Резинострілів стало менше. В кого і за що міліція відібрала травматичні пістолети?

Резинострілів стало менше. В кого і за що міліція відібрала травматичні пістолети?
Забрали цяцьку. Міліція перевіряла, чи всі власники травматичних пістолетів мають право на зброю і декого з вінничан обеззброїла. Найбільше постраждали члени громадських формувань, які пішли в активісти лишень заради права володіти пістолетом

Пристроїв для відстрілу гумових куль або, як кажуть в народі, «резинок» у Вінниці не набагато, але стало менше. Цього літа правоохоронці перевіряли озброєних вінничан, звіряли списки членів громадських формувань із виданими дозволами на зброю в пошуках тих, хто втратив право мати травмат. Врешті - знайшли у кого відібрати пістолети.

Вказівку перевірити громадські формування на озброєність членів давала міліції прокуратура, бо на господарських конфліктах захисники сторін світили стволами, а на вулицях обласного центру не раз затримували пішоходів, які мали на поясі кобуру. 

Був у Вінниці випадок, коли водії після ДТП вирішували стосунки натиском на курок пристрою для самозахисту. Один із останніх випадків, де стрільба була не в повітря: в центральному парку після ночі в ресторані військовий зі служби правопорядку випустив цілу обойму зі свого законного пістолета в нападників, захищаючи себе й друга… Як розповідали потім колеги стрілка, він особливо не цілився під час сутички, стріляв, куди бачив. Мовляв, налякався «гопників».

- Із пристрою для відстрілу гумових куль можна людину при бажанні убити, - кажуть в міліції й додадуть, що під час перевірок, проведених за вказівкою прокуратури, вони робили ухил якраз на пристроях для відстрілу гумових куль.

Чотири місці знадобилося, щоб перевірити усіх людей, що мають «резинки». Власників такої зброї у Вінницькій області більше 7,5 тисячі. На руках у цієї кількості людей може бути по одному, два, а то й три травмати. Всього на руках у людей понад 13 тисяч пістолетів і револьверів, що стріляють гумовими кулями.

Нагадаємо, що мають право на придбання пристрою для відстрілу гумових куль працівники суду, правоохоронці і їх близькі родичі та особи, що беруть участь у кримінальному судочинстві, журналісти, депутати, військовослужбовці (крім строковиків) та державні службовці, які мають категорії й ранги. А ще - члени громадських формувань з охорони громадського порядку й державного кордону. Якраз із останньої категорії найбільше людей позбавили дозволів на зброю.

Нагадаємо, що як тільки почалися міліцейські перевірки вінничан на озброєність, журналіст 20minut.ua продзвонила місцеві самооборони з питанням, перевіряють їх чи ні. В’явилося, що керівники були навіть у курсі, в який день до них прийде міліціонер перевіряти списки членів. Тобто сюрпризів правоохоронці самооборонівцям не влаштовували.

І, як сказав днями начальник управління громадської безпеки Ігор Слободянюк, позбавили права володіння пристроями для відстрілу гумових куль 81 людину. Більшість, 65 чоловік, – це «фіктивні» члени громадських формувань. Тобто активісти, які рахувалися в формуваннях, але не виконували його статутних положень. Вони придбали свого часу травматичний пістолет не для того, щоб патрулювати вулиці, а для якихось власних цілей. У таких людей зброю відібрали.

Кого ще позбавили незаконного травмату, дивіться в інфографіці, складеній за даними сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції. До речі, громадських формувань на території області, як виявилося, аж 125. І це при тому, що лише одна самооборона із восьми має такий статус.    
 

Протягом жовтня правоохороні проводять місячник добровільної здачі зброї. В цей період можна здати незареєстровану зброю (в райвідділ за місцем проживання) та уникнути покарання за її незаконне зберігання. Більше того, після експертизи, здану зброю дозволяється оформити на себе. 
Якщо ж міліція сама знайде рушницю чи пістолет, на які у власника немає дозволу, то відкриє кримінальне провадження. Санкція статті за незаконне поводження зі зброєю - до семи років позбавлення волі.   
 

Відео дня
blockquote>

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Vladimir Molotov

    пистолет на заглавной фото, пневматический.

    Анонім reply Vladimir Molotov

    це бойовий пістолет, CZ, з полімерною рамою, дивіться уважніше.
  • Дарья

    Що хотіла дізнатись все чітко вказано в статті. Ось так потрібно писати, чудова стаття, дякую Наталя.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up