"Лохотронщики" з Грушевського перебралися на Пирогова

"Лохотронщики" з Грушевського перебралися на Пирогова
Люди по таких оголошеннях звертаються за кредитом без застави і довідки про доходи, а можуть отримати не більше, ніж інформаційні послуги
Легкі гроші. Після того, як у кредитну контору на Грушевського ошуканий бізнесмен викликав журналістів і поліцейських, вона перебралася на Пирогова. В новому офісі збирають гроші для фірми «Бондс» та обіцяють швидкі кредити

Люди до них звертаються за кредитом без застави і довідки про доходи, а можуть отримати не більше, ніж… інформаційні послуги. Що-що, а інформацію тут дають. Не безкоштовно, а за кілька тисяч гривень. Що в цій інформації більше брехні, ніж правди, поліція не бачить і бачити не хоче - кримінальне провадження, відкрите наприкінці року на фірму із назвою «Бондс», закрили. Не знайшли в роботі консультантів корисливого мотиву.

А відкрили провадження в листопаді минулого року, після заяви бізнесмена Василя Регуша. Він мав невдалу кредитну історію та ходив у контору на Грушевського, 23 з питаннями по обіцяній йому тут, але неотриманій позиці. Чоловік грозився «прикрити» офіс фірми, де жінка-консультантка мило щебетала, коли він підписував договір, а потім обізвала його неадекватним клієнтом, коли він привів журналіста і подзвонив на “102”.



Врешті консультантка втекла з контори раніше, ніж на місці конфлікту з’явилась слідчо-оперативна група. Пішла нібито в аптеку, бо схопило серце, і назад не повернулася. Про це вийшла стаття «Як RIA сумнівних кредиторів до болю в серці перелякала».


Після публікації історії на Грушевського журналісту постійно телефонували люди з розповідями про «Бондс». У всіх передісторія одна.

Як усе відбувається
Консультантки запевняли: «Вам кредит дадуть» і відправляли клієнтів платити вступні внески. Десь називали це обов’язковою страховкою життя, десь підтвердженням платоспроможності. Вони давали людям листок з реквізитами товариства з обмеженою відповідальністю «Бондс», і люди платили по ньому через банк. На платіжках, які показували редакції люди, фігурує Сбербанк Росії.

До цієї проплати консультанти договір у руки не дають. Це підтверджують усі, з ким говорила журналіст.

- Я просив дати мені договір на руки, щоб я міг перед підписанням порадитися з юристом. Мені відмовили, - каже Андрій, який перший подзвонив нам після публікації історії Василя Регуша.

Василь теж казав, що консультанти тільки цитують окремі пункти, наприклад, про форс-мажор. Клієнти не читають, що підписують, бо кілька листків дрібним шрифтом подужати важко, коли у вухах звучить: «до кінця дня кошти надійдуть на вашу картку».     

А варто було вникнути в одне єдине речення з договору, щоб зрозуміти: тут кіна, точніше, кредиту, не буде. 
 

«За цим договором Замовник доручає, а Виконавець приймає на себе зобов’язання за обумовлену плату надати інформаційні, консультаційні послуги та послуги з пошуку інформації», - цитата з договору.


Далі ситуація розвивається таким чином. Людина дзвонить і питає, чому не надійшли кошти. Консультантка вже називається стажеркою, яка нічого не знає. Каже телефонувати не їй, а за телефонами з договору. А за цими номерами людині кажуть, що треба робити щомісячні внески, що кредит от-от дадуть...

Так триває, доки терпець у кредитувальника не лопне і він не почне скандалити, вимагати справедливості і повернення своїх грошей назад, звертатися за допомогою преси або дзвонити в поліцію. Щойно людина противиться – все, вона «неадекватний клієнт». Щойно перестає платити щомісячні внески – перетворюється із замовника на боржника. Їй нараховують штрафні санкції за несплату внесків, прописані в угоді. Все тому, що клієнт слухав, а не читав. Брав усе на віру, замість тверезо оцінювати ситуацію.

- Я чоловіка поховала і хотіла позичити гроші на його похорон, - розказує киянка Валентина Якубович, що натрапила на консультантів «Бондс». - Я хіба могла тоді думати, читати документи...

Відео дня

Географія діяльності
Консультантку чи стажерку, яка в листопаді тікала від Василя Регуша і поліції з офісу на Грушевського, як розказав потім чоловік, звільнили. Принаймні так пообіцяли йому в центральному офісі фірми.

Але згодом в редакцію прийшов електронний лист:
 

«Ті ж самі злісні лохотронщики вилізли у Києві. 28 грудня за адресою вул. Голосіївська, 7 та сама товстуха з вашої статті прийняла від мене 4000 гривень за "консультаційні послуги" (так вони називають суму страховки за кредит) шляхом банківського платежу. Схема та ж сама, ТОВ "Бондс" те ж саме, Чикишева та ж сама в усіх документах. Тільки наглості більше. Недоступність руки закону у зоні досяжності робить щокасту бестію безстрашною. Можливо, якщо б у тому кабінеті сидів Клайд, то я б Вам не писав, але наразі - у мене дві Бонні, до яких навіть не знаєш, як підійти. Як сміливо припускають слідчі - ця банда знімає десь півмільйона в кожному місті, а далі - їдуть в іншу область».
 



Хотілося б побачити, хоч одну людину, яка отримала кредит після підписання договору з «Бондс». Телефонували журналісту тільки люди, яким кредиту не дали. Аналогічні історії розказували Денис з Кам’янця-Подільського і два Андрії, з Хмельницького і з Тернополя, і, звісно, вінничани.   

Майже ховаються
- Якби ж я прислухалася до жінки із сусіднього офісу, яка казала, що тут ходять люди з претензіями, - каже 34-річна вінничанка Ольга і просить не писати її прізвища (родичам не сказала, що тратила тисячу гривень, намагаючись взяти десять в кредит).

Ця жінка прийшла в редакцію у грудні і розказала, що вона укладала договір з тим самим «Бондсом» в офісі на Пирогова, 71.  



- Вони переїхали з Грушевського, - сказала Ольга. – Я послала на їхню юридичну адресу заяву про розірвання договору, але пакет повернувся назад з написом «відмова від одержання». Не знаю, що робити. Не знаю, як сказати рідним про все це...



- Ми були і на юридичній адресі, і на адресі, вказаній засновницею під час реєстрації, - розказали кияни, які теж спіткнулися на кредиті без застави і довідки про доходи. – Немає там нічого.

І в новому вінницькому офісі журналіст не застала нікого. На дверях наліпки-візитки з телефонами і написом «Гроші». Питаємо в сусідніх фірмах, що це за структура.

- Вони гроші заробляють, - чуємо у відповідь. - Ви їм подзвоніть, вони прийдуть. 

Дзвонимо за телефонам з борду, що висить перед входом у будівлю. Дівчина Наталя пропонує не їхати в офіс, а оформити заявку на кредит по телефону. Обіцяє, що за хвилини прийде відповідь, дадуть кредит чи ні. Для перевірки досить дати паспортні дані та ідентифікаційний код.  

- А як компанія називається? Я б хотіла спершу перевірити інформацію, - кажу співрозмовниці.

- Кредит 365, - звучить замість назви фірми, назва програми, про яку написано в договорі з “Бондс”, підписаному 34-річною Ольгою на Пирогова.

В інтернеті є ресурс «Credit365». Тут в режим он-лайн обіцяють за 15 хвилин дати кредит. Але маєте назвати «кредиторам» тризначний код зі звороту своєї банківської картки, який розголошувати не можна. Тобто людина, яка підписується на таке, дає комусь повний доступ до свого рахунку… Кому? Вихідних даних ніяких, тільки телефон і електронна пошта.
  
Поліція опустила руки чи закрила очі?
Редакції поцікавилася в міській поліції, що з провадженням, яке відкрили після конфлікту на Грушевського. Тоді в прокуратурі Василю Регушу обіцяли довести діло до кінця, а сам він піднімав знайомих в СБУ, бо знав: міліція бездіє в таких справах.   
- Провадження закрили ще минулого року, матеріли передали в прокуратуру для перевірки законності закриття, - сказав днями заступник начальника міської поліції Кирило Доценко.

Погодить прокуратура закриття провадження за відсутністю складу злочину чи поверне постанову слідчому, який не знайшов корисливого умислу в діях працівниць компанії? Будемо дізнаватися. А що начальнику обласної поліції Сергію Кримчуку про існування фірми, які беруть гроші з людей, а кредитів не надають, не докладають підлеглі, ми вже дізналися. 

- Вперше чую про такі, - каже Сергій Кримчук, коли називаємо йому «Бондс», «Економ-комфорт» (і на цю структуру торік ходив писати в поліцію заяву про злочин переселенець з Луганщини - не прийняли). - До мене на прийом приходять тільки люди з кредитної спілки «Злагода», незадоволені своїми відсотками. По інших кредитних структурах немає проваджень.

Не вписали ще ТОВ «Бондс» у свій список недобросовісних компаній юристи об’єднання «Ваш договір», яке спеціалізується на поверненні грошей у судовому порядку і працює з людьми із різних регіонів.  

- У нашому списку структури, з якими ми вже мали справу і не одну, - каже юрист Лілія Гаврилів про перелік лізингових і кредитних компаній, які займаються нечесною підприємницькою діяльністю. – В мене зараз в роботі близько 40 позовів. І мені здається, що останнім часом, у зв’язку з ситуацією в країні, такі небезпечні компанії лише розвиваються, одні закриваються, другі відкриваються. Навіть були випадки, що людина заключила договір з однією шахрайською компанією, а потім ішла і заключала договір з такою ж самою компанією, яка інакше називається.

Що більшість інтернет-оголошень про кредит – шахрайські, впевнена юристка. Питаємо в неї, чому ж правоохоронці «вмивають руки» і віднікуються від розслідування формулюванням «цивільно-правові стосунки»?  

- Впевнена, що можна було би шахрайство довести, - каже Лілія Гаврилів. – В будь-якій кредитній чи лізинговій компанії треба подивитися, скільки вони підписали договорів і скільки виконали. Якщо виконали кілька десятків у кращому випадку, а підписали тисячі, то зрозуміло – тут щось не те. Правоохоронці просто не хочуть працювати.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Як можна не читати те, що підписуєш, а якщо там написано, що квартиру віддаєш свою. Не дають в руки договір, щоб порадитись із юристом, отже вже щось не чисто.
  • Анонім

    Лох никада не вимрит.Всем етим людям деньги жали ляжку, Если тебе не дают договор на руки- беги.Если тебе гаварят платить деньги за то чтоб получить деньги ,до того как получишь ети деньги- беги.Без лоха и жизнь плоха..
  • Анонім

    еще напишите что милиция не в курсе о этих лохотронщиках !!! как только ктото попытается забрать свои деньги обратно, пару минут и менты тут как тут !!! КРЫША !!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up