Військовий комісар на прес-конференції пригрозив відправити на фронт журналіста, який забагато питав

Військовий комісар на прес-конференції пригрозив відправити на фронт журналіста, який забагато питав
Військовий комісар грозився відправити на фронт журналіста, який настирливо задавав питання на брифінгу

Вінницька область – єдиний регіон, де виконали план по шостій черзі часткової мобілізації. Втім, військовий комісар відмовився назвати кількість мобілізованих, коли звітував про виконану роботу. У нього насилу допиталися, кого призивали більше – містян чи селян. Врешті журналісту, який ставив «зайві» питання, Геннадій Долгашов порадив іти служити в АТО

На брифінгу про завершення шостої черги часткової мобілізації обласний військовий комісар Геннадій Долгашов хвалився налагодженою співпрацею з чиновниками й правоохоронцями, яка дозволила на 100 відсотків й передчасно виконати мобілізаційний план. Вінницька область єдина в країні зібрала по мобілізації потрібну кількість людей. Але скільки це – інформація не для преси. 

У комісаріаті ніколи не називали цифр. Мовляв, військові дані - не для розголосу. І сьогодні, 26 серпня, Геннадій Долгашов не назвав кількості мобілізований під час шостої черги. Для нього не має значення, що Президент вже озвучив всеукраїнські дані – 210 тисяч мобілізованих за всі черги. 

- Я не буду цифру називати. Це закрита інформація, - сказав він на питання журналіста, а коли йому поставили в приклад Президента, відрізав: - Я це не коментую. 

Насилу допиталися у комісара, кого більше призивали по мобілізації, мешканців міста чи селян. Для цього треба було спитати у різний спосіб тричі. 

- А чому більше мобілізують із села, а не з міста? – питали так, бо комісар відмовився говорити про співвідношення селян і містян серед мобілізованих.  

- Хто сказав, що більше з села? – перепитав комісар.     

- Так, значить, більше із міста? – стало вже принциповим дізнатися відповідь.  

В кінці кінців Геннадій Долгашов назвав статистку по всій країні: 60 відсотків призвали міського населення і 40 - сільського.

- А на Вінниччині? - вже сміялися журналісти.  

- 50 на 50, - була відповідь.

Нагадаємо, що більше акцій проти роздачі повісток проводили в селах. Про це не раз інформував 20minut. Люди обурювалися, що повістки приносили інвалідам, хворим, померлим… Помилки військові пояснювали застарілими списками резервістів, які поновлювали за даними сільрад.

Тим не менше, план шостої черги мобілізації в нашому регіоні не просто виконали, а виконали раніше строку. Як сказав полковник Долгашов, зараз комісаріат аналізує результати і вже готується… до наступних черг мобілізації. 

Сьома черга буде 
- Ми зрозуміли, що будуть наступні черги мобілізації, - сказав комісар. - Працюємо на перспективу, тому не чекаємо указів, розпоряджень, а самі готуємося до наступних черг. Вже є моє розпорядження про підготовку до наступної черги мобілізації. Ми врахували досвід, всю специфіку і зараз ставимо задачі з врахування проблем, які були під час проведення шести черг мобілізації.

Під час шостої черги, як говорить Геннадій Долгашов, були не характерні для інших черг мобілізації проблеми.

- Виникали проблеми по неявці військовозобов’язаних, які отримували бойові повістки. Були військовозобов’язані, які під час відправок втікали з військових комісаріатів, - нагадав полковник. - Зараз працюємо з цими військовозобов’язаними і правоохоронними органами, щоб логічно завершити питання – щоб кожний поніс відповідальність згідно чинного законодавства. 

Кількості «ухилянтів» та втікачів комісар теж не назвав. Сказав, інформація ще узагальнюється. Зате, скільки добровольців мобілізували, не приховував. Бо патріотів знайшлося більше, ніж під час п’ятої черги.  

- 172 призвали, із них шість жінок-добровольців, - сказав Геннадій Долгашов і додав, що під час п’ятої черги служити пішли 94 добровольці, а під час четвертої - 336 добровольців. 
 

Відео дня

Ці військові комісаріати, за словами полковника Долгашова, найкраще впоралися із завданням шостої черги мобілізації: 

  • Козятинський 
  • Гайсинський
  • Немирівський
  • Калинівський
  • Липовецько-Погребищанський
  • Іллінецько-Оратівський
  • Вінницький
  • Жмеринський


А гірше інших виконали задачу у Ямпільському, Томашпільському, Могилів-Подільському і Чернівецькому районах два військові комісаріати: 

  • Барсько-Мурованокуриловецький 
  • Ямпільсько-Томашпільський 
     


Шоста черга мобілізації проводилася з 19 червня й звершилася 17 серпня. В нашій області планове завдання по поставці мобілізаційних ресурсів виконали до 5 серпня, тобто раніше строку необхідну кількість військовозобов’язаних направили у навчальні центри. Ці люди мають замінити призваних під час третьої черги мобілізації. І як сказав Геннадій Долгашов, 40 відсотків таких вояків вже повернулися зі служби додому, решту мають замінити до 9 вересня. Ніхто не переслужить, все буде в строк, впевнений комісар.    
  
На питання «Чи не покривали вінницьким ресурсом невиконані плани інших областей?» Геннадій Долгашов сказав «Ні». Розповів, що лише його з офіцерами комісаріату відряджали допомагати колегам в Чернівцях та Івано-Франківську. 

Кого щойно призвали  
Середній вік мобілізованих цього літа – 35 років, а підпадали під шосту чергу мобілізації військовозобов’язані 20-60 років. Є серед призваних, як каже комісар, власники «білого» квитка – що не проходили строкову службу в армії. 

- Ми проводимо обстеження визнаних раніше непридатним до служби. Вони звертаються самі, пишуть заяви. І ми викликаємо й проводимо переобстеження, яке положено проводити раз в п’ять років, - говорить полковник Долгашов. – Після обстеження визначається ступінь придатності, і хто придатний, так, призивається по мобілізації.      

Коли комісара запитали, чи призивали «віпів» - посадовців або бізнесменів, він назвав таких людей. Сказав, що отримали бойові повістки і уже поїхали у навчальний центр директори шкіл, сільські голови, керівники апаратів судів, судді, працівники прокуратур, директори фірм, фермерських господарств, приватні підприємці. 

Геннадій Долгашов навіть прочитав прізвища й конкретні посади деяких мобілізованих. Ось такі: депутат міськради Ніколайчук (Жмеринка), начальник вокзалу (Козятин), головний редактор газети «Колос» (Липовець), головний лікар санепідемстанції (Могилів-Подільський), голова Тростянецької РДА, директор цегельного заводу (Вінниця). 


- Всі вони зараз служать уже, - сказав комісар і запевнив, що вибірково нікому повісток не давали й на конкретних людей полювань не влаштували, бо це, мовляв, корупція. - Є картотека облікових карток, послужних карток у військовому комісаріаті. І військовозобов’язані, які відповідають критеріям, викликаються, проходять медогляд. Якщо придатні, отримують бойові повістки і призиваються. Такого немає, щоб ми грали в «кошки-мишки» чи переслідували когось конкретно. 

«Запишіть прізвище!»
Між іншим журналісти питали у комісара про вінничанина, який у львівському госпіталі викинувся з вікна. 

- Розслідування проводимо не ми, а частина, де він служив, - сказав Геннадій Долгашов. 

- Там кажуть, що він психічно нездоровий, що його відвезли до госпіталю на перевірку. Чому його тоді відібрали з Вінниці, як він проходив медкомісію? – допитувався Михайло Чорнопиский.   

- От ви стільки питань задаєте. На вашому місці я б вже давно заяву написав і пішов служити, щоб не ззовні, а з середини побачити, як іде служба. Я бачу вас вже не перший раз, думаю, що вам пора вже повістку отримати, - серйозно сказав комісар журналісту. – А тоді б ви приїхали і нам розказали, які питання проблемні і як іде служба…    

- Якщо проїду туди, як журналіст, то я не проти, - не задумався Михайло.  

- Ну, все, запишіть прізвище, - кивнув комісар заступнику, що сидів поруч, а після паузи додав: - Ну, ви ж розумієте, що це все жарти? 

- Якщо журналіст задає дуже багато запитань, його потрібно відправити в навчальний центр. Це - наш військовий комісаріат! - сміявся після брифінгу Михайло Чорнопиский.  

- Ти не сприйняв це, як погрозу? – питаємо в колеги, що «поплатився» за «зайві» питання усіх журналістів. 

- Ні в якому разі. Я сприйняв це, як пропозицію співпраці журналістів і військового комісаріату, - говорить 23-річний юнак, який не проходив службу в армії, як каже, бо не дозволило здоров’я. - Вони стверджують, що беруть людей за професійним принципом, яких не вистачає. В мене спеціальність «журналіст». То якщо в них не вистачає бойових журналістів, я не проти. Якщо потрібно перейти з фронту інформаційної війни на справжній фронт – я тільки за. 

 

Читайте також:
Все, що треба знати про мобілізацію
Як призивають наших чоловіків
„Привези мені каску, броник, розгрузку, окуляри...”

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Сам крмисар сколько ротаций уже пережил в зоне АТО? А то вон какой кабан откормленный, сразу видно годен к строевой.
  • Місцевий

    Найперше потрібно було запитати у того Генусика, де саме він був в тому АТО, і що саме робив, доречі разом зі своєю дружиною. Але навряд чи він би відповів на ті питання. Подивіться на його морду, і вам стане все зрозуміло.
  • Анонім

    ті, хто зараз незадоволені теперішньою владою, їдуть воювати птоти тих, хто був незадоволений теперішньою владою з самого початку. Розуму повна хата..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up