Броунівський рух по-українськи: куди рухається освітянська система ?

З прийняттям нового  Закону «Про вищу освіту» розпочалася нова ера мрій для українського освітянського суспільства. Чи виправдалися сподівання , і яким шляхом крокує українська освіта - спробуємо розібратися у цій статті.

Освітня система, не дивлячись на скепсис деяких експертів ,  демонструє загалом позитивні тенденції розвитку. Зростає частка закладів  нового освітнього типу, загальний рівень кадрового забезпечення освітнього процесу залишається високим. Активно  розвивається система вищої освіти, зростає чисельність студентів, диверсифікуються форми власності та джерела фінансування освіти. Паралельно розвивається система міжнародного співробітництва у сфері освіти, розширюються можливості отримання освіти за кордоном.
Водночас, ці позитивні тенденції спостерігаються переважно на двох напрямках: по-перше, там , де освітні послуги можуть бути не лише самоокупними, але й рентабельними – вища освіта, невеликий сектор загальної середньої освіти; по-друге , там, де активно діє міжнародна допомога та особиста підприємливість громадян – міжнародні обміни, проекти та програми.
На тих напрямках, де освітні послуги не є рентабельними, але потребують відчутних витрат, відзначаються тенденції іншого характеру – скорочення мережі , брак кадрового забезпечення, який є найточнішим індикатором браку коштів.

Поза сумнівом, прихід до освітньої  системи коштів з-поза державного бюджету – позитивний чинник, який в період трансформаційної кризи сприяв утриманню українською освітою її традиційно міцних позицій. Водночас, ці позиції утримувалися, не в останню чергу, за рахунок нижчих ступенів освіти – дошкільної, загальноосвітньої, позашкільної, професійно-технічної. Саме ці початкові, базові ступені неперервної освіти зазнали і зазнають відчутних втрат. Кілька років – і хвиля недофінансованої освіти нижчих ступенів досягне вищих. У поєднанні з демографічним провалом, котрий чекає Україну, вона здатна призвести до значних негативних наслідків . Попередити їх можна лише дійсно зміною пріоритетів державної політики – стосовно освіти загалом і її базових ступенів зокрема.
Система надання освітніх послуг не має прямого лінійного руху, а більше нагадує хаотичне і навіть випадкове переміщення у просторі, яке  неможливо коректувати за існуючих механізмів.

Що ж робити ?
1.Необхідно кардинально змінити методологію підготовки спеціалістів у сфері освіти, визначальним фактором якої мають стати бажання і необхідність постійного самонавчання. Для цього слід підготувати побільше варіативних навчальних планів і програм, переглянути існуючі системи оцінювання знань, стимулювання учнів та студентів.
2.Термін «освітні стандарти» має різну сферу застосування в Україні та розвинених демократичних країнах. У нас «основними об’єктами стандартизації в освіті є структура, зміст, обсяг навчального матеріалу й рівень підготовки», а на Заході «стандарти стосуються лише норм забезпечення навчального процесу і параметрів місць навчання», але ні в якому разі – його змісту й результатів.
3.Взаємодія між школами дозволила б  досягти раціоналізації освітньої мережі, а також здійснити стратегічне планування розвитку шкіл , що відбувалося б шляхом посилення  спільної участі шкіл в організації освітнього процесу та формуванні базової освіти. 

Коментарі (11)
  • Анонім

    Гарна стаття, але питання залишається : хто повинен правити нашою освітою, щоб щось змінити?
  • Анонім

    А что изменится в стране от того, что мы много говорим?

    Анонім reply Анонім

    краще говорити,ніж мовчати
  • Анонім

    Опа, вот те и Европа...
  • Анонім

    Опа,вот те и Европа...
  • Анонім

    Наконец-то нормальные мысли! Очень хочется,чтоб подобными вопросами занимались именно такие люди. Удачи Вам!

javascript:void(0)Сформували офіційне звернення до Прем'єр-Міністра України Гройсмана Володимира Борисовича! Оскільки...

Сьогодні, на сайті Верховної Ради України було оприлюднено проект закону “Про Державний бюджет України на 2017 рік”. На...

Наймолодший депутат Вінницької обласної Ради 7 скликання,  екс-депутат Студентського Парламенту Вінниччини , людина...

Зовнішнє незалежне залишилось позаду, приймальна комісія розпочнеться уже за декілька днів, але до якого ВНЗ вступати остаточно...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up