Вінницькі махінації: як на комунальних землях побудували приватні маєтки

Вінницькі махінації: як на комунальних землях побудували приватні маєтки
На балансі підприємства залишився ще майже гектар землі, а через дорогу на колишній території «Вінницякіно» збудовані приватні будинки

На землях «Вінницякіно» виросли приватні будинки, але прокуратура не знайшла криміналу. Журналісти розкрили схему, за якою міська рада відібрала у підприємства землю на користь фірми дружини одного з міських депутатів

У кінці 2015 року депутати Вінницької облради взялись за «розбір польотів» діяльності комунального підприємства «Вінницякіно». Питань було багато. Починаючи від доцільності  виділення  чергового майже двомільйонного траншу з бюджету на діяльність підприємства. Закінчуючи законністю приватної забудови на землях «Вінницякіно».

Земля досі не оформлена

Підприємство депутати хотіли ліквідувати, але спеціально створена депкомісія ще  не закінчила своє розслідування. Депутати  винесли догану керівнику Миколі Безносюку, але не розірвали з ним контракт, за яким він має працювати до 2020 року.

Відео дня

Депутати  хочуть реорганізувати підприємство, але  у 2016 році з облбюджету на «Вінницякіно» виділили 1,6 мільйона гривень. Збираються скоротити штат, але  на  2016 рік  штатний розпис  затвердили у 36,5 окладу з місячним фондом зарплатні  92 тисячі гривень, отже в середньому - 2,5 тисячі гривень на працівника.  

Депутати  з’ясовують, чому на  півгектара землі, які раніше належали підприємству, виросла приватна забудова. Тим часом на балансі підприємства залишилось більше гектара землі.

Директор «Вінницякіно» Микола Безносюк каже, що є розроблена  документація  на дві земельні ділянки - 1 гектар та 0,03 гектара, але  уже більше року облрада не приймає рішення, щоб офіційно прийняти  їх у  власність. Цікаво, що за кадастровими номерами  ці ділянки призначені для будівництва. Можна припустити, що їх так само зможуть забудувати приватними будинками, якщо  підприємство “Вінницякіно” отримає право власності на них.  

Чому затягують держреєстрацію права на земельні ділянки, ми запитали у голови  постійної комісії облради з питань регулювання комунальної власності та приватизації Олександра Масленнікова:

- Це питання виноситься на засідання найближчої комісії. Будемо розглядати, що там. Знаючи Безносюка, там може бути не усе гаразд з документами. Раніше не прийняли тому, що це питання ставилось ще перед депутатами попереднього скликання, - сказав він.

Забрали під приватну забудову

Згідно з відповіддю Управління спільної комунальної власності територіальних громад, на балансі підприємства «Вінницякіно»  є земельна ділянка площею  майже один гектар і вартістю понад 1,7 мільйона  гривень.

У 2000 році «Вінницякіно» отримала  Держакт на право постійного користування землею площею 1,5 гектара на Ботанічній, неподалік від П'ятничанського парку.

А у 2009 році півгектара землі у підприємства відібрали. Володимир Гройсман підписав рішення міськради від 30 жовтня №2555, яким цю площу  вилучили з користування обласного підприємства «Вінницякіно»  та передали в оренду підприємству «Дельта-Аруст». Земельну ділянку віднесли до категорії громадської забудови. Директор «Вінницякіно» надав лист-згоду на вилучення землі.

На питання журналістів, хто саме просив написати цей лист, він каже, що не пам’ятає. На цьому історія не закінчилась. Через рік, у 2010, рішенням міськради №3017 земельну ділянку вилучили з користування «Дельта-Аруст» за їх згодою та безоплатно  передали (закон надає право на безкоштовне отримання десяти соток землі під забудову кожному мешканцю міста)  у власність п’ятьом вінничанам.

Сьогодні на вилученій  ділянці журналісти нарахували сім  приватних будинків.  Знаходяться вони на вулиці Патона (екс-Сергія Лазо). Власник одного з будинків, з яким вдалося поспілкуватися, каже, що вони купували уже готові хати. Хто та як забирав землю, радить питати в Києві.

Тобто схема виглядає так, міська рада відібрала землю, передала її в оренду потрібному підприємству, яке забудувало його будинками. Потім воно їх продало, а на покупців по частинах оформили право власності на землю.

Землю віддали фірмі дружини депутата

Ми пошукали у реєстрі власників «Дельта-Аруст».  Сьогодні засновник фірми – ТОВ "АТБ-інвест", підприємство, яке володіє мережею магазинів “АТБ”. Засновники  "АТБ-інвест" сховані у офшорах.

Але в той час, коли «Дельта-Аруст» отримало землю «Вінницякіно», її засновником була дружина  нинішнього депутата міськради від «Європейської стратегіїї» Павла Задорожнюка.  Наталія Задорожнюк стала засновницею у 2006 році, а в 2012 підприємство продали нинішньому власнику.

Коли  міськрада віддала землю «Дельта-Аруст», Павло Задорожнюк був керівником  постійної комісії з питань містобудування, будівництва, земельних відносин та охорони природи та депутатом від «БЮТу». У наступному скликані  -  обраний від «Совісті України».

«Пироговка» судилася за відібрану землю

Раніше «Дельта-Аруст» отримало ділянки землі, які вилучили з користування Вінницької обласної клінічної лікарні Пирогова. Рішенням  міськради №1380 у 2007 землю загальною площею 0,2 гектара вилучили  з користування «Пироговки» та передали  «Дельта-Аруст» в оренду на 49 років. Прокуратура доводила в судах різних інстанцій, що дане рішення Вінницької міськради незаконне, адже дозвіл мала надати вінницька облрада, так як вона є розпорядником майна «Пироговки».  Але був лише лист-згода за підписом головного лікаря Гунька.

Але у 2013 через  заяву зампрокурора Вінниці Чайки було припинено провадження у справі, що розглядалась господарським судом Вінницької області. Раніше постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 13.06.2013 р. прокурору відмовили у позові про скасування рішень, на підставі яких укладено договори оренди з «Дельта-Аруст».

Сьогодні  на вилученій у «Пироговки» ділянці на вул. Пирогова знаходиться магазин «АТБ».

Свитко намагався повернути землю

У липні 2014 року тодішній голова Вінницької облради Сергій Свитко  ініціював перевірку законності відчуження земельних ділянок обласної комунальної власності Вінницькою міськрадою.  Він написав звернення  до облпрокуратури, у якому вимагав  перевірити законність виділення земельних ділянок. Серед них -  землі Пироговки та «Вінницякіно», які віддали “Дельта-Аруст”.

Сергій Свитко тоді  так прокоментував свою позицію:

- Земля, яка незаконно відібрана у громади і передана сумнівним шляхом різним суб’єктам господарювання, має бути повернута у власність територіальної громади області відповідно до чинного законодавства. Наголошую: Вінницька обласна рада жодних рішень щодо вилучення вищезазначених земельних ділянок не ухвалювала.

Ми намагалися отримати коментар Сергія Свитка, чому він так і не дочекався реакції від прокуратури. Пан Свитко пообіцяв надіслати його електронною поштою, але за два тижні відповідь не надійшла.

Микола Безносюк надав копію листа з облпрокуратури, підписану замом прокурора Сухоребрим від 1 березня 2016. У ньому йдеться, що звернення Сергія Свитка скерували  до обласної Держінспекції сільського господарства, яка не виявила порушень законодавства в ході перевірки.

Держінспекція повідомила, що рішення приймалось на підставі листа-згоди землекористувача «Вінницякіно» в особі директора. А стаття 149 Земельного кодексу дозволяє сільським, селищним, міськрадам вилучати земельні ділянки комунальної власності відповідних територіальних громад, які перебувають у постійному користуванні для всіх потреб.

Микола Безносюк каже, що не пам’ятає, хто просив дати згоду на вилучення землі Цілком законні махінації

Чи дійсно Держінспекція говорить буквою закону, ми запитали у юриста, адже у 2009 році землі «Вінницякіно» не перебували у власності міської територіальної громади, а були державними.

Юрист Михайло Козачук пояснив, що дійсно у той час діяло старе земельне законодавство, яке дозволяло міській раді розпоряджатись землями у межах Вінниці. Районні та обласні ради не були наділені повноваженнями розпоряджатися земельними ділянками,

— Відповідно до законодавства, діючого до 1 січня 2013 року, територіальні громади не мали практичних можливостей реалізувати своє право власності на комунальні ділянки, - каже він.

Довідка

«Вінницякіно» засноване у 1991 році Вінницькою облрадою. Воно здійснює прокат фільмів в кінотеатрах, районних будинках культури, сільських клубах. Власних фільмів «Вінницякіно» не знімає.

У 2013 році з обласного бюджету підприємству  виділено 1,3 мільйона гривень, у 2014 році – 1,5 мільйона гривень, 2015 році -1,6 грн, у 2016 році – знову 1,6 мільйона.

Автор вдячний за допомогу у підготовці матеріалу мережі розслідувачів "Наші гроші"

Інга ФЛЯЖНІКОВА, (068)1106323

На балансі підприємства залишився ще майже гектар землі, а через дорогу на колишній території «Вінницякіно» збудовані приватні будинки

Читайте також:Реорганізація «Вінницякіно»: мільйони, перевірки і «мертві душі»
Ліквідація “Вінницякіно” - міссія нездійсненна?
Чи знищать “Вінницякіно”? Спірна ліквідація підприємства наробила шуму

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Анонім

    "міська рада відібрала землю, передала її в оренду потрібному підприємству, яке забудувало його будинками. Потім воно їх продало"



    Вы текста вычитываете перед публикацией?
  • Тамара Козлова-Олейник

    и чего то  это не удивительно....как само собой разумеется
  • Дарья

    А скільки ще таких новобудов прихованих існує? Нічого не буде, замнуть цю справу та й по всьому.
  • Анонім

    а для чого у Вінницякіно стільки землі? вони що, кіно там знімають?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up