Як студентам отримати законні 0,5 відсотка?!

Ось уже більше року з часу, коли вступив в силу новий і прогресивний ЗУ «Про вищу освіту».  Кожен голова студентського самоврядування чи студентський активіст знає, що даний закон дещо розширив права студентів щодо управління вищим навчальним закладом. Тут вам і збільшена квота в конференції трудового колективу – до 15%, що дає більший вплив на вибори керівника ВНЗ, і участь в забезпеченні якості освіти, що не менш важливо. Передбачений вплив студентів на навчальний процес, побут, умови харчування,  проживання в гуртожитках і, навіть, призначення заступників деканів, директорів інститутів та проректорів.

Але я б хотів поговорити про новації, що стосуються:

1) прав реєстрації органу студентського самоврядування як громадської організації;

2) прав розпоряджатися коштами та іншим майном, що перебувають на балансі та банківських рахунках органів студентського самоврядування.

Чому саме про ці новації? – тому, що саме вони є ключем до отримання усім відомих, але, нажаль, далеко не усім доступних 0,5 відсотка власних надходжень, отриманих вищим навчальним закладом від основної діяльності(спецфонду). Для того, щоб мати уявлення про які суми йде мова наведу приклади найбільших вузів м.Вінниці, згідно розміщених на їх сайтах кошторисів.

ВНМУ –  544 799,5 грн.

ВДПУ – 134 650 грн.

ВНТУ – 127 200 грн.

ВНАУ – 195 775 грн.

ВТЕІ КНТЕУ – 76 000 грн.

ДонНУ – 234 300 грн.

Саме такі суми закон гарантує на потреби студентського самоврядування в цих університетах. Вкотре акцентую увагу на тому, що це суми-мінімум, адже в законі вжите формулювання «не менш як 0,5 відсотка», тобто може бути більше, але, ні в якому разі, не менше!

Звичайно ж таки, що студентські ради повинні скласти плани роботи та кошториси, які мають бути затверджені голосуванням вченої ради.

Отож, гроші закладені в кошторис є, але вони на рахунку ВНЗ в казначействі, тому отримати їх через касу не вийде, що ж робити?

Тут на допомогу прийшов  КабМін, який 2 вересня прийняв Постанову про порядок банківського обслуговування  вищих навчальних закладів, чим дозволив вузам зберігати кошти спецфонду на рахунках державних банків.

Звідси випливає 2 сценарії отримання фінансування:

  1. Напряму із банківського рахунку ВНЗ.

Наприклад, голова студради може подавати керівнику ВНЗ заявки із вказівкою суми, напряму платежу та обгрунтуванням його потреби, згідно кошторису. Не можна сказати, що це пряме управління коштами, але доступ до них точно отримати можна, правда усі обмеження, накладені на вузи будуть стосуватися і студрад.

  1. За посередництвом зареєстрованої громадської організації.

Зареєструвати орган студентського самоврядування як громадську організацію (ГО), відкрити банківських рахунок, куди будуть надходити кошти з навчального закладу. Доречі, даний варіант зручний тим, що можна буде фінансову допомогу і членські внески також приймати на цей же рахунок. Але маю сумніви, що так легко буде перевести кошти самоврядування з казначейства чи рахунку ВНЗ на рахунок ГО – це, все ж таки, бюджетні кошти.

Ось такі існують варіанти, але обидва потребують правого допрацювання, адже ні порядок реєстрації органів студентського самоврядування як ГО, ні порядок використання коштів студентами з банківських рахунків ВНЗ не передбачені. Крім того такі механізми необхідно прописати і в Положенні про вуз, і в Положенні про студентське самоврядування. А це означає, що перед студентськими організаціями і Студентським Парламентом Вінниччини, зокрема, постало завдання сприяти якнайшвидшому проясненню цього важливого для студентського самоврядування питання.

Коментарі (0)

Ось уже більше року з часу, коли вступив в силу новий і прогресивний ЗУ «Про вищу освіту».  Кожен голова студентського...

Важливо, щоб студентам надавалися не лише декларативні права, а й забезпечувалося їх реальне виконання. Мова йде про перелік...

Не хотілося  починати своє блогерство тут  негативними речами, але що поробиш?! Це актуально! Думаю, кожен чув...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up