Інтерв’ю з Мариною Борисівною Ревенко

– Марина Борисівна, Ви, добре відомі у Вінниці і області як один із неординарних організаторів молодіжних проектів, режисер театральних постановок, літературно-мистецьких вечорів та багато ще чого. Це колосальна праця, де черпаєте натхнення і сили?

– З космосу! А якщо чесно, то в моїй душі завжди присутнє джерело болю, і ось воно і штовхає мене на самі неймовірні речі. Всупереч болю і умовностей життя.

– Які Ваші улюблені письменники?

– Достоєвський, Лермонтов, Кінг, Браун, Булгаков. Багато, усіх і не перелічиш.

– Ваші улюблені поети?

– Пастернак, Єсенін, з українських люблю поезії Франка,Стуса.

– Які якості Ви цінуєте в людях?

– Насамперед чесність і відкритість, ну а решта за списком  :))))

– Які видатні риси Вашого характеру?

– Про це нехай скажуть ті, хто мене знає.

– Ви керівник і режисер народного  театру - студії «Сьоме небо», що діє на при Вінницькому Національному Медичному Університеті ім. М.І. Пирогова, і в цьому році розпочався 9-й театральний сезон Вашого театру. Скажіть, хтось з акторів Вашого театру, після закінчення університету, продовжив свою акторську кар'єру?
 


– Акторську поки планують, а режисерську продовжили. Але про «Сьоме небо» то буде окрема розмова, бо усього за одне інтерв’ю не розповім))))

– Розкажіть, будь ласка, про Ваш проект «Поезія без купюр» і як виникла ідея створити цей проект?

– «Поезія без купюр» це лише один із проектів молодіжного осередку, керівником якого я є, під назвою Театр  книги "Прочитання" ВОУНБ ім. К.А.Тімірязєва. Говорячи про один з проектів, спочатку почну з роботи "Прочитання".
Театр книги «Прочитання» – це об’єднання молодих людей за творчими інтересами, осередок спілкування з цікавими людьми – шанувальниками літератури, книги, живого слова та театрального мистецтва. Театр книги «Прочитання» – про читання, книгу та мистецтво. Цей осередок був створений на базі Вінницької ОУНБ ім.К.А.Тімірязєва у січні 2011р. Особливістю його є розвиток особистості засобами мистецтва. Переважну більшість цього об’єднання складають студенти, старшокласники, бібліотечні працівники та учасники народного театру-студії «Сьоме небо» ВНМУ ім.М.Пирогова.

Але усьому новоствореному є перед подія.

13 січня 2011р. у бібліотеці проходили традиційні Стусівські читання «Доля і світла пам’ять». Моновистава «Суфлер» В.Стуса, у виконанні Олександра Бойцуна, актора народного театру-студії «Сьоме небо», підняла глядацьку аудиторію та змусила аплодувати самодіяльному виконавцеві стоячи. Саме після цього виступу і виникла ідея про створення на базі обласної книгозбірні мистецького осередку. Офіційна презентація Театру книги «Прочитання» відбулася 3 березня 2011р.

Театр книги «Прочитання» постійно співпрацює з громадськими організаціями. В рамках святкування Дня Європи-2011 Центр європейської інформації у м. Вінниця спільно з ВОУНБ ім. К.А.Тімірязєва провів низку заходів у форматі «Я поділяю європейські цінності», спрямованих на покращення рівня поінформованості вінничан про зміст європейських цінностей та привернення уваги до них. У читальній залі обласної книгозбірні відбувся театралізований диспут «Молодь – за європейські цінності!». Старшокласники та студенти міста переглянули виставу «Варшавський набат», мініатюру «Безсмертя Пирогова» та моновиставу «Суфлер» у виконанні учасників народного театру-студії «Сьоме небо» та Театру книги «Прочитання», які презентували такі європейські цінності, як верховенство права, права людини, толерантність, свободу, демократію, людську гідність, а також взяли активну участь у дискусії щодо визначених цінностей. Проект «Молодь – за європейські цінності!» впроваджувався громадською організацією «Вінницький регіональний центр інформації «Креатив» у партнерстві з народним театром-студією «Сьоме небо» Вінницького національного медичного університету ім.М.Пирогова під егідою Мережі центрів європейської інформації України за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження».

І це ще не все.

– О. То Театр книги «Прочитання» вже організував і провів багато заходів. Розкажіть ще про деякі з них, будь ласка.

– Розказати є про що. У квітні 2012р. Відділ преси, освіти та культури Посольства США в Україні ініціював програму «Велике читання» для заохочення читання в суспільстві, залучення молоді та всіх груп населення до читання кращих творів світової літератури. Мета проведення програми «Велике читання» – наголошення важливості читання, об’єднання громади шляхом обговорення питань, що піднімаються в книзі, спільних цінностей.

Для організації програми у Вінниці в 2012р. спільно з центром «Вікно в Америку» Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки ім.К.А.Тімірязєва було запропоновано взяти книгу Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом». Програма «Велике читання», як комплексний захід, включала і конкурс на краще творче представлення ідеї книги у театральній постановці. До участі в конкурсі запрошувалися студенти та школярі старших класів. Театр книги «Прочитання» взяв активну участь у цьому конкурсі та здобув перемогу.

Під час фіналу конкурсу, що відбувся у приміщенні Вінницької обласної філармонії, всі учасники «Прочитання» були нагороджені сертифікатами переможців Посольства США та отримали в дарунок книгу Рея Бредбері «451° за Фаренгейтом», а також Kindle (пристрій для читання електронних книг).А я була не тільки режисером нашої міні-вистави, а і взагалі усього проекту. Хочу поділитися ще декількома вже реалізованими проектами.

З вересня 2012р., Театр книги «Прочитання» започатковує три нових проекти, спрямованих на більшу організацію творчої роботи з молоддю та ширшого привернення її уваги до книги. Знайомство з керівником студії старовинного танцю «Pas Aerienne» Оленою Бойчук дало старт першому неординарному проекту «Книга і мистецтво».

В основу ідеї проекту «Книга і мистецтво» лягла реконструкція старовинних балів у поєднанні з театралізованим представленням класичних літературних творів. Проведення тематичних балів у колонній залі обласної книгозбірні відкрило нову сторінку в культурному житті Вінниччини.

Було проведено три бали "Пушкінський бал", "Бал-маскарад", "Європейський бал"

Бали – це завжди естетичне спілкування, культура поведінки, краса молодості. І, звичайно, те, що проект «Книга і мистецтво» відбувся у бібліотечних стінах (за всебічної та активної підтримки як з боку дирекції, так і всіх бібліотечних працівників), це привернуло увагу і поповнило бібліотеку новими читачами та відвідувачами.

Ще постійно діє проект «Класичний четвер. 10 кращих книг». Він проходить у форматі відкритих читань.

«Поезія без купюр» це третій проект Театру книги «Прочитання». Спрямований він на підтримку обдарованих молодих поетів, розвиток творчої особистості, популяризацію й заохочення молоді до творчості, мистецтва та читання. У рамках проекту відбувається низка різноманітних вечорів, зустрічей, презентацій, майстер-класів від професійних поетів Вінниччини.

Кожна зустріч має певну тему. Молоді поети готують поезії відповідної тематики, по завершенні виступів шляхом голосування обирається переможець, який отримує приз. Саме він і обирає тему наступної зустрічі та готує приз для її переможця. Чай, печиво та цукерки приносимо самі.

У березні 2013 р. найкращі поезії молодих авторів вперше опубліковані на сторінках місцевого часопису «Вінницький край» Це стало доброю традицією і вірші молодих авторів друкують і сьогодні на сторінках літературно-мистецького журналу, що дає гарний старт молодим поетам.

Із задоволенням Театр книги «Прочитання» бере участь у різних поетичних фестивалях та акціях. У червні 2013 р. з поетичною виставою «Серце дня», за мотивами поезій А. Бортняка, Театр книги з успіхом виступив під час проведення VI Всеукраїнського фестивалю поезії «Підкова Пегаса». А цього року Гран-прі фестивалю виборола наша активна учасниця, молода, талановита поетеса Милослава Черній.

Зараз проект набуває форми поетичних вечорів, тому що багато учасників почали видавати свої збірки.

– Які труднощі виникають на шляху здійснення Ваших творчих планів і що Ви робите для того, щоб їх подолати?

– Складностей багато, як я їх долаю?! - сама не знаю. Все вирішується само по собі. Знаходяться однодумці, кошти , ну і т.д

– Ваше ставлення до ситуації в країні і як  відображається ця ситуація у Ваших ідеях, як керівника проектів?

– Я є українкою, і не можу бути байдужою до тих подій, що відбуваються на моїй рідній землі.

Ми проводили багато патріотичних заходів, не стояли осторонь подій, що відбувалися на Майдані,  усіма силами намагаємось підтримувати справжніх патріотів України і зараз.

Звичайно, я як людина творча, намагаюся це робити засобами мистецтва та літератури.  Ми проводили поетичний вечір «Пам'яті Небесно Сотні» у березні, збирали кошти, на підтримку українським військовим, а вже скоро «Поезія без купюр» проведе вечір,  який буде присвячений тим, хто залишається і зараз в зоні АТО під назвою «Повернися живим». Наші поети будуть читати власні поезії присвячені захисникам України.

– Яке Ваше заповітне бажання?

–  Прожити два життя.

– Що б Ви хотіли побажати читачам «20 хвилин»?

– Не зраджувати собі.

 

Коментарі (0)
Вінницькій ГО «Гармонія» виповнилося 22 роки!

Вінницькій ГО «Гармонія» 18 березня виповнилося 22 роки! ГО «Гармонію» знають і шанують не тільки...

Презентація книги поезій «Васи́льки» Ірини Зелененької

         На базі освітнього хабу «NotBox» кафедри української літератури Вінницького...

Калитко, Каданов, Куценко – поезія та пісні над вінницькими дахами

         У п’ятницю, 8 липня, я побував на благодійних поетичних читаннях Катерини Калитко,...

Покоління скалічене російською мовною пропагандою

        На мою думку, у теперішніх реаліях, саме мова є однією з ознак поваги й підтримки української...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up