Граблі нейтралітету

Ідея, що ми тихі мирні хлібороби, ні з ким воювати не хочемо, а значить, і з нами ніхто воювати не буде, в Україні не нова. На завершення циклу про нейтралітет подам трішки історії.

Уже тричі в історії Україна намагалася одноосібно запроваджувати політику нейтралітету, не зваживши на геополітичну ситуацію та інтереси сусідніх держав. Перший раз – у ХVII столітті після Визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Закінчилося це підписанням Андрусівського договору в 1667 році, за умовами якого українська держава була поділена між Московською державою та Річчю Посполитою.

Аналогічна ситуація склалася у ХХ столітті за часів Української Народної Республіки. Нелюбов Володимира Винниченка і Михайла Грушевського до регулярної армії, призвели до обеззброєння України. Позиція Винниченка, що Україна ні з ким воювати не буде, та Грушевського, що утримування регулярної армії є марнуванням часу (!!! помітьте, навіть не грошей, а часу було шкода Михайлу Грушевському на безпеку держави), поклали край українській державності. Абсолютно беззахисну Україну захопили російські більшовицькі війська. У 1921 році Ризький договір закріпив поділ української території по річці Збруч між Польщею і Радянською Росією. 

Утретє Україна спробувала одноосібно провадити політику нейтралітету після здобуття незалежності у 1991 році. Але геополітична карта світу не змінилася. Дві умови нейтралітету, про які я писав у попередніх постах, для України як не виконувалися, так і не виконуються. Під час конфлікту в Керченській протоці (осінь – початок зими 2003 року) реакція України на порушення Росією норм міжнародного права та статті 2 Договору про дружбу і співробітництво між двома країнами від 31 травня 1997 року, а також загрозу втрутитися на територію нашої держави  показала, що жоден реальний збройний опір російській інтервенції Україна чинити не зможе. Російська «проба ґрунту» із островом Тузла продемонструвала повну нашу беззахисність перед зовнішнім агресором: не було союзників і відсутні власні сили для захисту Батьківщини. У 2014 році російські війська таки перейшли кордон з Україною, окупували Крим і розв’язали війну на Луганщині і Донеччині. Україна, фактично, лише у 2014 році розпочала відновлення боєздатної армії за підтримки всього українського народу і з значними людськими жертвами. Це – плата за беззбройний самопроголошений нейтралітет.

Протягом кінця ХХ – початку ХХІ століть Москва наполегливо пропонувала нейтральну позицію не лише Україні. В аналогічній ситуації була, наприклад, Грузія. Прийняття частиною грузинського населення і політичних лідерів ідеї нейтралітету призвело до розбурхування сепаратизму, безнадійної війни з Росією та втрати Грузією третини своєї території. Натомість у таких постсоціалістичних державах, як Словаччина, Чехія, Польща, Словенія, країни Балтії, ідея беззбройного нейтралітету була відкинута (хоча у 1990-х роках теж обговорювалася) і сьогодні це країни – члени НАТО та ЄС. Росія ж не ввела війська на територію, припустимо, Литви?! Бо до числа її союзників входять майже три десятки держав – учасниць Північноатлантичного альянсу.

Яким шляхом йти Україні – обирати нам!

 

 

Автор: Олександр Неприцький.

 

Коментарі (0)
  • ну-и-ну

    С Грушевским все понятно. Он принадлежал у питерской масонской ложе и ждал указаний от графа Львова, как ему строить украинское государство. А вот что 20 лет не так с нашим руководством?

    Іван Сірко reply ну-и-ну

    да все они лазят по массонским лАжам, неплохо это написал  Э.Ходос "Еврейский удар или п-дец......", и продают Украину налево и напрапво, вобщем старая проблемка отсутствие патриотизма у власти и абсолютная пассивность народа (хорошое "воспитание" голодомором и СССРом )

    ну-и-ну reply Іван Сірко

    Кстати, если любое выступление начинать со слов "а вот у нас, у масонов...", то уровень внимания значительно возрастает :)

    Іван Сірко reply ну-и-ну

    хочу в масоны

За що люблю професора Пшемислава Журавського вель Граєвського, що він дуже чітко називає речі своїми іменами. У нього складні...

25 квітня у Вінниці відзначали 95-ту річницю польсько-українського союзу, укладеного Симоном Петлюрою та Юзефом Пілсудським....

Бажання відгородитися від небезпеки, непевне, вічне і вроджене, та відповідає інстинкту самозбереження. Підсвідомо, наприклад,...

Лєшек Бальцерович – архітектор реформ у Польщі, що були ініційовані у 1989 році, і в результаті призвели до стабілізації...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up