25-й кадр. Фіксіки щиросердечно у всьому зізналися

 

Є дуже цікавий сучасний російський мультфільм про фіксіків (хто має малих дітей вдома, той мене розуміє!). Мультик шалено популярний. У магазинах дитячих іграшок всі китайські цяцьки, зроблені за мотивами «Фіксіків», коштують вдвічі дорожче аналогів.

В принципі, дуже повчальний мультик. Дітки дізнаються про комп’ютери, фен, навігатор, дзеркало, лінзи, техніку безпеки і ще багато корисних речей. Але, про що ще дізнаються діти і дорослі із цього чудового мультфільму.

Подивився уважно серію, яка називається «Мультик». Діткам пояснюють, що таке кадр і як при швидкому перегляді окремих кадрів створюється ілюзія плинності рухів.

Тепер трішки історії для дорослих, якої у мультику немає.

На початку появи кінематографа використовувала швидкість руху плівки з частотою 16 кадрів на секунду. Із появою звукового кіно збільшили кількість кадрів до 24, для отримання необхідного частотного діапазону оптичної фонограми. У 1926 році частоту 24 кадри в секунду стандартизував консорціум американських кінокомпаній для нових систем звукового кінематографа. Це був компроміс, що між забезпеченням достатньої якості відео і звуку та  витратами кіноплівки і технічними характеристиками апаратури. З того часу кількість кадрів у кінематографі не змінювалася.

Для телебачення систем PAL i SECAM використовується 25 кадрів, для NTFS - 30. Для 3D-кінопроекції застосовується подвійний формат - 48 кадрів. Були навіть спроби впровадження систем розрахованих на частоту 60 кадрів на секунду.

Наприкінці 1950- років Джеймс Вайкері провів дослідження, щоб з’ясувати, якою буде реакція людей, якщо, при стандартній частоті 24 кадри, їм 25-м кадром давати які-небудь інструкції. З того часу точаться дебати, чи насправді інформація 25-го кадру проникає в підсвідомість і впливає на поведінку глядача, чи ні. Але у багатьох країнах, у тому числі і в Російській Федерації (з 2006 року) використання таких технологій законодавчо заборонено.  

Повертаємося до мультфільму про фіксіків. На 3 хвилині 34 секунді у серії «Мультик», персонаж під іменем Сімка каже: «А сейчас ты видиш 25 кадров за одну секунду». Двадцять п’ять, і ні кадром менше!!! 

Як відомо, хто платить, той і музику замовляє. На початку кожної серії дуже чітко пишуть, що мультик знятий: «При финансовой поддержке Фонда кино и Федерального агентства по печати и массовым коммуникациям». 

Чи мали на увазі фіксіки стандарт PAL або SECAM, чи обмовилися, встановити важко. Не знаю, також, працює 25-й кадр чи ні, але, все одно, цікаво, що ж у тому 25-му кадрі, про який чесно каже фіксік?

 

 

Автор: Олександр Неприцький

Коментарі (0)

За що люблю професора Пшемислава Журавського вель Граєвського, що він дуже чітко називає речі своїми іменами. У нього складні...

25 квітня у Вінниці відзначали 95-ту річницю польсько-українського союзу, укладеного Симоном Петлюрою та Юзефом Пілсудським....

Бажання відгородитися від небезпеки, непевне, вічне і вроджене, та відповідає інстинкту самозбереження. Підсвідомо, наприклад,...

Лєшек Бальцерович – архітектор реформ у Польщі, що були ініційовані у 1989 році, і в результаті призвели до стабілізації...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up