Чому вінничанам приходять повістки, якщо мобілізація завершилася

Чому вінничанам приходять повістки, якщо мобілізація завершилася
Повістки з датою явки у військкомат для проходження медичної комісії приносять вінничанам і лишають на дітей чи дружин військовозобов’язаних. Жінки радять своїм благовірним не ходити. Вручили ж не особисто в руки. А чоловіки вважають за потрібне відмітитися. Це ж їхній обов’язок, тим більше, що за неявку - загрожує штраф.

Третя черга часткової мобілізації щойно завершилася - на початку вересня сплило 45 визначених для збору мобілізаційних ресурсів діб. Чому тоді знов викликають у військкомати?

- Думаю, що це для того, щоб провести ротацію військ в зоні Антитерористичної операції, - каже дружина військовозобов’язаного, якого минулого тижня викликали у військкомат. – Звідти ж військові постійно повертаються. Треба їх кимось замінити.

Причина виклику, як каже офіцер обласного військкомату підполковник Олексій Островий, чітко вказана у повістці - для проходження медичної комісії. Це означає, що людину на навчання не заберуть, а тільки перевірять на придатність до служби.

- Зараз проводиться планове переосвідчення кожного військовозобов’язаного для визначення його ступеню придатності до служби, - каже Олексій Островий. - У зв’язку з подіями, які зараз проходять у державі, всі чоловіки повинні пройти медичний огляд заново, для уточнення військово-облікових даних. Ніхто нікого в армію не забирає. Ми поновлюємо дані про мобілізаційні ресурси, щоб потім не говорили, що військкомати гребуть усіх підряд, а щоб були чіткі дані про людину і її придатність до військової служби.

Іншими словами – серед потенційних вояків проводять перепис. Уточнюють їхні адреси, номери телефонів і поновлюють дані про стан здоров’я. Як інакше дізнатися, чи можна людину призвати у разі потреби чи ні, як не на комісії у військкоматі. 

Резервісти, як нагадує Олексій Островий, зобов’язані повідомляти свій військкомат про серйозні хвороби чи, скажімо, отриману з якихось причин інвалідність. Але цього не робить майже ніхто. Тож дізнаються в комісаріаті про втрачений мобілізаційний ресурс тільки тоді, коли доводиться його викликати.

І щоб не повторився досвід попередніх мобілізацій з принесеними непридатним до служби чоловікам повістками, прийняли рішення обновити старі дані обліку. Чи не означає це, що варто найближчим часом чекати ще однієї мобілізації?

- Ви ж розумієте, що Указ Президента повинна затвердити Верховна Рада. А вона у нас зараз розпущена, - пояснив Олексій Островий неможливість проведення мобілізації найближчим часом.

А Петро Порошенко днями видав інший указ – не про мобілізацію, а про відправлення на службу в зону АТО військових комісарів. На президентському сайті оприлюднили доручення міністру оборони Валерію Гелетею замінити військових комісарів на їхніх посадах військовослужбовцями - учасниками АТО, "які зазнали поранення, іншого ушкодження здоров'я та визнані військово-лікарськими комісіями придатними за станом здоров'я для проходження військової служби".
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Anonymous

    Если муж пойдет в армию на фронт,то жена приведет любовника в постель). Нифига себе времена пошли)
  • винничанин

    Военкомат надеется, что кто-то лоханётся и побежит откупаться.
  • протоукр

    Уже две повестки использовал по назначению. Одну в конце июля, одну в середине августа. Вроде норм.
  • Слава Усупов

    от що не розумію шановні, чому на схід відправляють ві
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up