Вінницька митниця йде в онлайн: із серпня черги на держкордоні повинні зменшитись

Вінницька митниця йде в онлайн: із серпня черги на держкордоні повинні зменшитись
Фото із сайту http://www.gazeta.lviv.ua
  • Нова онлайн-система “Єдине вікно” покликана скоротити час митних процедур та знищити лазівки для хабарників.
  • Вінницькі митники кажуть - до реформи готові поки що тільки технічно.
  • У новому режимі митниця запрацює із 1 серпня. 

Нова система покликана значно скоротити рівень корупції на митних пунктах. Ну, і час здійснення контролю, звісно, зменшиться до чотирьох годин. Якщо ж митники не встигнуть розмитнити и замитнити товар за цей час, він буде пропущений за замовчуванням. Окрім того, системи обробки інформації митниці, а також фітосанітарного та ветеринарного контролю об’єднають у єдину електронну базу даних. Митниця та контролюючі органи матимуть до неї одномоментний доступ.

- Система Єдиного вікна є одним з найефективніших рішень цих проблем у світовій практиці, оскільки спрощує різного роду процедури та мінімізує людський фактор під час проходження товару через митницю, - розповідає про систему у своєму блозі Віталій Горобець, аналітик Інформаційної кампанії “Сильніші разом!”.

Хабарництво на кордоні та розмитнення за два тижні

Відео дня

Сергій Гайдура, керівник фірми “Гефест”, розповів журналісту про свій досвід роботи із митницею - правда, не вінницькою, а одеською.

- Останній раз я отримував товар з-за кордону у буремному для країни лютому 2014 року. Вантаж прибув в Одесу, а розмитнювали ми його у Києві, тому що у мене там склад - так було зручніше. По часу розмитнення зайняло одну добу. Але якщо рахувати від прибуття вантажу до порту - до доставки його у Київ, то й усі п’ять діб.

Каже, із хабарями на митниці знайомий тільки зі слів друзів, самому ж Сергію “давати на лапу” не доводилося.   

- Були нюанси в друзів. Вони казали, що митники можуть забажати грошей, почати затягувати процес. Я ж платив просто за послуги митного брокера, і все, - розповів він.

Про систему “Єдиного вікна” Сергій Гайдура відгукується позитивно.

- Я вважаю, що якщо розмитнення відбуватиметься онлайн, і не потребуватиме особистої присутності із стоянням в чергах, то обслуговування на митниці проходитиме зручніше і швидше.

А от підприємець Костянтин Міщенко розповідає - одного разу у 2015 році його вантаж чекав на кордоні розмитнення цілих два тижні. Швидкістю роботи працівників митниці Костянтин більш-менш задоволений, але інколи замитнення/розмитнення товарів триває аж надто довго.  До запровадження системи “Єдиного вікна” ставиться скептично.

- Хотілось би думати, що “Єдине вікно” поліпшить якість обслуговування на митниці. Та, з огляду на рівень корупції, сумніваюсь, що вдасться вийти на європейський стандарт. Вінницькі митники: “До реформи готові”

Начальник відділу організації митного контролю Вінницької митниці ДФС Олександр Уманець каже - поки що розпорядчих документів для запуску електронної системи немає.

- Вінницькі митники працювали за принципом “Єдиного вікна” і раніше. Мається на увазі, що працівники контролюючих органів і так були присутні при оформленні вантажу. Єдина проблема, яку я бачу, - сумістити бази служб контролю і наші, щоб вони запрацювали як єдине ціле. Щодо терміну у чотири години на митне оформлення - у час і так вкладаємося, - каже Олександр Уманець.  

Володимир Бажанівський, очільник управління фітосанітарної служби у Вінницькій області, розповів про готовність до нового режиму роботи.

- Наша служба вже підготовлена технічно. Для цього моніторили кількість людей, наскільки вони на місцях забезпечені технікою.

Зараз працівники фітосанітарного контролю мають усі ресурси для роботи. Хоча, зазначає Володимир, поки офіційних розпоряджень, що з першого серпня вони переходять на систему “Єдиного вікна”, немає.Краще, ніж вісім років тому

Альона - митний брокер фірми “Енергогарант”. Вона посередник між митницею та підприємцем, який ввозить або вивозить свій товар із країни. Альона представляє інтереси підприємців - імпортерів и експортерів - перед митними органами. На ній лежить процедура митного оформлення товарів, уникнення простоїв транспортних засобів і т. д.  

- У мене є з чим порівняти, бо я брала перерву у професійній діяльності на вісім років. Сьогодні митні процедури швидші, легші, якісніші, ніж були раніше. Ну, може, зараз ця процедура займає день - із точки зору моєї роботи. А якщо по документах все чітко, і за тобою нема “хвостів”, то, в принципі, півдня, - розповідає Альона.

Із документацією проблем сьогодні теж менше.

- Вісім років тому я скидала документи на флешку, йшла на митницю, де вони перевірялися. Майже фізична праця, можна сказати. Сьогодні ж я сиджу в офісі, скидаю митникам усі документи онлайн, і можу слідкувати за своєю митною декларацією.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:50 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up