Все, що треба знати про мобілізацію

Все, що треба знати про мобілізацію
Піднімають резерв. Особливість цієї мобілізації – призивають не у військові частини, а в навчальні центри, щоб підготувати людей, як слід. Ще обіцяють мобілізованим повне забезпечення. Теоретично з Вінницької області можуть призвати 100 тисяч військовозобов’язаних, але повістки рознесуть тільки 2,5 тисячі чоловіків і жінок потрібних спеціальностей

Пропорційно до існуючих мобілізаційних ресурсів поділили навантаження на військові комісаріати. І, як сказали у вінницькому, наш регіон має поповнити армію приблизно двома з половиною тисячами військовозобов’язаних. Всього ж четверта черга часткової мобілізації має зібрати для Збройних сил та інших військових підрозділів десятки тисяч спеціалістів ракетних військ та артилерії, інженерів і техніків, зв’язківців, кухарів, медиків.

- Жінок, звісно, призиваємо. А як же без них, - говорив тимчасово виконуючий обв’язки обласного комісара Олег Кислюк, щойно почалася перша за цей рік, але вже четверта з початку АТО часткова мобілізація.

Патріотизм спадає
У Вінниці невдоволення повістками не дійшло до публічних акцій. Поки в соціальних мережах ходить „зразок заяви про відмову від мобілізації", на кухнях продовжуються подружні спори на тему „іти чи не йти, якщо цього разу не пронесе з повісткою”. А от на Волині люди на в’їздах в населені пункти переймали машини із посильними військкоматів, заставляли їх знищити повістки і відправляли геть.

Через ці події міліція відкрила кілька кримінальних проваджень. А у військових позиція прямолінійна – це сплановані для зриву мобілізації провокації, а не чесна позиція людей, яка демонтує їхнє ставлення до цього призову.   

- До Збройних сил України та інших військових формувань повинні бути призвані виключно патріотично налаштовані громадяни України, фізично підготовлені до служби, морально і психологічно здорові, які мають відповідну військово-професійну підготовку та здатні зі зброєю в руках захищати суверенітет нашої держави, - говорить Олег Кислюк. - Однак це не означає, що можна відмовитися служити через те, що ти не настільки великий патріот чи взагалі пацифіст і за мир у всьому світі. Звичайно, якщо призовник буде впиратися, говорити, що він не патріот, то його небезпечно брати на передову. Тож будемо закликати в першу чергу тих, хто хоче захищати батьківщину.

І полковник Кислюк констатував, що добровольців поменшало на відсотків 30-40, а „відмовників” від попередніх мобілізацій було 140.  

Обов’язки і права
Зараз серед вінничан ходять розмови про те, що людей, які підпадають під мобілізацію, нібито не випускають з країни. В обласному комісаріаті сказали, що вони не подавали ніяких списків, щоб контролювати виїзд резервістів за кордон. Нема такої потреби, якщо мобілізаційний резерв значно більший від кількості людей, які будуть мобілізовані.

Насправді зупинити на кордоні можуть людину, якщо її оголосили у державний розшук. А розшукових справ через ухилення від мобілізації, як говорить заступник начальника міліції Сергій Сокиран, в нас ще не було.

Що ж буде військовозобов’язаному, який не захоче служити? Спершу на нього складуть адмінпротокол, потім передадуть матеріли в прокуратуру для притягнення до кримінальної відповідальності.

Щонайменше двоє вінничан зараз підсудні за ухилення від попередньої мобілізації. І, як розповів заступник начальника відділу прокуратури області Сергій Гуляк, суд дає умовний строк або взагалі від відповідальності звільняє.

- Людина не з’явилася за бойовою повісткою у встановлений час і пояснила це тим, відмовляли іти служити рідні, - навів реальний приклад Сергій Гуляк. - Тобто причина була не в тому, що він не налаштований патріотично або не бачить сенсу в службі. В першу чергу - в хвилюванні близьких і рідних за його долю. Всі прекрасно розуміємо, що бути мобілізованим в АТО – це небезпечно. На переживання через це людина має право. Тож врешті цього чоловіка суд звільнив від кримінальної відповідальності, бо він саме так мотивував та сказав, що згоден пройти всі процедури, щоб все-таки бути мобілізованим.

Голі й босі не будуть
На запитання про забезпечення призваних людей під час четвертої черги мобілізації амуніцією, тимчасово виконуючий обов’язки військового комісара сказав: всі будуть забезпечені одягом, продовольством і спальними речами. Про це він чув на нараді в Генштабі.

- Такого не буде, як було, - говорить Олег Кислюк. – Міністерство оборони врахувало прорахунки попередніх мобілізацій. Ідуть закупівлі палива і речей. Амуніція буде сучасного зразка. Форму шиють для нас не тільки вітчизняні фабрики. Мені відомо про отримання з-за кордону 30 тисяч комплектів якісного одягу.  

А про грошове забезпечення полковник сказав, що призваний за мобілізацією, який служить в зоні АТО, щонайменше отримує п’ять тисяч гривень. Це подвійне грошове забезпечення без нарахувань за вислугу років і звання.  

До речі, в рамках цієї мобілізації обласний комісаріат отримав завдання вилучили з національної економіки до 100 одиниць техніки потрібних армії типів.

- Техніка буде вилучатися з підприємств, установ, організацій, не залежно від форм власності, та у фізичних осіб. Вона поставлятиметься на бази, а з баз буде розподілятися по військових частинах, - говорить полковник Кислюк. – Також буде вилучатися інженерна техніка – екскаватори, крани, бульдозери.

Нагадаємо, що таке вилучення вже було під час передньої черги мобілізації, і військові публікували „чорний” список підприємств і організації, які техніку не віддали. В основному керівники відмовлялися тому, що машин, або вже немає, або вони у не справному стані. Але комісаріат відмову не прийняв, і керівників штрафували.

- Якщо це було державне підприємство, ми подавали документи на розгляд голові облдержадміністрації про перегляд керівників на займаних посадах, тому що вони не виконують державне завдання, - сказав виконуючий обов’язки комісара.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    А через месяц на передовой. Интересно кто командует мобилизацией- Порошенко или батальоны.
  • Анонім

    Odk. Я тебе отвечу.

    Отправили товарища, и скажу так... Слава Богу мы не верили обещаниям. И собрали все сами. В том числе и зимнюю форму, за которую они трусят каждый день по 100 раз. С Канады, 30тыс комплектов. В итоге летние штаны, летние берцы и ветровка.



    По поводу техники... 30 числа разбомбили наш МАЗ. И мы с ним попрощались навсегда)не думаю что есть шансы получить компенсацыю)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? Від читача 21:16 Журналіст знайшов причину, чому справа Шабуніна про ухиляння від армії не розслідується 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким play_circle_filled photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 08:44 Сьогодні вітаємо Юрія та Валерія. Історія та прикмети 23 квітня 08:00 Вакансії в Chopper, Green cool, Грош та 81 актуальна пропозиція роботи у Вінниці 21:12 Яку безкоштовну психологічну допомогу можуть надати сімейні лікарі? Ми дізналися 20:56 Вінничан закликають зменшити споживання електроенергії 20:18 «Вінницькі вовчиці» у Хорватії виграли престижний міжнародний турнір Adria Bowl photo_camera 20:04 У Вінниці затримали водія, який перевищував швидкість. А потім виявили підроблене посвідчення 19:35 Спір з вінницьким МСЕК: юристку звільнили вагітною, вона виграла суд і має повернутися на посаду photo_camera 19:05 Яким нині є укриття для ліцею №30? Його будівництво коштує понад 40 мільйонів гривень photo_camera 18:06 «Матиму ще п’ять років, щоб помститися ворогу»: історія бойового прикордонника з Вінниці 18:00 Перезавантаження та інсайти: художнє та спортивне водночас у Вінниці (Новини компаній) 17:29 Суд арештував обох підозрюваних у вбивстві 20-річного поліцейського 17:01 На Тиврівському шосе піймали водія напідпитку. Його пасажирка мала при собі наркотики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up