Зима 2015: відсутність світла і холодні батареї

Зима 2015: відсутність світла і холодні батареї
фото взято з мережі Інтернет
Зимовий сезон стає все ближче, а кількість запасів вугілля зменшується. За інформацією "Укренерго", запасів вугілля не вистачить на зимовий період. Протягом останнього часу в Україні через брак палива було закрито п'ять теплових електростанції. У Вінницькій області знаходиться одна із теплових електростанцій, але поки свою роботу вона не припиняє. Як українці переживуть опалювальний сезон 2015-2016 і яка імовірність зими з холодними батареями та відсутністю світла – поки невідомо.

Першого серпня була вимушена зупинитися Придніпровська ТЕС. Відключення станції пов’язане з браком вугілля марки «антрацит». Придніпровська ТЕС змушена не працювати, щоб накопичити хоча б мінімальні запаси вугілля на початок опалювального сезону 2015–2016. Про критичну ситуацію з вугіллям на електростанції йшлося ще починаючи із січня 2014 року. Довгий період її діяльність підтримувала компанія «ДТЕК», але остання припинила постачати вугілля.

– Поки ми не можемо ні технічно, ні фінансово забезпечити постачання вугілля марки А в достатньому обсязі для Придніпровської ТЕС,  розповів директор із генерації електроенергії ДТЕК Енерго Дуйсен Мергалієв.  Придніпровську ТЕС вимушено зупинено. ТЕС не тільки джерело електроенергії, але також тепла та гарячої води для жителів міст-супутників. Щоб взимку люди не залишилися без опалення й гарячого водопостачання, станція має накопичити вугілля.

Придніпровська ТЕС не єдина, де гостро постало питання нестачі вугілля. За останні півроку так було зупинено Криворізьку, Сло'вянську, Зміївську та Курахівську теплові станції. На Вінниччині теж розташована теплова електростанція  Ладижинська ТЕС. Тут поки вистачає палива, але робити прогнози на зиму не наважуються.

Відео дня

 Вугілля ще є,  каже менеджер з комунікацій Ладижинської ТЕС Тетяна Поліщук. – Його використання залежить від діяльності блоків.

Ситуація з паливом в Україні без перебільшення стала кризовою. 3 серпня Арсеній Яценюк скликав антикризовий енергетичний штаб. Штаб скликано у зв’язку зі складною ситуацією в українській енергетиці. Нагадаємо, що Арсеній Яценюк взяв під особистий контроль підготовку комунальників до зимового сезону. за його словами цьогоріч ситуація із паливом складніша, ніж минулого року.

На засіданні антикризового енергетичного штабу обговорювали як пройде опалювальний сезон, скільки тон вугілля потрібно і де його взяти. Питання кількості вугілля для опалювального сезону досліджували Міністерство енергетики та вугільної промисловості України  та іноземна комісія на чолі з старшим радником Міністра енергетики США з міжнародних питань Вільямом Браяном. У обох комісій різні дані.

Останнім часом Україна опинилася між двох вогнів: з однієї сторони відсутність постачання палива зі Сходу країни, у зв'язку із військовим конфліктом, а з іншої – неможливість покупки російського вугілля. Один із виходів – покупка європейського вугілля. Та все ж питання лишається у ціні.

Директор та засновник компанії «Техногаз» Володимир Майстришин переконаний, що вугілля таки необхідно купувати, але не обов’язково російське.

Не можна говорити, що наші електростанції можу працювати лише на одному вугіллі: донбаському чи російському, каже  Володимир Майстришин. Наскільки мені відомо, на ринку зраз є купа пропозицій. Наприклад, польське вугілля - воно і по ціні, і по якості може конкурувати із російським. Це якісне вугілля, яке можна палити на наших електростанціях.

Та все ж зима 2015 обіцяє бути важкою для українців.

Цьогоріч зима буде складною, каже Володимир Майстришин. Комунальні витрати на двохкімнатну квартиру можуть становити більше тисячі гривень. Якщо у такій квартирі живуть пенсіонери, то вони можуть розраховувати на субсидію. А якщо там живуть двоє працюючих людей з малим дітьми – їм доведеться витрачати половину сімейного бюджету на оплату теплоенергії. 80% населення або встануть в чергу за субсидією, або просто перестануть платити.

Про те, що ситуація кризова говорять і представники «Укренерго». Вони шукають способи зберегти запаси вугілля протягом зимового періоду. На засіданні круглого столу, яке відбулося 31 липня, заступник Міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Светелік запропонував ввести більш низький тариф для використання електроенергії в нічний час, що сприятиме вирівнюванню навантаження та значній економії і палива, і коштів споживачів. Якщо ж теплостанції не накопичать достатньо вугілля, то можуть повернутися графіки аварійних відключень.

– На цю зиму ми готуємо графіки погодинного відключення, – сказав Светелік. – Це вимушений захід, проте ми не будемо застосовувати його в тому випадку, якщо на складах буде 2,7 млн тонн вугілля.

Такі графіки формуватимуться за новою методикою і передбачатимуть відключення не більш як на 2,5 години. З обов'язковим попередження за три дні.

Світлана Лавренюк

Коментарі (1)
  • Анонім

    Та скільки вже можна так жити.Добре що влада має  і газ і світло та хорошу воду! А нам тут виживай.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up