Вінничанину та екс-комбату «Айдара» Сергію Мельничуку загрожує довічне ув’язнення

Вінничанину та екс-комбату «Айдара» Сергію Мельничуку загрожує довічне ув’язнення
Мельничука підозрюють у створенні злочинної організації, яку сам він очолив. На одній з прес-конференцій Генпрокурор Шокін повідомив, що колишньому комбату "Айдара" загрожує довічне ув’язнення. А ще зовсім нещодавно інакше як "героєм" його не називали.

На лаві підсудних може опинитися вінничанин, екс-комбат «Айдара», народний депутат Сергій Мельничук. Чи проголосують за це у парламенті, стане відомо наступного тижня, коли розглядатимуть подання Генпрокуратури.

- Хто не знає, скільки в парламенті прихвоснів команди Януковича, але до жодного з них у Генпрокурора нема діла, - так прокоментував Мельничук журналісту RIA висунуті стосовно нього звинувачення. – Про що це говорить?  ГПУ виконує політичне замовлення. Це ж очевидно! Та ще й поширюють чутки, що я вже втік за межі держави. Хоча знають, що знаходжуся на засіданнях Верховної Ради. Можливо, вони хотіли б, щоб я так зробив? Бо багато чого знаю. Не вийде. Нема причин ховатися.

Стосовно конкретних фактів підозр, про які йдеться у поданні ГПУ, а також прізвищ ряду бійців, що їх називає прокуратура як учасників злочинного угруповання, Сергій Мельничук каже, що пояснення дасть у суді. Наголошує, що створений ним рік тому батальйон зі зброєю у руках захищав державу. Дивується, як можна називати бійців, що ризикували життям, злочинцями.

Відео дня

- Якщо справа дійде до суду, відкрию усі документи, які маю, - каже пан Мельничук. – З них стане відомо, як і хто здавав Крим, а потім Донбас. Про всіх скажу. Замість того, щоб судити колишніх з режиму злочинної влади, вони взялися за нас, «майданівців», бо ж батальйон створювався з тих, хто стояв на Майдані. Коли комбата поведуть до суду, а у залі парламенту залишаться слуги Януковича, не знаю, як на це зреагує народ. Можу тільки здогадуватися. Їм було б простіше, аби я втік. Неспроста сам Шокін заявляв, що мене вже нема в Україні. Але я буду працювати із слідством. Буду захищати себе і колишніх бойових побратимів. Буду воювати тепер на другому фронті.

Претендент на комбата - ще один вінничанин

Батальйон «Айдар» створювали вінничани – комбатом став згаданий  підполковник Сергій Мельничук, а начальником штабу – Валерій Мельник, колишній військовий, у такому само званні як комбат. Нині Валерій Мельник один з претендентів на посаду командира. У розмові з журналістом RIA пан Валерій підтвердив факт співбесіди з цього приводу з представниками Міноборони. Повідомив, що нині він закінчує період реабілітації. Невдовзі повернеться на службу.

- Зараз перебуваю у резерві командування Сухопутних військ, - каже підполковник. – Де буду служити далі, дізнаюся по приїзді в Київ. Поки що мене про це не повідомили. Про ситуацію в «Айдарі» не хотілося б говорити. Не все так просто. Батальйон тепер у складі Збройних сил. Можна не сумніватися, що проблемні питання буде вирішено, коли призначать нового комбата.

Наприкінці січня у телефонній розмові з журналістом RIA Сергій Мельничук повідомив, що Генштаб визначився з новою кандидатурою на посаду командира «Айдара». Підполковник не приховував, що мав бажання поєднувати роботу у парламенті і командувати батальйоном. Говорив про те, що готує законопроект про можливість такого поєднання. Однак у Міноборони, за словами Мельничука, визначилися з іншою кандидатурою. Співрозмовник навіть наголосив, що вже за якийсь тиждень дізнаємося прізвище нового комбата. На запитання, чи буде це виконувач обов’язків пан Пташник, Мельничук одразу заперечив: «Ні, - сказав він. – Це зовсім інша людина».

З часу тієї розмови минуло вже майже чотири місяці. Однак батальйон дотепер не має командира.

- Обов’язки комбата, як і раніше, виконує Євген Пташник, - повідомив у телефонній розмові боєць «Айдара», колишній майданівець, 24-річний вінничанин на ім’я Василь. – Так довго батальйон не не повинен залишатися без командира. Ми тільки й чуємо, що  проводять співбесіди з можливими претендентами. Але хто з них прийде до нас командиром, нам, рядовим бійцям, не відомо. Хоча визначитися треба було давно. Бо ж батальйон продовжує брати участь у бойових діях. А командира нема.

За словами бійця, співбесіду проходив в тому числі колишній начальник штабу вінничанин Валерій Мельник.

- Мельник не користувався особливим авторитетом на посаді начальника штабу, - продовжує співрозмовник. – Не тільки я так думаю. Можете запитати в інших хлопців. До того ж, він людина Мельничука. Спочатку комбат мав великий авторитет. Та коли стали відомі його діла, бійці навряд чи підтримали б його тепер так, як це робили колись. Найбільший недолік – відсутність належного обліку. Більшість бійців, я в тому числі, дотепер не отримали статус учасника бойових дій. У моїх документах навіть поранення не було записано.

Нічого хорошого не сказав на адресу колишнього комбата ще один наш земляк з «Айдара» на ім’я Микола. За його словами, Мельничук не подбав про те, щоб включити у списки кожного бійця. Тепер це «розгрібає» нинішній начальник штабу, капітан другого рангу на ім’я Тимур. Він предметно взявся за ведення обліку, контролю за правильним оформленням документів, записів участі бійців у конкретних операціях. Від цього залежить, чи отримаємо статус учасника бойових дій.

Між бійцями вбили клин

Незважаючи на всі негаразди, які нині є в батальйоні, у його бійців зберігся високий дух патріотизму. Як розповіли бійці, у них є вояки, які взагалі не оформлені на службу. Бо прийшли не за грішми, чи нагородами. Прийшли захищати свою землю. З одним з них вдалося поспілкуватися по телефону. Роман, так звати бійця, пояснив, що йому не вигідно оформляти контракт. У чоловіка на утриманні троє дітей. Каже, воює на два фронти: місяць вдома заробляє гроші, а тоді на місяць їде до хлопців на передову.

- Якби я підписав контракт, то такої можливості у мене не було б, самовільно підрозділ ніхто не дозволив би залишити, - каже Роман. – Бувало, дитина захворіла. Дружина просить, приїдь, треба допомогти. Збирався і їхав. На контракті так не зробиш. Харчуюся за допомогою волонтерів. Форму купив за свої гроші.

Звичайно, такий метод ризикований для самого бійця. Він не матиме можливості отримати статус учасника бойових дій, йому нічого не платять. Якщо отримає поранення, від держави теж нічого не дадуть на лікування. Та він не один такий.

Бійці розповідають, коли Мельничук пішов з батальйону, то він робив усе, щоб зберегти свій вплив на підрозділ. На той час користувався авторитетом, тому немало бійців підтримували його. Мельничук сподівався, що буде поєднувати посаду на службі і роботу в парламенті. Колишній комбат тим само вбив клин. Доходило до того, що бійців розпитували: «Ти за кого – за Мельничука, чи Пташника?». Частина хлопців, щоб не брати участі в таких «розборах,  перейшла в інші підрозділи. Є немало тих, хто взагалі залишив службу і самовільно повернувся додому. Тепер їм загрожує покарання за дезертирство. За словами Мельничука, загалом приблизно 400 бійців батальйону не увійшли у склад Збройних сил. Каже, що ГПУ має намір усіх їх «приписати» йому, мовляв, вони дотепер підпорядковуються колишньому комбату, а це незаконно, бо ж батальйон увійшов до складу армії.

Один з народних депутатів від Вінниччини, який просив не називати свого прізвища, припускає, що парламент може не підтримати подання Генпрокурора. Чому? Бо не з того почали. Як зрозуміти, що у залі залишаться одіозні Бойко, Льовочкін і компанія, а Мельничука заарештують? Співрозмовник просить звернути увагу, що проти Сергія Клюєва, стосовно якого також зроблено подання про зняття недоторканності, прокуратура не вимагає арешту. Цей нюанс також може позначитися на результатах голосування. Співрозмовник зізнався, що сам він  ще не визначився, як буде голосувати. Каже, спершу має уважно ознайомитися із пред’явленими комбату звинуваченнями, а тоді робити вибір.

У чому звинувачують Мельничука?

У поданні, яке Генпрокурор Шокін особисто зареєстрував у ВР, наведено низку фактів порушення законодавства, які інкримінують колишньому комбату «Айдара» Сергію Мельничуку. Як він сам пояснив, копію документа ГПУ вручила йому. Там є прізвища восьми бійців, яких ГПУ називає членами злочинного угруповання. Мельничука вважають організатором створення такої групи і її керівником.

ГПУ наводить факт укриття  екс-комбатом від правоохоронців колишнього гендиректора «Укрспирту»  Михайла Лабутіна. Коли тому мали вручити повідомлення про підозру на розкрадання 200 мільйонів гривень, бійці Мельничука забрали Лабутіна з лікарні і переховували його. Пізніше головний спиртовик втік за межі держави. У двох епізодах йдеться про те, що Мельничук і його озброєна команда «віджали» два позашляховики. Їх волонтери передали бійцям батальйону. Колишнього офіцеру батальйону Ігорю Радченку, який відмовився виконувати доручення Мельничука, зіславшись на те, що той уже не є комбатом, затримали і утримували у підвалі у місті Щастя. У цей час у нього вдома  «посильні» від Мельничука вкрали гроші та коштовності.

Шини під Міноборони палили також за вказівкою Мельничука, у такий спосіб він намагався переконати Міноборони і Генштаб, щоб залишили на посаді комбата. Одного з бійців, який виступив проти, зв’язали і закрили в «бусі», де той провів сім годин часу. Змушував волонтерів передавати допомогу через фонд, створений ним особисто, а до тих, хто не погоджувався, вживали заходів впливу, навіть із застосуванням сили. Це ще один фрагмент звинувачень, що міститься у поданні Генпрокурора.

Довічне ув'язнення? За що?

 

Андрій Шевчук, адвокат:

- 12 травня під час брифінгу Генеральний прокурор України Шокін повідомив про те, що на розгляд Верховної Ради ним внесено подання щодо знаття недоторканості та арешт депутата Сергія Мельничука, який підозрюється у низці злочинів. Прокурор назвав один з них - створення злочинної організації (ст. 255 КК України), за що передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років.

Разом з тим, прокурор говорив, що стосовно Мельничука може бути застосоване покарання - довічне позбавлення волі. Звичайно, це викликає питання. Але, по-перше, як зазначив пан Шокін, створення злочинної організації – це лише один із злочинів, в яких підозрюється Мельничук, а тому, ймовірно, що у списку є ті, за які передбачено більш суворе покарання. По-друге, якщо уважно прослухати все, що прозвучало на брифінгу (інформація є в мережі Internet), то стане зрозуміло, що пан Шокін декілька разів наголошував: усе стане зрозуміло після проведення допитів і встановлення усіх обставин. Очевидно, Генпрокуратура володіє більшим обсягом інформації. Внесення подання про надання згоди депутатами на затримання і арешт Мельничука є ще одним підтвердженням моїх слів. Проте слід наголосити, що розголошення таких відомостей стало б порушенням таємниці слідства.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Артем

    Спочатку комбат мав великий авторитет. Та коли стали відомі його діла, бійці навряд чи підтримали б його тепер так, як це робили



    Интересно,о каких делах говорит боец "Айдара"?
  • Артем

    Підполковник не приховував, що мав бажання поєднувати роботу у парламенті і командувати батальйоном. Говорив про те, що готує законопроект про можливість такого поєднання.



    Гениально!Пан Мельничук готов голосовать с передовой!

  • Anonymous

    на лице все написано
  • Анонім

    Герою уже не слава? ))))))))))) Как же так?  Это пэрэмога или зрада?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up