Заборона комунізму: об’єднає чи ще більше розсварить?

Заборона комунізму: об’єднає чи ще більше розсварить?
Україна вирішила остаточно розпрощатися з радянським минулим: Верховна Рада прийняла закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режимів та заборону пропаганди їхньої символіки». Думки вінничан щодо закону, який забороняє радянську символіку, розділилися: одні вважають, що це лише сприятиме розколу суспільства у й без того непростий час, інші – що нарешті можна буде поставити крапку на діяльності комуністів та позбутися їхнього «спадку».

Судова тяганина триває

Заборонити Компартію України намагаються ще з липня минулого року, коли Мін’юст спільно з Державною реєстраційною комісією подав позов до суду про заборону її діяльності, звинувативши партію у сепаратизмі, пропаганді війни, розпалюванні міжетнічної ворожнечі і підтримці терористів. Втім, жодне судове засідання так і не відбулося – то електроенергію в залі відключили, то не всі були в курсі, де і коли має відбуватися розгляд справи, то раптом усі судді заявили про самовідвід…

А 30 березня цього року розгляд справи в Київському окружному адміністративному суді скасували (задовольнивши таким чином апеляцію представників КПУ) і передали в апеляційну інстанцію.

Відео дня

Вінничанин проти Симоненка

Нещодавно лідер українських комуністів Петро Симоненко «порадував» виступом на пленумі Компартії Російської Федерації у Москві, де закликав боротися з «фашистським режимом», який нібито панує в Україні.

Після цього вінничанин, депутат Верховної Ради Геннадій Ткачук написав звернення у Генпрокуратуру, СБУ та МВС з вимогою перевірити діяльність головного комуніста України на наявність ознак сприяння сепаратизму, закликів до повалення державного ладу та розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Це звернення підписали більше десяти депутатів, і, як відомо, Симоненка вже допитували в СБУ.

Комуністи «розчиняються»

Дізнатися думку про новоприйнятий закон колишньої вінницької комуністки Оксани Калетник не вдалося – місце її перебування наразі невідоме, а особа, з допомогою якої журналісти намагалися зв’язатися з Оксаною, повідомила, що і сама Калетник, і її найближче оточення «десь розчинилися». Схоже, що високопоставлені партійні функціонери вирішили не чекати, коли відповідні органи почнуть їх детально розпитувати, яким таким «непосильним трудом» нажиті їхні маєтки… Цікаво, а коли і перед ким будуть звітувати за свої статки теперішні можновладці?

Чи можна у лазню зі Сталіним

Чи щезне партія комуністів остаточно, чи просто змінить вивіску та існуватиме далі – з новим статутом і назвою – покаже час. Зараз же людей цікавить інше: чим обернеться для них особисто прийняття нових законів.

Про те, що конкретно зміниться у житті вінничан, розповідає вінницький правозахисник Геннадій Ткачук:

- Нікого переслідувати за інакодумство не будуть. Адже закон направлений проти пропаганди комуністичної ідеології, а не проти людей, які вірять в ідеали комунізму. Кожен має право вірити в те, що йому подобається, чи не вірити взагалі ні в що. А от публічно використовувати радянську символіку тепер заборонено: за променад по вулиці у футболці з гербом СРСР можна «заробити» до п’яти років обмеження чи позбавлення волі.

От якраз із символікою далеко не все зрозуміло. Наприклад, ветеранам війни у День Перемоги дозволено буде надягти військові нагороди – хоча вони й містять радянську символіку, але «використовуються для увіковічення пам’яті про вигнання нацистських окупантів». А якщо той же ветеран поряд із медаллю «За взяття Берліна» почепить орден Трудового Червоного Прапора? Тоді що, під білі рученьки старенького – і в каталажку?

Червона ікра з чорного ходу

А тим, хто наколов собі на грудях профіль «вождя всіх народів», тепер як бути: митися виключно вдома? Бо ж якщо такий неборака ризикне появитися у громадській лазні, то там його татуювання вже буде розцінене як «публічне використання радянської символіки» (до п’яти років із конфіскацією чи без).

Ну а коли влітку десь на вінницькому пляжі рядочком вляжуться засмагати двоє-троє власників подібних татушок, то хлопцям за «групове використання» «світить» уже до десяти років з можливою конфіскацією…

- Заборони і покарання – то лише півсправи, - каже Геннадій Ткачук. – Насамперед потрібна просвітницька робота, яка зараз практично не ведеться. А молодь повинна знати всю правду: про Голодомор, про безчинства НКВС, та й просто про те, за якими подвійними стандартами жили високопоставлені комуністи. Пам’ятаю, як я 19-річним хлопцем працював на Вишеньці в універсамі: так там у підсобці була спеціальна каса, де отоварювалися секретарі райкомів, обкому… Люди душилися в чергах за шматком ковбаси, а ці партійні діячі спокійно заходили через чорний хід і набирали повні портфелі дефіцитних продуктів і делікатесів – червона ікра була по 1,5 крб., але хто з простих людей її бачив? Отакі були «рівність і братерство»…

"Закон будет действовать только в одну сторону"
Александр Роджерс, колишній вінничанин, ідеолог ДНР/ЛНР

Разве нужны какие-то дополнительные комментарии? В Украине тоталитарная диктатура самого мерзкого пошиба. И принятие закона, запрещающего коммунистическую символику, это только лишний раз доказывает.

Кто запрещал коммунистов? Гитлер, Муссолини, Франко, Пиночет и Сухарте – все ультраправые диктаторы. На фоне ухудшения социально-экономической ситуации диктатура всегда ужесточает законы и усиливает репрессивный аппарат, одновременно вводя жесточайшую цензуру. Цензура в Украине существует уже больше года, репрессивный аппарат в лице нацистских батальонов давно сформирован (стоит только вспомнить, как они были готовы разгонять митинг увольняемых работников аэропорта Борисполь и как жёстко разгоняли финансовый Майдан), осталось только узаконить репрессии.

Теперь всех, кто будет пытаться митинговать или бастовать из-за высоких цен и низких зарплат, будут не только обзывать «агентами Путина» (что уже давно делается), но и преследовать, как запрещённых коммунистов.

Что касается того, что одновременно запретили и национал-социалистическую символику, то это формальность, которую никто не будет выполнять. Никто не запретит националистам ходить с «вольфзангелями» на своих футболках и знамёнах, никто не заставит батальон «Азов» сожрать их шевроны, на которых изображена та же нацистская руна вкупе с «чёрным солнцем Туле». Никто не будет принудительно сводить татуировки со свастикой и портретами Гитлера с бойцов «добровольческих батальонов».

Так что этот закон, как и многие другие в Украине, будет действовать только в одну сторону. А милиция вместо ловли уголовников будет всё дальше превращаться в политическую полицию – то есть полный аналог «гестапо».

"Новий закон розколу в суспільстві не викличе"

В’ячеслав Березовський (51), голова Вінницької обласної організації Конгресу українських націоналістів

 

Новий закон, за яким вояки Дієвої Армії УНР та інших утворень визнаються учасниками боротьби за незалежність України, в основному розрахований на формування правильного світосприйняття молоді, і на фоні сучасної війни з Росією ніякого суттєвого розколу в суспільстві не викличе.

Стосовно нагород з радянською символікою: наприклад, моя родина зберігає бойові ордени та медалі моїх дідів. Проте недопустимо, коли макети цих нагород розміщують у людних місцях як публічну пропаганду ідеології комунізму. Перейменування вулиць, міст вимагає певних коштів, але це потрібно. Інакше як людям пояснити своїм дітям те, що рідна вулиця носить ім’я діяча окупаційного режиму, який наказував морити голодом і розстрілювати їхніх прадідів?

"Ці закони розколять суспільство"

Лідія Закусилова (63), перший секретар Вінницького обкому Комуністичної партії України

Депутати Європарламенту пропонують направити пакет законів про декомунізацію на експертизу у Венеціанську комісію – щоб визначити, чи правильно вони складені.

Багато політологів вважають ці закони «сирими» і непродуманими. Їх прийняли, щоб відвернути увагу людей від справжніх, насущних проблем, у першу чергу – економічних.

Президент має піклуватися про те, щоб консолідувати суспільство, а ці закони розколють його ще більше. Питання, які в них підняті, зараз не на часі. Нині треба думати, як встановити мир у країні і як цьому бідному народу вижити – після підняття тарифів на газ, електроенергію, опалення…

Що ж стосується того, чи побоююсь я репресій – то в законі нічого не говориться про заборону Компартії.

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (25)
  • Нефёдов Николай

    Заборона компартії,це вже проходили в 30-і роки.
  • Вікторія Терещук

    На відміну від усіх народних депутатів з округу Оксани Калетник, вона єдина переймалася проблемами людей. Багато в чому Оксана Калетник допомогла своїм виборцям, скіль приємних моментів вона подарувала діткам у школах та дитячих садочках. Побільшем таких чуйних та доброзичливих людей!!!
  • Ангелана Вітюк

    Кажуть: "Дорога ложка к обеду". Запізнилися на 24 роки. В час загострених емоцій при складній політичній ситуації в країні, думаю, варто бути стриманішими, бо стаємо схожими на Ляшка. Дипломатія - запорука перемоги у таких питаннях.
  • Ирина Мандриковська

    чому б з новими законами не зберігати нагороди тих хто зараз в донецьку,тих хто бориться за мир,і так ситуація в країні важка навіщо потрібно мозги людям засоряти питаннями не першої необхідності
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію 18:23 З нагоди річниці створення Нацгвардії відзначили військовослужбовців Вінниччини photo_camera 17:33 Тяжилівського різника волосся забрали в Дніпро. Що про це кажуть мами постраждалих дівчаток? 17:30 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт) 17:21 До 14-ти років ув'язнення засудили «прокурора» з окупованої Луганщини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up