Третя хвиля мобілізації точно не зачепить студентів

Скільки людей у найближчий місяць призвуть служити батьківщині, щоб відправити в зону АТО, в обласному комісаріаті не кажуть. Хоча по місту ширяться чутки про 1500 рекрутів. Цього разу знову є потреба у військових спеціальностях, але більше – в тиловиках. Тож в основному мобілізують чоловіків і жінок зі служб військового забезпечення
Третя хвиля мобілізації точно не зачепить студентів

Щоб відновити втрати, провести ротацію мобілізованих раніше і сформувати служби забезпечення, проводиться третя часткова мобілізація. Протягом 45 діб військові комісаріати усіх областей мають зібрати із добровольців і резервістів 15 військових частин, а з тиловиків - 44 частини бойового забезпечення.

Такі мобілізаційні плани. Але ще немає розпорядження про кількість потрібних бійців і яких конкретно вони мають бути спеціальностей. Тож кому саме прийдуть повістки з вимогою з'явитися у військкомат, обласний комісар Геннадій Долгашов чітко не каже. Цифр він взагалі уникає, як таких, що є службовою інформацією. Але пояснює – на кожну область пропорційно поділять мобілізаційний план.

Якщо досі мобілізовували в більшості десантників, спецнази та офіцерський і сержантський склад, то цього разу, як каже комісар, повістка може прийти навіть найнижчого рангу військовозобов’язаному – стрільцеві.

- Чекаємо розпорядження, скільки треба людей, в які частини і яких саме спеціальностей. В залежності від цього буде проводитися відбір, - пояснюють систему мобілізації у обласному комісаріаті. - Спочатку будуть набирати людей із добровольців, списки яких складалися під час попередніх мобілізацій. Потім відберуть по базі військкомату людей тих військових спеціальностей, яких не буде вистачати.

Зараз вікову категорію військовозобов’язаних збільшили до 60 років. Офіцерський склад – до 65 років. Але, військові люди кажуть, що будуть набирати чоловіків середнього віку – від 25 до 35 років. Можливо, до 40. Таким завжди надається пріоритет.

- Якщо буде потреба у якійсь дефіцитній військовій спеціальності, тоді підберуть людину такого віку, якого знайдуть, - пояснюють у обласному комісаріаті.

Кого можуть призвати, а кому точно не принесуть повістку в третю чергу часткової мобілізації – дивіться в інфографіці нижче. Обласний комісар Геннадій Долгашов сказав, що не будуть призивати першокурсників вищих навчальних закладів. Але можуть повістку принести іншим юнакам, які ще не служити, але досягли призовного віку.

До речі, президент Петро Порошенко вже підписав Закон, який гарантує: студентів та аспірантів денної форми навчання не призвуть на військову службу під час мобілізації. За добровольцями, які самі захочуть перервати навчання заради армії, будуть зберігати місця навчання. В тому числі, бюджетні.

Та все ж більшість зараз потрібних для армії людей – не вояки, а тиловики. З них мають сформувати аж 44 частини бойового забезпечення. Тилових спеціальностей маса – це медики, водії, автослюсарі, електрики, ремонтники, кухарі, зв’язківці, управлінці, правознавці. Армії зараз потрібні всі ті люди, хто забезпечить матеріальні, транспортні, побутові та інші потреби військ. У військкоматах знов дають „зелене світло” добровольцям.  

Це передостання перед масовою хвиля мобілізації
Сама крайня стадія мобілізаціїї – четверта. Вона настає, коли в державі тривалий час ідуть бойові дії. Тоді до війська записують усіх, хто може тримати зброю в руках. А зараз третя, передостання хвиля мобілізації. Вона стосується всіх, хто не має «білого квитка» – рішення про непридатність до служби в армії. Всі інші, в тому числі жінки та 18-річні хлопці, можуть отримати повістку.

Той, хто отримає таку у найближчий місяць, зобов’язаний з’явитися у вказаний час до військкомату для проходження медкомісії. Далі – буде ряд перевірок, в тому числі перевірка МВС. І якщо все у призовника в порядку зі здоров’ям та головою, він отримає бойову повістку. В ній вже вкажуть, коли з'явитися до військової частини чи на збірний пункт, де боєць пройде навчання перед відправкою на службу.

За неявку у військкомат по повістці під час мобілізації, загрожує адміністративна відповідальність – штраф від 85 до 119 гривень. А Кримінальний кодекс України передбачає відповідальність за ухилення від військової служби. Тут вже йдеться про позбавлення волі на строк від двох до п’яти років.

Нагадаємо про втрати батальйону територіальної оборони Вінниччини, який збирав обласний комісаріат. Загинув один військовослужбовець - боєць Бровінський з Могилів-Подільського. Поранених – троє.

Зі всіх підрозділів і структур, що служать на сході, за час АТО загинули 23 мешканці Вінницької області. Таку цифру назвав обласний військовий комісар і сказав, що держава гарантує родині кожного загиблого 609 тисяч гривень.   
 


 

Коментарі (14)
  • Сова

    Зараз  на  даний  час  під  третю  мобілізацію  беруть  смішно 49,50,51,52,53,54,  а  молодь  сидить  по  барах
  • О.Глядач

    Фраза "Мобілізації підлягають добровольці..." вбиває насмерть.

    Аффтор,напевне не розуміє,що доброволець-це той,хто не чекає мобілізації,а йде ДОБРОВІЛЬНО.

    КОМУ ТОЧНО НЕ ПРИЙДЕ ПОВІСТКА

    Звичайно,в першу чергу тим,хто "заброньований за огранами державної влади та місцевого саморядування",себто,в першу чегу,"муніципальним поліцаям",які ганяють бабок на Привокзальному і вже добрячі "кавуни" повідпускали під сорочками.

    Ну,і як слід бло чекати-"народним депутатам"... Тому вони так і підтримують проведення мобілізацій,що знають-їх це не зачепить. А ви підрахуйте,скільки частин можна сформувати з депутатів різного рангу та їх прихвостнів.
  • Третя Хвыля

    Идиоты!

    Вы бы на Киев напали лучше! Дали отпуск на Кипр этим людям, пердошенку яйценюку и всем его приблеженным! А то чем дальше тем больше им не хватает войны! Ждете что бы реально Россия напала на Украину и что бы потом все сказали ах вот какая Россия напала на беззащитную Украину!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні

Новини Вінниці за сьогодні

10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Афіша та квитки на Moemisto.ua Афіша:
keyboard_arrow_up