не можемо, - сказала Вікторія Галенко. - В нас є гаряча лінія при військкоматі. Ніхто з такими скаргами не звертався. Якщо в цієї жінки дійсно вимагають щоб вона купувала все сама, то їй варто звернутися в командування частини. Вони забезпечують мобілізованих та навчальні центри. А зі скаргами і питаннями до нас, можна дзвонити на номер 66-05-67. Прийом проводимо у вівторок-четвер, в робочі години. Людей з районів приймаємо щодня.

„Це вже задовбало. Офіцери приходять із списками на А4 дрібним шрифтом”
Ось що розказала на питання журналіста, чи дійсно все так, як говорить дружина мобілізованого, волонтерка Лариса Полулях.

- Приходять від простих мобілізованих до полковників і приносять нам список та з ножем біля горла, що ми зобов’язані, - говорить вона. - Чого в Мінооборони, до начальників СБУ, які їх відправляють, чи до керівництва МВС або командирів своїх частин вони так не ходять? Чесно кажучи, мене вже задовбала ця ситуація. Міністерство оборони сказало, що перед відправкою всіх забезпечать. Але кого і чим, я не знаю. Навіть офіцери приходять, щоб ми їх одягли. Чого до свого начальства в них і в їхніх жінок язик колом стає, щоб спитати напряму, якщо мобілізовують, то чим забезпечать? Хай би командири частин 3008 та Повітряних сил показали, як вони відправляють людей, і що видають їм при цьому. В нас їхні хлопці дуже часті гості. Просто хай нарешті покажуть журналістам і волонтерам, коли вони дають і як виглядає те, що вони дають. Я коментувати цього не можу, тому що підтвердження, що видають мобілізованим, в мене немає, як і підтвердження, що не видають нічого взагалі. Скажу тільки, що до нас приходила жінка, в якої чоловік полковник СБУ. Їм дали список на А4 дрібним шрифтом, в якому все, починаючи від туалетного паперу і закінчуючи каскою, броніком. Це просто капець якийсь.  

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Анонім

    ви коментувати можете багато чого а побачити своїми очима і попробувати як це класно засцяли? Можу дати адрес часті. А то шо вони їхали 12 ч. то відкинь час на обіди і інші зупинки. Не забувайте шо вони їхали сільським шкільним автобусом.
  • Анонім

    600 грн це не тільки бронік но і сумка з продуктами і речами.
  • Анонім

    на фото берцы Dr Martin (Великобритания) они несносимые, но и стоят от 150 $  в Европе... а в 20 минут их оценили в 1000 гривен...
  • 123lll jjkklll

    Ганьба треба було кричати років 5-6 назад, коли ми сиділи перед тв, їли чіпси, не ходили голосувати, на наших очах все розкрадали, а ми казали а з ким нам воювати, нам ганьба за нашу безпечність... Я Ала хай радується, що чоловікові це все треба купувати ще до того як він поїхав в ато. Мій чоловік попав в ато в день мобілізації, 9 місяців назад, і в шльопанцях , майці і шортах проти танків йшли, я за день купила і берци, і каску бронік, форм, наколінники, і відправили по новій почті. Дякувати друзям. які хто позичив, хто дав. Але слова не скажу, о влада погана, погана я - що не кричала років 5-6 назад, щоб люди опам1ятались, не сиділи в день виборів біля тв, не махали рукою, - а, наш голос нідочого. за нас все вирішать......
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:18 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:36 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up