Вінничани вчаться стріляти. Міліція не проти

Вінничани вчаться стріляти. Міліція не проти
Навчання активістів. В таборі за містом бійці батальйону „Крим” навчали чоловіків і жінок користуватися автоматом
Зі зброєю у руках. Навесні за дозволами на зброю в міліцію щомісяця приходила майже тисяча людей. Зараз бум притих, але по 400 заяв на місць вінничани пишуть залізно. Правоохоронці не проти, щоб цивільні уміли стріляти. Головне – щоб їхня зброя була офіційно зареєстрована

Два мільйони «стволів» у легальному обігу і маже вдвічі більше – у нелегальному. Це всеукраїнські дані. А вінницькі власники зброї мають на руках 40 тисяч одиниць травматичної та мисливської зброї. Багато хто обзавівся пістолетами, рушницями, карабінами саме зараз - коли настали немирні часи.

Щороку, як кажуть в асоціації власників зброї, кількість озброєних людей в Україні більшає на десятину. Про такий приріст озброєних людей говорити ще до появи зелених чоловічків в Криму та початку бойових дій на Сході. Тобто до того, як українці зрозуміли – треба мати, чим захищатися.

Сьогодні комусь цілком спокійно спиться з травматичним пістолетом, а комусь мало для спокою однієї рушниці, і він купив одразу дві.

- Один мій родич, відколи все це почалося, вніс з підвалу і поклав на кухні сокиру. Каже, хоч пару ворогів нею покладе, якщо доведеться, - розповідає 35-річна вінничанка Катерина. – Подруга розказувала, що купила «Сайгу». Багато чоловіків з кола моїх знайомих по секрету говорять, що придбали зброю. А я хочу вірити, що до Вінниці ця біда не дійте, й нікому з моїх знайомих стріляти не доведеться.


„Сайга” під подушкою
Сьогодні про реальну озброєність вінничан лишається здогадуватися. А офіційна статистика така: майже 28 тисяч мисливських рушниць та карабінів і більше семи з половиною травматичних пістолетів з револьверами мають мешканці Вінницької області.

- Найбільше заяв у нас надходило навесні, - каже начальник відділу дозвільної системи обласної міліції Олег Кучер. – Якщо ми у місяць видавали по 400 дозволів на придбання різних видів зброї, то в квітні-травні людей зверталося вдвічі більше. Зараз повернулося все у своє русло. Ажіотаж пройшов. І видаємо так само, по 400 дозволів, як раніше.  

Травматичний пістолет – найдоступніший і найпопулярніший вид зброї для самозахисту. Він дозволений з 18 років, але суворо обмеженому колу людей. Одна з категорій, що має право носити при собі травмат у кобурі, – члени громадських формувань.

Так себе  називають багато структур. Але, як пояснив Олег Кучер, наявність посвідчення Правого сектору чи Самооборони не дає права на травматичний пістолет. Так, активісти носять камуфляжі з розпізнавальними нашивками і мають документи. Але їхні посвідчення – внутрішні, громадської організації, а не громадського формування.

Кому травмат не можна
- Багато звертається до нас людей із Самооборони, - каже полковник міліції. - Ми відмовляємо їм в придбанні зброї, тому що вони приходять з посвідченнями, де стоїть печатка їхньої організації. А в Законі написано, що члени громадського формування повинні мати посвідчення, завірені печаткою із зображенням державного герба України та символом самоврядування. Тільки таке дає людині право на пристрій для відстрілу гумових куль.

Визнана міськрадою, як каже начальник відділу дозвільної системи обласної міліції, як громадське формування, „Цілодобова варта”.

- Батальйон територіальної оборони – це теж громадська організація, а не формування, - каже Олег Кучер. – Ми облік громадських формувань не ведемо, але знаю, є формування „Щит” з колишніх правоохоронців і новостворена організація „Антитерор”. От їхні люди вправі отримати пристрій для відстрілу гумових куль і можуть носити його при собі щоденно у кобурі.



Дефіцитні „калаші”
Три, а то й чотири рази за останні півроку міліція перевіряла Правий сектор на наявність автоматів Калашникова. То вони на вулиці засвітилися з „калашем” через плече, то записали відео-звернення з автоматом у бійця на колінах.

- То була пневматика, на яку дозвіл не потрібний, - пояснив Олег Кучер. – Зараз з бойової зброї роблять макети, копії під макети, які на око не кожний міліціонер відрізнить від справжнього автомата Калашникова. Ми проводили перевірку і встановили, що зброя Правого сектора – це пневматика, що стріляє кулями калібру 4,5 міліметра. Тобто вона не підлягає реєстрації в органах внутрішніх справ і продається вільно. Є українські виробники, є Китай. Це спортивна зброя.    

Є також, як дві каплі води, схожа на автомат Калашникова, мисливська нарізна рушниця. Така кілька місяців тому, як каже Олег Кучер, коштувала до семи тисяч гривень, а тепер в дефіциті. Ціна через попит і стрибок долара зросла до 12 тисяч гривень.

Доступні рушниці
Для бажаючих отримати дозвіл на мисливську зброю обмежень немає. Тільки по віку. Гладкоствольну можна купувати після проходження стандартних дозвільних процедур з 21 року. А більш потужні нарізну – з 25 років.

- Виділити не можна, яку найбільше зброю останнім часом брали вінничани, - говорить Олег Кучер. – Але для самозахисту якраз купували помпові мисливські гладкоствольні рушниці з магазином на 5-7 патронів. Є любителі фірм „Бенеллі” чи „Хасан”, хоч ціни на їхню зброю 20 і більше тисяч гривень. Разом з тим, є велика кількість дешевшої і хорошої української зброї. З нею можна і воювати, таку люди беруть.  

А чи не привозять зі сходу добровольці, військові чи міліціонери трофейні зразки зброї? Майор Кучер каже так:

- Були випадки, коли люди поверталися в рамках ротації і привозили із собою бойову зброю. На наших блокпостах вилучали пістолети Макарова. Зараз розбираються, що то за зброя. Може бути наградна, може – трофейна. Самі бійці відмовчуються. Розслідування ще триває. Наскільки я знаю, то вилучення зброї було в людей, які їхали на Івано-Франківськ через Вінницьку область проїздом. Поверталися з АТО. А випадків, щоб вінничани звідти привозили зброю невідомого походження, не було.

Підпільна зброя
- Неофіційна зброя є, і її немало, – каже Олег Кучер, а про зниклий після захоплення майданівцями СБУ у Львові арсенал, розповідає таке: - Перелік цієї зброї є, вона вся виставлена в базу. Навіть якщо хтось колись захоче нею скористатися чи вона буде вилучена у зв’язку зі злочином, її ідентифікують. Поки в мене немає інформації, що зброю зі Львова знайшли.

Кілька років поспіль на законодавчому рівні піднімають питання про те, щоб дозволити зрою усім. Є ряд проектів Закону про зброю, але ні один з них не прийняли.

- Я вважаю, що дозволяти бойову зброю, може, і потрібно, але теж повинні бути якісь критерії, - говорить начальник відділу дозвільної системи обласної міліції. - Тому що, якщо видавати всім короткоствольну нарізну зброю, наприклад, пістолети Макарова, то біди буде більше, ніж є зараз. Є багато випадків незаконного застосування травматичної зброї, тож моя думка: люди в нас не готові мати в особистому користуванні бойову зброю.
 



Збирається озброєне народне ополчення - вінничани ідуть в партизани
Де навчитися користуватися зброєю, як захистити себе самого і своїх близьких, якщо війна дійде до Вінниці? Про те, що у Вінниці люди почали організуватися у партизанські загони, розповів RIA лідер вінницького Автомайдану Віталій Павловський.  

- Якщо буде вторгнення з боку Придністров’я, війська зі Сходу перекидати сюди ніхто не буде, тож воюватимемо в партизанських загонах, - каже автомайданівець.

Він також знає, що люди купують зброю для самозахисту, а на навчальних зібраннях хочуть навчитися маскуватися, переховуватися тощо.

Чим озброюються вінничани і чи легально, відверто ніхто з активістів не каже. А минулими вихідними під Вінницею, схоже, навчання партизанів почалось. Що коштує воно півтисячі гривень, написала активістка Таїсія Гайда і виклала фото у Фейсбук з автоматом Калашникова у руках.



„Ви собі радійте від миру, а я буду готуватись до війни, бо у мене діти, яких я зможу захистити, і держава, яку я хочу зберегти цілою. І ще я хочу вижити у цій війні, щоб побачити, як моя Україна змінюється. Тому, хто куди, а я в табір за місто”, - написала активістка й додала, що навчають бажаючих хлопці з батальйону „Крим”.




Навчання активістів. В таборі за містом бійці батальйону „Крим”  навчали чоловіків і жінок користуватися автоматом. Використовували, як кажуть учасники збору, макет Калашникова






- Те, що людей вчать користуватися зброєю, це правильно, - говорить Олег Кучер. – Події в Україні зобов’язують знати ази. В останній час у нас це все було запущено. Але я б радив людині, яка пройде курси добровольців, продовжити спеціальне навчання, організовані для придбання зброї. На двох вінницьких пунктах дадуть знання з матчастини і правової відповідальності. Якщо людина опанує це, буде зброєю користуватися з розумом.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up