Закон Савченко звільнив маніяка і випустив на волю іще півсотні вбивць

Закон Савченко звільнив маніяка і випустив на волю іще півсотні вбивць

Скринька Пандори. Звільнили раніше терміну маніяка, який за один вечір зґвалтував і убив двох жінок у Ладижині. Разом з ним випустили в області ще майже півсотні вбивць і більше двох сотень інших злочинців. Вінницькі експерти назвали Закон Савченко манною небесною для злочинців

Йому в 17 років дали “десятку” за убивство. І щойно випустили на волю, позбавив життя ще двох жінок. На два роки раніше випустили цього 25-річного юнака родом з Одещини, який сидів у колонії на території Вінницької області, бо перерахували термін тримання під вартою у слідчому ізоляторі за гуманним принципом «день за два».

Цей принцип передбачив Закон Савченко, який набрав чинності наприкінці минулого року. За цим Законом вже випустили на свободу тисячі в’язнів українських тюрем, яким свого часу роками не могли винести вирок і довго тримали у слідчих ізоляторах. Перерахування строку тримання під вартою скоротило термін відбування покарання майже двом тисячам в’язнів установ виконання покарань на території Вінницької області. У Законі немає градації злочинів, тому випускають усіх підряд. І дрібних злодіїв, і тих, що скоїли особливо тяжкі злочини. Навіть довічники мають право на звільнення після 25 років відсидки. Подейкують, що вони стали клеїти на стіни портрети Надії Савченко.

Що Закон Савченко відкриє скриньку Пандори, попереджали експерти, ще коли він був проектом. Та його прийняли.

Відео дня

- Хочу, щоб цей дядько, що вбив мою маму, ніколи не вийшов з тюрми. Я його ніколи не пробачу, - сказав журналістам Богдан, син вбитої 37-річної ладижинчанки, яка поверталася увечорі з дачі додому, де її чекали двоє дітей.

Її перестрів звільнений достроково убивця. Зґвалтував і задушив. Потім познущався з мами восьмирічної дівчинки, 31-річної прибиральниці колонії. З нею ґвалтівник познайомився на зоні, а на волі - забив арматурою.       

Його спіймали. Зізнався. Взяли під арешт. У Ладижині тепер тільки й мови, що про маніяка, звільненого за Законом Савченко. Люди не розуміють, як можна було прирівняти до льотчиці-героїні цього вбивцю.

- Неправильний цей закон. У ньому треба було якісь підпункти передбачити, щоб не всіх підряд випускати, - каже землячка убитих жінок.   

 

Але вінницькі адвокати і правозахисники, яких опитала RIA, говорять: навіть із обмеженням для осіб, які скоїли тяжкі й особливо тяжкі злочини, не потрібен цей закон.

- Таке враження, що його приймали з бодуна! - випалив один з експертів.

Хто вийшов на волю за Законом Савченко зі знаних людей? Суддя-колядник зі Львівщини Ігор Зварич, екс-нардеп Віктор Лозінський, засуджений за вбивство, і Микола Шереклі, який за три роки зґвалтував 30 неповнолітніх дівчат. Подільник останнього теж клопоче про звільнення. Проситься на волю і засуджений за шахрайство «Доктор-Пі» Андрій Слюсарчук. А що стосується вінницьких відомих в'язнів, то принцип “день за два” застосували до революціонера Юрія Павленка (Хорта). Йому перерахували термін ув'язнення приблизно вдвоє.  
 




«Був у СІЗО п’ять місяців, за Законом - десять»

 Андрій Сарвіра (Санчес), волонтер, якого судять за бійку восьмирічної давнини:

- Правильно рахувати день за два, бо умови утримання в СІЗО набагато гірші, ніж у «лагерях». Але наша система, як судова, так і пенітенціарна, наскрізь корумпована. Не факт, що звільняють тих людей, які мають звільнятись. За гроші відпускали до цього тільки по УДО. Ціна питання від тисячі доларів. Закон Савченко став ще однією корупційною схемою для пенітенціарної служби та судів, щоб вони брали гроші, аби звільняти людей скоріше.

Я за те, щоб цей Закон діяв, але має бути контроль. Яка різниця, за великим рахунком, коли вийде людина, яка не виправилася, завтра чи через три роки? Вона все одно скоїть злочин. Але ж сидять не тільки вбивці і ґвалтівники. Там є нормальні люди, бо нашій системі байдуже, чи є докази, чи немає, якщо є справа, повинен бути засуджений. Багато людей сидять без будь-якої провини. Не скоїли злочини, але строк відбувають. А умови в СІЗО які? Сидиш 24 години у замкнутому просторі і маєш право лише на годину прогулянки. Я був в ізоляторі п’ять місяців, за цим законом – десять. Зараз моя справа на новому судовому розслідуванні.


«Дефективний юридичний витвір слуг народу»

Світлана Побережець, Вінницька правозахисна група:

- Автори обґрунтували необхідність прийняття закону нестерпними умовами тримання в СІЗО. Європейський Суд з Прав Людини неодноразово підкреслював, що умови тримання в українських СІЗО прирівнюються до тортур та протирічать базовим правам людини. Але чому законотворці пішли шляхом створення одноразового закону, а не лобіювали зміни щодо покращення умов перебування у СІЗО, яких від України вимагають чисельні європейські інституції? Незрозуміло також, чому не впровадили змін до Кримінально-процесуального кодексу в частині термінів процесуальних строків, їх чіткого визначення з тенденцією до скорочення?

Фахівці відмітили юридичну недосконалість та погану якість вказаного закону. У ньому є граматична помилка. «Закон застосовується за клопотанням засудженої особи, членів її сім’ї або захисника, суду, що виніс вирок...». Між словами «захисник» і «суд» втратили «до», що означало би, що клопотання подається до суду, який виніс вирок. Ця помилка вже на практиці створила величезні проблеми. Отже, маємо ще один приклад дефективного юридичного витвору від слуг народу.


«Це манна небесна для злочинців»

Микола Мосін, адвокат:

- Найбільше обурює, що цей Закон практичного застосування до Надії Савченко не має ніякого. Абсолютно. Не вірю твердженню, що за нього більшість. Не може такого бути. Усе суспільство проти. За цей Закон тільки обмежена кількість засуджених злочинців і якась дуже невелика кількість їх родичів. Переважна більшість нормальних, здравомислячих людей проти цього закону. І ми вже відчуваємо наслідки у себе в області. Ладижин – це тільки початок...

Цей закон нічим не виправданий. Він абсолютно неправильний і непотрібний суспільству. Це манна небесна для злочинців. Усі розуміємо, що Надія Савченко не може бути його автором. Закон просунула “Батьківщина”, щоб випустити в першу чергу свого партійця, що вбив людину.

З другого боку, четвертий рік немає амністії, яка застосовується в цивілізованих європейських країнах стосовно осіб, які здійснили злочини невеликої тяжкості і злочини з необережності. А така амністія має бути. Натомість ми звільняємо закоренілих злочинців, небезпечних для суспільства.


«Краще хай цього Закону не буде»

Михайло Бардин, Подільський центр з прав людини:

- Певні лобістські групи у Верховній Раді використали ситуацію довкола Савченко, щоб закріпити в законодавстві такі норми, які полегшують не долю конкретної Надії Савченко чи інших у подібній ситуації, а тих, хто є дійсними злочинцями. У законі не зроблено жодних обумовлень, що це не може стосуватися тяжких злочинців. Тому я розглядаю цей Закон не як Закон, спрямований на захист прав людини, а як інструмент для досягнення певних інтересів груп, очевидно зв’язаних з кримінальною історією.

Наше законодавство не дає можливості виділили ситуацію з конкретною Надією Савченко із ряду інших. Ми розуміємо всю природу вироку щодо неї і утримання на досудовому слідстві в неволі. Однак закон зроблений так, що він якраз спрямований не на Савченко, а на Лозінського. Савченко, як така, в принципі скористатися нормами цього закону не може. Тож корисніше буде, якщо його зовсім не буде, ніж у процесі доопрацювання в нього вписуватимуть такі коментарі, які будуть враховувати інтереси чергового «лозінського».

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Ручка в роті - це вони типу курить?

    Подивився на таких, як Надька - і курити розхотілося.

    Треба над столом повісити, то може зовсім перестану
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній Від читача 18:58 смс для Анечки 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up