Хто він, вінницький “бойовик” зі Слов'янська?

Хто він, вінницький “бойовик” зі Слов'янська?
У Слов’янську затримали 21-річного вінничанина Віталія Ковальчука, якого підозрюють у нападі на блок-пост у ніч з 19 на 20 квітня. Тоді загинуло троє людей. Тепер хлопець знаходиться у Донецьку – його допитують у СБУ. Але чи не брешуть російські ЗМІ?

Німецький кулемет часів Другої світової війни, пачки з новенькими 100-доларовими купюрами і візитівку лідера Правого сектора Дмитра Яроша знайшли російські журналісти у спалених до тла позашляховиках. За сценарієм російських ЗМІ, на одній з цих автівок приїхав вінничанин Віталій Ковальчук, щоб напасти на блок-пост. СБУ вже назвало напад у Слов’янську провокацією. 

- Мій брат нічого не робив того, що йому приписують російські ЗМІ,- каже брат затриманого Влад. – Він пройшов підготовку в нацгвардії, але не встиг на мобілізацію. Потім він поїхав до Донецька, щоб зустрітися з координатором Правого сектора, куди поїхали всі хлопці з нацгвардії. Потім ми вже дізнались про те, що його затримали за напад.

А починалося все з того, що в ніч з 19 на 20 квітня, у Донецькій області в місті Слов’янськ, близько третьої години ночі до одного з блок-постів під’їхало чотири позашляховика і відкрили вогонь по проросійських активістах, які в свою чергу викликали допомогу з міста і відбили напад. У ту ніч вбили трьох людей, які стояли на посту і спалили два позашляховика нападаючих. Принаймні, так кажуть російські ЗМІ. А вже зранку російський телеканал «LifeNews» покаже нашого переляканого вінничанина, який під дулами автомата і з підбитим оком зізнається в тому, що він був біля того поста. 

Відео дня
> - Нас було п'ятеро. Я взагалі сам з Вінниці, - каже Віталій на відеозапису. - А вони більшість з Києва чи західних областей. Мені подзвонили, сказали, що будемо їхати в Харків, потім може в Слов'янськ. Після стрілянини, яка була вночі, ми бігли від стрілянини, - каже вінничанин Віталій Ковальчук. - Зранку кожен своїм займався, хтось біг в одну сторону, хтось в іншу. Мене, наприклад, зловили на трасі, коли я збирався їхати до Харкова. Я не думав, що тут так, мені не говорили, що тут війна

Але цікавим фактом було те, що зранку ті ж самі російські журналісти з’явились на місці трагедії самими першими. Вони зняли спалені дотла два позашляховика і ту саму візитку Яроша разом з уцілілими грошима.

Але повернемось до нашого вінничанина. Журналісту RIA вдалося розшукати подругу і брата Віталія. Вони в один голос кажуть, що хлопця підставили.

- Батьки Віталика чули, як він кілька днівтому, коли ще був у Вінниці, розмовляв зі своїми хлопцями з полку з нацгвардії по телефону близько третьої години ночі. Вони сказали, що їх відправляють з Києва у Слов’янськ, - каже подруга Аліна. – І наступного ранку він виїхав у Київ, але не встиг на мобілізацію. А потім поїхав у Донецьк. Я не знаю, з ким він там хотів зустрітись і поговорити. Потім ми вже побачили це відео, де його затримали.

Також брат затриманого розповів про Віталія, що він закінчив першу школу в Іллінцях, потім вступив у Київ у національний авіаційний університет. У Києві працював тренером у спортклубі. Потім добровільно записався у нацгвардію. Тепер його затримали за напад.

- Ми говорили з нашим вінницьким СБУ. Там кажуть, що Віталій знаходиться у СБУ в Донецьку. Кажуть, що пишуть йому вже про розбійний напад, - каже брат Віталія Влад Ковальчук. – Я дзвонив у Правий сектор у Донецьку, вони відхрестилися і кажуть, що Віталика не знають. Я разом з його батьками їду в Донецьк. Будемо вимагати, щоб його звільнили, адже він ні в чому не винен.

Також журналіст RIA поговорив з вінничанином Ростиславом Синявським, який першим забив на сполох про Віталія у соцмережах.

- Я з Віталиком познайомився у Києві на Майдані. Він дійсно з Вінниці. Він був  у 15-ій сотні, а я у 14-ій, - каже вінничанин Ростислав. - Спілкувались у штабному наметі з ним. Він приходив ввечері і працював волонтером. Спокійний і привітний. Я ніколи не повірю у те, що він на когось нападав. Його хочуть підставити.

Очільник Правого сектора на Вінниччині Сергій Чумак відреагував на затримання Віталія Ковальчука, якого російські ЗМі охрестили бойовиком Правого сектору. Ось що він написав на офіційній сторінці Вконтакті: 

“Правий сектор Вінниччини заявляє, що Віталій Ковальчук не є членом нашої Організації, однак він є вінничанином і нам його доля не байдужа, так як очевидно, що Віталій є заручником бандформувань, які в антиконституційний спосіб скинули в Слов'янську легітимну владу та діють в інтересах агресора - Російської Федерації”, - йдеться в повідомленні. 

СБУ каже, що стрілянина у Слов’янську - це провокація

На офіційному сайті Служби безпеки України з’явилось повідомлення, що напад на блок-пост у Слов’янську – це провокація російських ЗМІ.

«Озброєні правопорушники та диверсанти, які тероризують місцеве населення у м. Слов'янськ, у ніч з 19 на 20 квітня вдалися до цинічної провокації. В результаті інсценування зовнішнього нападу на блок-пост і розстрілу кількох автомобілів загинула людина. Встановлено, що цієї ночі у Слов'янську не було жодної організації, окрім самих диверсантів та представників криміналітету, яких підтримують та озброюють офіцери Головного розвідувального управління Росії. Це підтверджують оперативно-слідчі дії, які здійснюють на місці правоохоронні органи України. Неправдива інформація, яка подається в деяких російських ЗМІ, однозначно спростовується слідчими, які розслідують цей злочин», - написано на сайті СБУ.

 

Коментарі (17)
  • Anonymous

    КРАСАВА!!! Вот Это - Понимаю!!! Историю - можно перекрутить... Но - Не изменить!!!
  • Anonymous

    ЛИЧНО Я - ЗА ЕДИНУЮ УКРАИНУ !!! Я РУССКИЙ, Я СЧИТАЮ УКРАИНЦЕВ СВОИМИ БРАТЬЯМИ!
  • Anonymous

    ПИСЬМО ЗАПОРОЖСКОГО КАЗАКА Я, украинец, потомок запорожских казаков и древних русичей. Мои деды били фашистов, не жалея своих жизней. Я заявляю: С каких это пор галицкие потомки польских и австрийских холопов, бывшие до 1939г неизвестно кем, прожившие пол - тысячелетия в других государствах и присоединённые к нам Сталиным насильно, стали ’справжні’ украинцы? Галичане, разговаривающие на польско-австрийском суржике, который отличается от украинского языка так же, как кирзовые сапоги отличаются от дамских туфелек, вдруг решили, что они тоже украинцы! И даже записались в защитники украинского языка. Они вдруг записались в строители украинской нации. Это всё равно, что негры США, разговаривающие на английском языке, и англичане, живущие в Англии, - это одна нация. Но нацию объединяет общее историческое и культурное прошлое. А у нас с ними ОБЩЕГО ИСТОРИЧЕСКОГО ПРОШЛОГО ПРОСТО НЕТ. Они провоняли всю страну своим диаспорно-галицким национализмом, который почему-то называют украинским. Вся срань: РУХи, КУНы, НУНСы, ОУН, УПА и ублюдочная Тягнибоковская «свобода» лезут, как тараканы, в Украину ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО ИЗ ГАЛИЧИНЫ. Они вдруг решили всех нас, по их мнению, расово-неполноценных жителей Украины (Малороссии), к которой они не имеют отношения, поучать украинству и своей сраной свiдомостi. Кстати, ИХ СРАНАЯ «СВІДОМІСТЬ» – ЭТО ВСЕГО ЛИШЬ ЧИСТО ГАЛИЦКИЙ КОМПЛЕКС ИСТОРИЧЕСКОЙ НЕПОЛНОЦЕННОСТИ. Ибо вся их история - это история холопства и предательства. Теперь они крадут нашу историю, типа они ’козацького роду’. Не было в их истории казачества, потому что пойманных униатов казаки сажали на кол за предательство веры предков. Хотя могли пощадить поляка. Не было в их истории Тараса Шевченко, потому что он никогда в австрийской Галиции не был. Кстати, почти вся проза Т. Г. Шевченко написана на русском языке. Они лезут грязным рылом в историю страны, где их предки не жили. Типа Богдан Хмельницкий был не прав. Не было в их истории Богдана Хмельницкого, потому что в освободительной войне нашего народа против поляков галичане всегда были на стороне поляков. В их истории был польский король Сигизмунд и австрийский император Фердинанд. И нечего мутантам галыцьким брехать от имени Украины. Галиция - Родина предателей и навозной гопоты.@@
  • Anonymous

    А нащо взагалі палять ворожу техніку? Як не можуть забрати собі і нема бензину,щоб їздити або побита трохи в бою -тоді і палять,щоб ворог знов не забрав її собі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up