Що хочуть і не хочуть вивчати поляки

Як в Україні, так і в інших країнах Європи, повним ходом іде вступна кампанія. Польська «Газета Виборча» оприлюднила цікаві статистичні дані щодо набору на різні спеціальності з дуже сумною перспективою для багатьох навчальних закладів.

Відповідно до досліджень Інституту Сократа, у 2020 році студентів у Польщі буде на 800 тисяч менше ніж у 2012. А через це, у свою чергу, зникне близько 250 з 300 платних недержавних навчальних закладів. Та наслідки цього спаду вже відчуваються, в тому числі, в державних вузах, де студенти можуть навчатися безплатно.

Кількість бажаючих здобувати вищу освіту з кожним роком все меншає, але вузи не поспішають ліквідовувати місця, оскільки це потягне за собою обов’язкове зменшення викладацько-професорського складу. Наприклад Зеленогорський університет має чотири тисячі місць, протягом першого етапу вступної кампанії подали документи лише дві тисячі бажаючих. А чим менше студентів – тим менша дотація з міністерства, і, відповідно, менше грошей на функціонування вузу. Окрім того, визнання, що на деякі спеціальності немає бажаючих, шкодить іміджу університету. Тому навчальні заклади неохоче показують, скільки залишилося вільних місць, і пробують їх заповнити аби ким. Це, в цілому, призводить до зниження якості освіти, бо в деяких вузах до навчання допускають навіть ті, хто ледве-ледве здав випускні іспити зі школи.

Перш за все недобір відчувають факультети точних, природничих і гуманітарних наук в класичних університетах. Менше бажаючих, ніж передбачено місць, на факультетах фізики, математики, охорони навколишнього середовища. Можливо, це пов’язано із тим, що абітурієнти та їх батьки бачать мало перспектив у застосуванні академічних знань, а роботодавці хочуть, щоб випускник не лише багато знав, але щось вмів робити.

Навіть дуже престижний Варшавський університет запустив другий тур вступної кампанії на класичну філологію, середземноморські студії, грецьку філологію, підготовку вчителів французької та німецької мови і охорону навколишнього середовища.

В 2013 році у найбільшій кризі знаходилася педагогіка – залишилися сотні вільних стаціонарних місць. В цьому році подібна доля спіткала охорону навколишнього середовища. У Вроцлавському університеті на даний факультет подали стільки заявок що будо аж ледве пів людини на місце. Варшавський університет і університет імені Адама Міцкевича у Познані не далеко пішли вперед. Це при тому, що ще у минулому році на підготовку фахівців із цієї спеціальності було широке держзамовлення, підвищена стипендія і додаткове фінансування з Європейського Союзу. Але, як показала практика, випускники факультетів охорони навколишнього середовища найрідше знаходять роботу за спеціальністю. Фахівців на ринку праці вже надлишок.

З фізикою також проблеми. Важке навчання. Робочі місця у дефіциті. Бажаючих мало. Варшавський університет запевняє на своєму сайті, що випускники можуть знайти роботу не лише в наукових, дослідницьких та освітніх закладах, а й в комп’ютерних фірмах та у сфері телекомунікації, банках, медичних установах та промисловості. І, дійсно, в Варшавському університеті з фізикою не настільки все погано, як у менших вузах. В університеті Каземира Великого в Бидгощі конкурсу немає взагалі. На одне місце державного замовлення – менше однієї особи. А в Опольському університеті на спеціальність зареєструвалось лише п’ять осіб, зрештою, схоже виглядає ситуація в Познанському технічному університеті, Вроцлавському університеті, а також в Білостоку і Кєльце.

З-поміж гуманітарних напрямків найгірше виглядає філологія. Все ще є вільні місця у Вроцлавському університеті, Лодзькому, Люблінському католицькому університеті. Небагато випускників шкіл також хочуть стати політологами. А якщо вже йдуть то у Варшавський університет та Ягеллонський у Кракові. А у Вроцлавському – лише пів особи на місце.

Поки був освітній бум і достатня кількість молодих людей, то вузи запустили багато нішових вузькопрофільних спеціальностей, на які зараз немає набору. Наприклад, в Гданську оголосили додатковий набір на кашубську етнофілологію, славістику, морську іхтіологію.

Лодзький університет прийняв рішення ліквідувати культурну регіоналістику, на яку подали заявки 0,23 особи на місце, регіональні студії (0,32 особи на місце). Також Щечінський університет знав дві спеціальності – українську філологію та геоаналітику. Інші вузи продовжують додатковий набір і борються за клієнта. Розраховують на учнів, які будуть в серпні перездавати випускні екзамени на атестат зрілості.

Не мали і не мають проблем з набором медичні вузи. Медичні університети у Варшаві і Любліні та медичний колегіум Ягеллонського університету оголосять додатковий набір лише на спеціальність охорона громадського здоров’я. І додатково можна буде ще пройти у Варшаві на відділ швидкої допомоги. І не дуже переживають за своє існування політехи. Варшавська Політехніка отримала понад 50 000 заявок на 6300 місць.

Не знаю, як точно виглядає ситуація у нас, але, здається спостерігається багато подібних тенденцій.

 

 

Автор: Олександр Неприцький за даними «Газети Виборчої».

Коментарі (2)
  • Свобода

    яке позорище на головній сторінці ріа :(
  • Федя

    Але, все одно, у поляків краща якість освіти, ніж у нас.

За що люблю професора Пшемислава Журавського вель Граєвського, що він дуже чітко називає речі своїми іменами. У нього складні...

25 квітня у Вінниці відзначали 95-ту річницю польсько-українського союзу, укладеного Симоном Петлюрою та Юзефом Пілсудським....

Бажання відгородитися від небезпеки, непевне, вічне і вроджене, та відповідає інстинкту самозбереження. Підсвідомо, наприклад,...

Лєшек Бальцерович – архітектор реформ у Польщі, що були ініційовані у 1989 році, і в результаті призвели до стабілізації...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:03 Випадково розбили товар у магазині: чи потрібно за нього платити? 19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up