Вінниця продовжує обростати незаконним будівництвом: тепер під будівельні бульдозери кидаються жителі Свердловського масиву


Влада Вінниці і раніше не дуже шанувала інтереси громади, особливо коли пахло грошима. Незаконне будівництво в місті процвітало, як і скрізь. Та з приходом до влади Володимира Гройсмана так зване «ущільнення міста» набрало небаченого розмаху. Згадаймо лише скандальне будівництво на стадіоні школи №18. Дякувати Богу на ініціативним мешканцям того району, будівництво таки визнали незаконним і заборонили його. 
 Здавалось би такий скандал, що аж ніяк не додав слави Вінницькій мерії зупинить їхнє нестримне бажання збагатитись за рахунок «паразитуючого» будівництва. Але… Аж ніяк! Адже на таких справах витрати мінімальні, а от прибуток — чималий.
Цього разу загребущі руки міськради дібрались до Свердловського масиву. Так, Департамент економіки і інвестицій Вінницької міської ради, дав право на реалізацію інвестиційного проекту, а саме – комплексної забудови територіальної частини кварталу, обмеженої вулиці Свердлова – вулиці Литвиненка - вулиці Льва Толстого – вулиці Міліційної.
 
Почнемо з того, що нова комерційна будівля, яка має вирости під вікнами будинку, що по вулиці Льва Толстого, 21 не лише відбере у них прибудинкову територію, а й фактично призведе до загрози його руйнування. А всьому винною та ж прибудинкова територія, яка розмістилася фактично над проваллям. Колись, ще при радянській владі, ця земельна ділянка належала Мінобороні і на цьому місці вже брались будувати будинок для військових. Але будівництво фактично не розпочалось, тому що під верхнім прошарком ґрунту, виявили здоровецьку гранітну плиту. Коли будівельники працювали свердлами, сусідні будинки дрижали. Аби застерегти руйнування цих будинків радянські будівельники вирішили будувати ступінчастий п’ятиповерховий будинок, підлаштовуючись під плиту. Однак, схоже сама природа була проти. В результаті, будівництво таки припинили, яму під фундамент засипали, а над проваллям насадили більше сотні дерев аби вони тримали пологий схил та застерігали його від розсунення. Прибудинкову ж територію забетонували для укріплення будинку на Льва Толстого, 21, де згодом мешканці цього будинку, зі згоди тодішнього міськвиконкому, розмістили свої гаражні кооперативи.
  
До речі, лише цього року міська рада змінила межі прибудинкової території будинку №21, відібравши в них не лише місце під розташування гаражів, а й під’їзд до дитячого садочку з таким же номером - 21. По Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» такі от нюанси мали б враховуватись при детальному плануванню новобудови, але хіба для нашої влади закони писані?
І от в 2014 році до цієї, захищеної природою, землі добралась Вінницька міська рада. А чому б ні? Ділянка безкоштовна, район хороший, до центру міста 5 хвилин пішої ходи, комунікації є, а з вікон новобудови відкриватиметься чудовий краєвид на Південний Буг. За квадратний метр такої квартири можна гарну копієчку взяти. Задоволені всі. Окрім людей, які живуть в «обрізаному» будинку та інших довколишніх, для яких новобудова під вікнами на кілька років продовжила щастя жити в постійному місиві бруду та будівельному шумові.
 
Місцеві мешканці обурені, адже влада і забудовник їх просто поставили перед фактом. Ніяких громадських слухань, хоча відповідно до того ж Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» вони передбачені.
В серпні 2014 року розпочалась підготовка до будівництва. Двадцятирічні дерева, що підтримували пологий схил та фундамент будинку на Льва Толстого, 21, зрізані, причому по-варварськи та без дозволу екологічної інспекції; територію обгородили будівельним парканом; висипали під’їзні шляхи, причому на пішохідній доріжці… Згодом забудовник з Хмельницькою реєстрацією «Приват-Інбуд», зібрав мешканців згаданого будинку аби попередити про демонтаж їхніх гаражів. 
 
На цих зборах, до речі, вияснилось, що ТОВ «Приват-Інбуд» немає права на землекористування та дозвільних документів на проведення будівельних робіт за вказаною адресою. Мовляв у них усна домовленість з міською радою. 
Тим часом, міська рада заявила, що «забудова здійснюватиметься в установленому законодавством порядку з дотриманням відповідних правових актів та з урахуванням громадських інтересів».
З особистих же джерел стало відомо, що виконавчий комітет Вінницької міської ради видав рішення №1811 про дозвіл на розробку проектної документації лише 29.08.2014 року. Отже, ніякого дозволу на виділену під будівництво землю у «Приват-Інбуду» немає. 
Відповідно, у забудовника немає також геологічного висновку, який розробляється окремо під кожну новобудову та комплексної експертизи, яка б дала остаточну відповідь на те, чи можна зводити цю висотку, у цьому місці.
Та й для того аби громадськість розуміла, що саме будуватиметься і чи влаштовуватиме їх ця будівля, міська рада на громадських слуханнях мала презентувати проект новобудови. Але, як вже було сказано, громадських обговорень не було, проектну документацію жителі кварталу не бачили, бо її ще не існує, а отже уже розпочате будівництво можна сміливо вважати незаконним.
 
Крім того, як повідомили нам в одній з приватних проектних організацій, проектна документація на будівництво багатоповерхівки готується щонайменше шість місяців. А тому, щонайменше пів року забудовник «Приват-Інбуд» немає права розпочинати будь-які будівельні роботи.
До того ж такі висотки вимагають спеціально укріплений, за допомогою сталевих палів, фундамент. Палі мають вбиватись в землю щонайменше на шестиметрову глибину, але на цій земельній ділянці уже на п’ятиметровій глибині розмістилась гранітна плита. Це розуміли радянські будівельники, тому планувати ступінчасту п’ятиповерхівку, хоча згодом і від цього плану відмовились, бо знали, що є великі ризики. Міська ж рада нехтує будь-якою технікою безпеки і таки дала забудовникам «зелене світло». 
І поки вінничани намагаються знайти документальне підтвердження неправомірному будівництві, будівельники повним ходом розпочали підготовчий етап.
Зведення самої багатоповерхівки ще не розпочалось, але ті будівельні роботи, що наразі проводяться, вже встигли нашкодити жителям прилеглих будинків, особливо будинку на Льва Толстого, 21. Цей будинок в буквальному сенсі  тріщить! Тріщини пройшлись по всьому будинку з усіх сторін, ще трохи і сусіди зможуть бачити одне одного через ці тріщини.
 
Люди розповідають, що коли починає працювати будівельний кран, то зі столів падає посуд. До чого призведе повномасштабне будівництво – не важко здогадатись.
В той же час головний архітектор Вінницької області Сергій Царенко заявляє, що навіть по при відсутність дозвільної документації і громадських слухань будівництво можуть визнати законним і натякнув, що проектну документацію можуть просто підготувати заднім числом. І тоді спробуй щось доказати. Вихід є – ОСББ, яке має право приватизувати прибудинкову територію. Хоча навіть до приватизованих земельних ділянок влада може знайти підхід.  І ніщо, в тому числі буква Закону, її не зупинить.

А отже, наші двори і справді є незахищеними від нових рейдерських атак. Про це свідчать конфлікти, що виникають то в одному, то в іншому районі міста. У дворі існуючої забудови комусь захотілося гаражі на місці дитячих майданчиків поставити. І рада дозволяє. Або бізнесменові закортіло на місці майданчиків офіс збудувати, і влада теж дозволяє, не запитавши не те що дозволу, а навіть думки людей, які живуть десятиліттями в цьому дворі. Громада — німа і безправна там, де все вирішують гроші.
Працівники прокуратури, до яких зверталися мешканці, в неофіційних розмовах кажуть: порушень є чимало і будівництво можна зупинити. Потрібна лише команда зверху. А її немає. Який же вихід? «Лягайте під екскаватори» — радять ті ж правоохоронці. 

 

Коментарі (1)
  • Victor Malinovsky

    Добрый день Виктор ,по поводу Вашей статьи о строительстве ,это еще не все ,съезд со стройки идет на ул Свердлова мимо между домом 110 и 114 и116 ,КАМазы и трактора в 5 метрах от окна целый день ,еще была попытка срезать деревья и кусты возле окон 110 дома ,часть успели срезать ,часть спасли ,как это остановить все?
Суди стали на захист вінничан від свавілля «Енера-Вінниця»

Несподівано з 1 січня 2019 року продавцем електроенергії стала ЕНЕРА-ВІННИЦЯ.  Всі ми знаємо, що ТАРИФИ в України...

Щоб врятувати себе і націю від неминучого знищення українців

Пенсіонери, вам не набридло, що вас весь час дурять? Політичні партії під різними гаслами, прикриваючись ідеалогією націоналізму,...

Е-декларування: Україну ми любимо, але гроші любимо більше

Мережу сколихнула хвиля обурення після опублікування Е-декларування народними обранцями. Окрім предметів розкоші, крадених...

Базова політична корупція знаходиться в стінах Адміністрації президента та Верховної Ради

Хіба  в АП є бажання? а в ВР політичні партії? Та ні, там клуби, закриті акціонерні товариства. Відомий голова правління,...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up