Чи законна “мирна” мобілізація і кому одягати берці?

Чи законна “мирна” мобілізація і кому одягати берці?
Три хвилі мобілізації забезпечать більше 100 тисячами чоловіків ряди Української армії. Хворим та багатодітним, студентам та священикам, а також сепаратистам за покликом душі, зброя в руках не грозить. Інші ж мають виконувати накази… що суперечать закону України про оборону

З кінця січня в Україні загалом, а у Вінниці зокрема розпочнеться перша хвиля мобілізації 2015, яка охопить усіх військовозобов'язаних чоловіків віком від 25 до 60 років.

Ще півроку тому питання мобілізації та захисту держави не викликало нарікань. На громадянській позиції та патріотизмі з’явилась армія, спроможна захищати національні інтереси. Сьогодні градус патріотизму суттєво знизився. Не тому, що українці стали менше любити Україну, а через незрозумілі “танці” наших керманичів. 
- Зараз навіть не про питання економічних відносин з країною, яка в нас воює, - каже вінничанин Олексій, який не піде воювати. - Люди просто розуміють, що завдяки їхньому патріотизму, представники влади гарно економлять. Адже військовий стан не вводиться, а значить, статус учасника бойових дій ніхто не отримає, а разом з ним якусь підтримку від держави. Хіба в нас десь ідуть бої? І які ви учасники, ви просто громадяни, десь щось там робите і робіть… Звичайно посмертно щось там хтось від держави отримає, а всі інші... З другого боку це серйозна соціальна проблема, адже насправді, яка б скотська наша влада не була, країну потрібно захищати - це наш національний інтерес. 
  
Кого заберуть
У Міністерстві оборони кажуть, що в бойових діях будуть задіяні лише ті, хто пройде посилену медкомісію і має особливо-патріотичний настрій. А от ті, хто має на утриманні трьох та більше дітей, непрацездатних родичів, а також студенти, аспіранти денних форм та священики призиватися не будуть. 
Скільки саме вінничан потрапить до лав армії та у хвилю мобілізації, в обласному військкоматі не сказали. Мовляв, ніяких цифр оприлюднювати не мають права. 
- Можна сказати лише, що це будуть військовозобов'язані від 20 до 60 років, з акцентом на всі військові професії - від водія до артилериста, - каже Вікторія Галенко, з прес-служби Вінницького обласного військового комісаріату. - Мобілізація буде проводитись згідно з відповідним законом, кого і як буде зачіпати, буде сказано в розпорядженні генерального штабу.

Мобілізація проти закону?
Юристи ж кажуть, що неважливо, яка це хвиля, кого заберуть і куди пошлють - мобілізація мирного населення в АТО, це не законно. Тому що Антитерористична операція, яка задекларована нашою державою по всьому світу, повинна проводитись силовими структурами. Примусово закликати до зброї мирне населення дозволено тільки в разі оголошення надзвичайного стану, війни або підготовки до бойових дій. Офіційна ж версія, на якій наполягають наші чиновники, Антитерористична операція. А це справа відповідного центру при СБУ. І аж ніяк не Збройних сил та цивільного населення. Правозахисник Тетяна Монтян вважає, що зараз ми спостерігаємо, як безчинствують ті, хто дорвався до влади. 
- Як без оголошення війни в країні, в країні оголошують мобілізацію, і по ходу саджають інколи тих, хто відмовляється воювати та вбивати своїх співгромадян, - каже Тетяна Монтян. - Тому кожен має вирішувати самостійно, що йому робити. Йти воювати, проливати кров свою та таких самих, як ти. Чи може є сенс змитися звідси, чи відкупитись. А може йти відбріхуватися в судах, які повністю контролюються нашою новою "чесною" владою. Хоча формально ніякої відповідальності за відмову йти воювати бути не повинно, якщо жити за українськими законами, тому що військовий стан не оголошений. 

Відео дня

Активісти теж проти
Cтосовно наступної хвилі мобілізації досить красномовно висловилися вінницькі активісти, коли облили двері обласного військкомату червоною фарбою напередодні Нового року, 27 грудня. Мовляв, його працівники порушують законодавство України.
- Вінницький обласний військовий комісаріат останнім часом відправляє повістки молодим людям і повідомляє, що вони мають виконати свій обов’язок перед країною. Але у нас немає війни чи надзвичайного стану. У нас АТО і значить, що повістки, це як би «запрошення», яке має починатися зі слів: “Не хотіли б ви поїхати в зону АТО?” - розповів один із представників автономних націоналістів. - Але люди, які погоджуються їхати, не мають потім жодних пільг, їм можуть написати у військових квитках ”допомагав ЗСУ”, “волонтер” або навіть “покинули пост без вказівки командира”, як це було з одним з вінницьких батальйонів.
Законна чи незаконна четверта хвиля мобілізації в рамках оголошеної Антитерористичної операції, у військкоматі судити не беруться.
- Ми лише виконуємо наказ Президента України, - каже Вікторія Галенко з прес-служби обласного військкомату.  

Нема підпису, нема повістки
За словами Володимира Талатая, генерал-майора генштабу України, кожна повістка має корінець і розписку про те, хто її отримав, а підписати її повинен громадянин, який призивається. Жодна інша особа, крім призовника, не має права підписуватися на повістці.  Проти тих осіб, які будуть ухилятися від виконання військового обов'язку, не застосовуватимуть масштабні заходи з розшуку, однак це матиме відповідні наслідки при поверненні до мирного життя. 


Якщо не хочете в армію - можете судитися 
Найпростіший спосіб уникнути участі у військовий діях без наслідків - це покинути територію України, хоча б на період мобілізації. Дуже важко буде потім довести, що ви уникаєте мобілізації, вас просто немає в країні і все.
Якщо ви хочете відстоювати своє право і не воювати в суді, просто пишете заяву про те, що відмовляєтесь поповнювати лави армії. На підставі вашої відмови порушується кримінальне провадження. За цих обставин до війська вас уже не призивають, а розглядають кримінальне провадження, в рамках якого відбуваються процесуальні дії, де ви зможете довести своє право. Нормативна база для свого власного захисту складається всього з трьох факторів - Закон України про оборону, Закон України про мобілізацію, а також Указ президента про мобілізацію від 2014. 
Мобілізація в країні відбувається за Указом президента, але Закон України про оборону за верховенством права посідає вищу ступінь. Вони дещо суперечать між собою, тому що особливий період, по причині якого проводиться мобілізація, не передбачений в законі про оборону. А антитерористичні дії не пов’язані із несенням військової служби, це актуально лише для військового часу. 

Коментарі (36)
  • Пальнюк Віктор

  • Анонім

    Вінниця, не позорся !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!



    У Генштабі заявили, що четверта хвиля мобілізації торкнеться громадян, які мають спеціальну підготовку для виконання бойових завдань і, які придатні за станом здоров’я.



    Про це повідомив виконуючий обов'язки спікера Генерального штабу ЗСУ Владислав Селезньов, новину передає «Преса України».



    «Наступна хвиля мобілізації триватиме 210 діб. Призову підлягатимуть ті ж самі категорії громадян, які підпадали під мобілізацію у 2014 році. Головним критерієм буде придатність за станом здоров'я»,- розповів він.



    За словами Селезньова, призиватися не будуть багатодітні батьки (з трьома і більше дітьми), громадяни які мають на утриманні непрацездатних родичів, а також громадяни закріплені за підприємствами, аспіранти та студенти денної форми навчання.



    Крім того, повідомляється, що чоловіки віком від 50 до 60 років можуть бути призвані до служби лише в добровільному порядку. Чоловіки до 25 років, які не проходили служби в армії, будуть призиватися виключно на контрактній основі.



    Селезньов додав, що українці будуть призиватися з усіх регіонів держави рівномірно.



    Нагадаємо, початок першої у 2015 р. хвилі мобілізації планується 20 січня. Загалом за три етапи мобілізації у 2015 р. в Україні планується призвати 200 тис. осіб.
  • Олександр

    - «ГІБРИДНИЙ МИР ( МОБІЛІЗАЦІЯ БЕЗ ВОЄННОГО СТАНУ» Президент України Петро Порошенко підписав указ про проведення трьох етапів мобілізації в 2015 році:1) 20 січня ( 90 днів), 2)  з квітня і ( 60 днів), 3) з червня ( 60 днів). 2015 року до лав Збройних сил України планується мобілізувати 200 тис. Українців та провести призов 40 тисяч громадян на строкову військову службу… боїться відмовитись від  Антитерористичної операції та ввести воєнний стан в Україні або на території бойових дій? Адже тоді мала б бути створена Ставка Верховного Головнокомандувача, яка б керувала не АТО, а обороною країни. Тоді оголошена хвиля мобілізації буде логічною, адже мають бути мобілізовані не тільки військові, але й економіка держави. Мають проводитись всі заходи, згідно з обороною країни. В результаті не потрібно буде проводити тендери — хто дасть більш дешеву техніку. В цьому разі надається замовлення, ресурси і всі працюють по 18 годин, щоб їх здійснити.
  • Anonymous

    По логике, после 20-го числа на ресурсе должны остаться только российские тролли, женщины, дети и старики. Сепаратисты в душЕ идут разбираться в суды. Остальные в военкоматы или в бега, "свидомые" в первых рядах. Ну, т.е. всякие мисцевые кизяки не будут здесь постить, а будут заниматься ратными делами. Ведь так?, иначе они автоматически переходят в отряд (как говаривал Аркадий Райкин) прочих маломощных хлипаков.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up