Журналіст 20minut.ua став очевидцем затримання бойовика «ДНР» угруповання «Кальміус»

Журналіст 20minut.ua став очевидцем затримання бойовика «ДНР»  угруповання «Кальміус»
Журналіст став очевидцем затримання оперативниками СБУ озброєного гранатою хлопця. Пізніше стало відомо, що він прибув до нас з так званої «ДНР», де входив до злочинного угрупування «Кальміус», брав участь у нападах на українські збройні підрозділи на Донеччині

Неділя, 9 листопада, післяобідній час, на годиннику приблизно 16 година 30 хвилин. Тротуаром по вулиці Пирогова йде хлопець, схожий на студента. Він вище середнього зросту, у куртці. День сонячний  і не по-осінньому теплий. Незважаючи на це,  на голові у хлопця  капюшон. Його зупинили раптово. Сталося це на перехресті згаданої вулиці Пирогова і Блока. Якщо точніше, поруч із новозбудованим приміщенням аптеки «Конекс». З  мікроавтобуса  марки «Фольксваген»,  який завернув з Блока на тротуар, вистрибнули люди в масках. Миттєво оточили прохожого. Той тільки встиг викрикнути: «Не підходь! У мене граната!». Дістати гранату не вдалося. На зап’ястях його рук, заламаних за спину,  клацнули кайданки.

Про гранату затриманий говорив правду. Її дістали з сумочки, що висіла на ремені за спиною. Його поклали  на тротуар лицем донизу. Обличчя не було видно, бо його закривав капюшон. Поруч знаходилася граната, запальничка і декілька дрібних купюр, найбільша номіналом десять гривень. Пильнували його правоохоронці у масках. В цей час один з оперативників по телефону просив викликати спеціалістів Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру (НДЕКЦ).

Перехожі, які проходили мимо, запитували, кого затримали, а головне – за що?  Один з чоловіків старшого віку кричав, щоб викликали міліцію. Робив це раз-по-раз. Йому явно хотілося стати на захист того, хто лежав на асфальті. До крикуна підійшов один з оперативників. Пред’явив посвідчення і сказав, що міліція уже на місці. На що чоловік після паузи відповів: «Та яка ж ви міліція?» І знов став правити своєї: «Викличте міліцію!» Вигукував так, щоб його слова чули не тільки ті, хто зупинився біля затриманого, а й перехожі по Блока та Пирогова.  Допитливим пояснювали, що затримали злодія.

Відео дня

Я запитав оперативника, який перед цим по телефону викликав спеціалістів НДЕКЦ, що і в кого украв цей хлопець? За що його так жорстко обличчям об асфальт?

 - А ви хто? – запитав співрозмовник, з-під куртки якого виднівся бронежилет.

Коли я відповів, він попросив журналістське посвідчення. Після чого продовжив:

- Цей нещасний бідолага, як ви кажете,  насправді  наробив уже багато біди. Ми довго його «пасли».

Затриманого підняли із тротуару.  Було видно, що він усіляко намагається приховати своє обличчя. Щоб це зробити, уперся головою об бік мікроавтобуса і залишився стояти у такій позі. Навіть у цій ситуації поводився  зухвало. Вигукував, що  речі, які записують у протокол,  не його. Коли  фотографували, казав не робити цього, стверджував, що його можуть упізнати навіть зі спини.

Хлопець і дівчина, очевидно, студенти,  погодилися засвідчити  наявність речей, що їх вилучили у затриманого. Після  оформлення протоколу його посадили у «бус» і забрали з собою. Гранату взяли на експертизу фахівці Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру міліції. За їхньою оцінкою, це граната РГД-5.

Наступного дня у прес-групі СБУ у Вінницькій області підтвердили факт затримання на Пирогова хлопця з гранатою. Подробиці пообіцяли повідомити пізніше.  У вівторок, 12 листопада, на сайті Служби безпеки України з’явилася інформація такого змісту: «У Вінниці співробітники СБУ затримали члена терористичної організації «ДНР». Зловмисник, мешканець Вінницької області, входив до складу злочинного угруповання «Кальміус» та брав участь у збройних нападах на українські військові підрозділи на Донеччині. У ході спецоперації із затримання бойовика співробітники СБУ вилучили в нього гранату РГД-5.

Зловмисникові повідомлено про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч.1 ст.258-3 і ч.1 ст.263 Кримінального кодексу України - участь у терористичній організації; носіння, зберігання, придбання бойових припасів без передбаченого законом дозволу».

Про перші результати попереднього розслідування журналіст РІА дізнався у прес-групі обласного управління СБУ.  Вже встановлено, як наш земляк опинився у «ДНР». Зробив це через організацію,  яка під приводом здійснення гуманітарної та технічної допомоги так званій  «Новоросії», займається вербуванням найманців для участі у збройному конфлікті на боці терористичних угруповань.

За неперевіреною інформацією, раніше хлопець працював на будівництві у Москві. Саме там потрапив у поле зору російських спецслужб. Пройшов відповідну підготовку, після чого його «закинули» у зону конфлікту. З якою метою прибув до Вінниці, це продовжують з’ясовувати слідчі. Підозрюваний має адвоката. Сам його найняв. Причому, зробив це оперативно, у день затримання.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Анонім

    Даже здесь сидят тролли кацапские... видимо хорошо платят, раз вы уже даже здесь воняете про алтай, фсб... выидно по стилю написания коммента, что сцУка Ананист(Аноним) не местный... типа поребрик и прочее )))

    Лис Микита reply Анонім

    не кацапы виноваты в ваших проблемах, просто вы криворукие

    Соловьев Антон reply Анонім

    Как все просто!Страна валится в пропасть Вашими усилиями,панове майдауны,а виноваты...тролли

    Bogdan Severin reply Анонім

    это потому что не фильтруют журналюги, не фильтруют пока кто то не заскочит на офис к ним и епальники не набьет..

    Соловьев Антон reply Bogdan Severin

    Вот это я понимаю-ДЕМОКРАТ!С большой буквы!Богданчик,тебя случайно не Вадик Титушко зовут?

    Bogdan Severin reply Соловьев Антон

    ты еблан? меня зовут так, как я подписался, а ты тоже хочешь, записывайся - отвешу и тебе!

    Протоукр reply Анонім

    Та да, явно питерский стиль, возможно даже лично Путин написал...
  • Anonymous

    Зловмисник, мешканець Вінницької області - на вокзале впарили лоху гранату, а потом его за нее же и приняли. Лоху год, если повезет, 4 если нет, ответственным медаль "За отвагу".

    раніше хлопець працював на будівництві у Москві. Саме там потрапив у поле зору російських спецслужб - заробитчане за последние 10 лет с вещами на выход, будем играть в шпионов, коль не хотите играть в солдатиков
  • Протоукр

    В статье, почему-то не упоминается обнаруженная у задержанногго медаль ФСБ РФ и фото Путина с афтографом. Ни слова нет о том, что под курткой у него был одет китель капитана Алтайской бронетанковой милиции. А ведь именно по этим признакам доблестные херои обличили пособника москалей!

    Bogdan Severin reply Протоукр

    ты дибил? зачем я спрашиваю, это же видно..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up