Вінниччина перетвориться на регіон? Чи пройшов час сказати “області” - до побачення

Вінниччина перетвориться на регіон? Чи пройшов час сказати “області” - до побачення
Порошенко пропонує замінити “області” на “регіони”. Мова йде про саме слово, яким називають найбільші територіальні одиниці всередині країни. Тобто, замість Вінницької області - Вінницький регіон. Чи на часі такі зміни? Про це і говорили учасники круглого столу RIA

Вінничани не хочуть міняти область на регіон - принаймні, так показало опитування в групі “20 хвилин” ВК та на нашому сайті. Переважна більшість опитаних підтвердила, що їх влаштовує і попередня назва. Хоча багатьом припали до душі варіанти Вінницького воєводства, краю та … князівства. Хтось навіть жартома запропонував перейменувати Вінниччину на “Шоколадне королівство”.

Замість областей - регіони
Суб’єктами адміністративно-територіального устрою, згідно з проектом змін до статті 133 Конституції,  мають стати регіони, райони та громади. Вони замінять собою існуючі області, райони, міста та селища.
І хоча детальних роз’яснень щодо змін адміністративно-територіального устрою поки що не маємо, але об’єднання областей та укрупнення регіонів наразі не передбачається. Вінницька область, як і інші області України, залишиться у тому ж складі. Тільки називатиметься відтепер, у разі прийняття депутатами,  регіоном. Які проблеми у вінничан можуть виникнути у зв’язку з таким перейменуванням? Чи потрібно буде міняти записи у свідоцтві про народження чи паспорті? Та й державні структури повинні будуть змінити свої назви, замінити бланки документації. А на все це потрібні кошти. Чи доцільно проводити такі зміни саме зараз, коли у країні й так криза?

Замість обласних голів - представники президента
Суть змін, внесених президентом до Конституції України - скасування вертикальної гілки адміністративної влади. При цьому передбачається нова схема безпосереднього втручання в роботу органів місцевого самоуправління.
Президент пропонує ліквідувати існуючі обласні та районні державні адміністрації, а їхні повноваження надати виконавчим комітетам місцевих рад. Нагадаємо, що наразі обласні та районні адміністрації представляють виконавчу владу на місцях.
Не буде ОДА і РДА - не матимемо і голів обласних державних адміністрацій. Замість них у регіонах та районах будуть представники президента - “всевидяче око”. Хоча владу і планується передати громадам, але контроль за нею, як і раніше, буде верховний. Представники президента, наприклад, матимуть право призупиняти будь-які рішення органів місцевого самоуправління, якщо вони порушують діючі закони. Сьогодні голови обласних та районних адміністрацій такого права не мають.
Президент хоче мати право достроково припиняти повноваження місцевих рад. І, звісно, призначати чи звільняти тих самих представників президента у регіонах.

Відео дня

До децентралізації готові?
Коли вінничани дивляться політичні ток-шоу, де шановні пани говорять про децентралізацію і те, як гарно всім від неї стане жити, то мало хто собі уявляє, що воно насправді таке - та децентралізація. Багато запитують - і коли ж політики таке зроблять? Відповідь очевидна - коли ті, хто дивиться ток-шоу, підведеться з дивану і поцікавиться життям своєї вулиці, двору, мікрорайону. І постукає в двері до сусіда, запропонує об’єднатися для того, щоб навести, нарешті, лад. Хоча б у під’їзді.
Смішно? Аж ніяк. Тому що, власне, це і передбачає децентралізація - центр готовий віддати громаді право вирішувати, як вона хоче жити. На що витрачати кошти місцевого бюджету: буде це будівництво нової школи,  дитячого садка чи освітлення вулиці. А от чи готова до цього сама громада?


Ігор Марчук (43), член Громадської ради при Вінницькій обласній державній адміністрації, бізнесмен:

"З пасивною громадою децентралізації не зробиш"
- Що стосується зміни назви Вінницької області на, скажімо, Вінницький регіон, то мене це не дуже бентежить. Припускаю, що наша область може об’єднатись із Хмельницькою та, наприклад, Житомирською областями, і все це буде називатися Подільський регіон. Якість нашого життя залежить не від того, живемо ми у області, регіоні чи воєводстві. А від того, з якими людьми ми намагаємося разом будувати майбутнє.
Скільки часу ми вже б’ємося над цією децентралізацією! Адже громада сама повинна вирішувати, куди, на що і скільки коштів із місцевого бюджету витратити. А не намагатися втиснутися в ті фінансові рамки, які визначають десь там нагорі. Ніхто краще за саму громаду не знає, що їй потрібно в першу чергу - відремонтувати вулицю, обладнати фельдшерсько-акушерський пункт чи налагодти роботу сільського клубу.
Сьогодні людям пропонують реальний шанс впливати на життя свого міста чи села і вирішувати важливі питання. І люди все одно “крутять носом” або вперто ігнорують таку можливість. Тому що активність громад у нас дуже і дуже низька.
Так, після Майдану громада активізувалася: в кожному районі, як і у Вінниці, з’явилося безліч угрупувань та об’єднань, які намагаються “тримати на пульсі” кожну важливу подію у своєму місті. Але така діяльність деструктивна. Тому що безкінечні мітинги чи погрози ні до чого не призведуть.
Інше питання децентралізації - як контролювати видані на місця кошти, щоб їх не розтринькували місцеві “царьки” - теж залежить від конструктивної активності громад. Якщо громада організується, то зможе контролювати діяльність кожного місцевого чиновника. Тоді й Закон про люстрацію буде не потрібний.

“Ми всі як в тумані. Зміни зараз недоречні”
Анатолій Секретарьов (67), історик, поет

- Сьогодні в Україні перехідний період. Складний і непередбачуваний, люди охоплені панікою, буремні … В такий час важко жити. Хоча й цікаво - бо щохвилини народжується щось нове.
Але запроваджувати кардинальні зміни в такий період надто ризиковано і недоречно. Це ще більше посіє хаос серед людей. От мій співрозмовник пан Марчук скаржиться, що активність громад низька. Ба, більше - деструктивна! Чому? Тому що люди дезорієнтовані, вони хочуть щось робити, а не знають, що. А коли людина не тямить, що їй робити, то виходить нісенітниця. За останніх півроку ми пережили справжній “когнітивний дисонанс”, і тепер всі, як “ёжики в тумане...”.
Тому навіть така дрібниця, як зміна назви області на регіон, може знову дестабілізувати людей. Я мислю як історик, і враховую речі, на які політики часто закривають очі. Скажімо, культурні та історичні відмінності не те що між областями, а всередині одного району. Політики, коли роблять свої реформи, майже не дивляться на те, яким неоднорідним є український народ у різних регіонах. І бачите, до чого це призвело…
Ми хочемо дати громаді всі “карти в руки”. А громада не має ні досвіду, як цією владою користуватися, ні відповідних повноважень. Як дитяті дати іграшку, яку воно так довго хотіло, і не розказати, що з тією цяцькою робити.
Сильна громада повинна опиратися на сильний середній клас. У нас його немає. Середній клас загноблений і загнаний, він не зможе наразі підставити громаді своє сильне “чоловіче плече”. Двадцять три роки влада нищила середній клас і “давила” середній бізнес. А зараз дасть і владу, і гроші, і повноваження, і буде сподіватися, що ніхто не зірветься і не наробить дурниць? Тому все, що ми сьогодні робимо, має бути просто спробами, без радикальних змін і рішень.

“Президент робить все правильно - нам потрібні зміни”
В’ячеслав Березовський (50), голова вінницького осередку “Конгресу українських націоналістів”

- Що стосується адміністративно-територіального устрою, то я не маю нічого проти укрупнення, якщо таке плануватиметься. Історично до Поділля належало багато областей: Тернопільщина, Житомирщина, Хмельниччина, Вінниччина, північ Одеської області та навіть захід Кіровоградщини.
Що стосується децентралізації, то, думаю, президент робить все правильно і нам потрібно його підтримати. Чекати, бо зараз складний період, як каже пан Сектерарьов, немає сенсу. Ми чекали протягом двадцяти трьох років, і що маємо?
У питанні передачі влади та ресурсів на місця нам потрібно опиратися на досвід передових європейських держав, тієї ж Польщі, приміром. Президент пропонує губернаторів замінити своїми представниками, дати їм певні повноваження для контролю за діяльністю місцевих рад. І це правильно. Але мені цікаво, як президент обиратиме цих представників? Чим керуватиметься у своєму виборі? Чи не будуть це ті ж “януковичі”?
Сподіваюсь, що, нарешті, до влади зможуть прийти люди, яких протягом двадцяти трьох років  до цієї влади і близько не допускали. Жоден із членів нашої партії, приміром, не задіяний у владі. Бо завжди була квота на державні посади. Так, на жаль, відбувається і зараз - коли ми робимо подання на державну посаду, у відповідь чуємо одне й те ж: квота на “Удар”, “Свободу” та “Батьківщину”.
Може, децентралізація хоча б сприятиме тому, що представники різних політичних сил через участь у територіальних громадах впливатимуть на рішення наших керманичів.

Опитування в групі "20 хвилин" ВКонтакті


Президент України Петро Порошенко пропонує перейменувати існуючі області на регіони. Виходить, Вінницька область перетвориться на Вінницький регіон. А яка назва більше подобається вам?
1. Мене і область влаштовує, не потрібно нічого змінювати - 53,7%
2. Вінницька губернія - 2%
3. Вінницьке воєводство - 4,8%
4. Вінницька земля - 2,6%
5. Вінницький край - 9,9%
6. Вінницький регіон - 8%
7. Вінницький округ - 3,4%
8. Вінницьке князівство - 15,6%

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Марина

    Тільки не ригон!
  • Anonymous

    Уважаемые соотечественники! Никто из вас не вспоминает о том, что никакой Украины не было никогда, как нет ее и сейчас. Что именно из киевской Руси начиналась Россия, а Украина была всего лишь Окраиной этой Руси. Чем гордится? Чем восхваляться. Ни истории свей, ни государства, ни людей порядочных. Нация украинцев — это люди которые убивают сосед соседа за кусочек земли, за то, что курица перелезла в чужой огород. Упрекают своих родных за кусок хлеба, и картошку, которую ты съел, будучи у них в отпуске. И неважно, что в течении многих лет ты им помогал и деньгами и всем остальным, отрывая от своей семьи, потому что их всегда жалко, они всегда бедные, несчастные. А теперь оскорбляют Россию и россиян, президента нашего, за то, что помогали им всегда, терпели их наглость и хамство, давали бесплатно газ. Интересно, что бы сделала Америка, если бы хохлы им не заплатили долг за газ в 4.5 миллиарда долларов, что бы от них уже осталось? Подлые, продажные людишки, на все согласны ради денег, а ведь в мире есть еще что — то важнее ваших сраных денег!!!!

    все раССияне педики reply Anonymous

    ЕСТЬ К ТЕБЕ ХОРОШЕЕ ПРЕДЛОЖЕНИЕ, ЛЮБЕЗНИШИЙ - пойди сьеш какашку путина и здохни
  • Anonymous

    Обоснуй.
  • Anonymous

    а деньги где взять потом на внесение изменений во все??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up