Ви ще не створили ОСББ? У вас залишилось півроку

Ви ще не створили ОСББ? У вас залишилось півроку
Влітку збігає річний термін, за час якого потрібно створити ОСББ, вибрати управителя та отримати всі документи на дім.

- Із прийняттям закону №417-VIII «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» сталися фундаментальні, світоглядні зміни, – каже Альона Бабак, заступник голови Комітету ВР України з питань будівництва, містобудування і ЖКГ. – Люди нарешті стали власниками багатоповерхівок на офіційному рівні. Фактично, це вже сталося в 1992 році, коли була масова приватизація і державне майно ставало приватним. Але понад 20 років цього ніхто не розумів.

Поки в Верховній Раді проходять доопрацювання нормативних актів та механізмів для цього закону, в Вінниці вже зареєстровано понад 350 ОСББ. А п’ять років тому на всю область було менше 300 ОСББ.

Відео дня

Загальна площа міста за минулий рік збільшилась на 65%. Відтак обласний центр зі своїх 6,8 тис. га виріс до 11,3 тис. га. Більша частина з цієї площі планується під житлові масиви, кажуть у прес-службі Державного земельного агенства України в Вінницькій області. А це - потенційні об’єднання співвласників та житлові кооперативи. Як проходить співпраця між “господарями” багатоповерхівок та міською владою вже зараз?
 

Як діє закон №417 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» ми питали в голови правління Асоціація ОСББ Вінниччини Ельвіри Мрясової.

- Щоб зрозуміти, як працює цей закон на практиці потрібно розглядати кожен окремий випадок, - каже вона. - Десь норми закону ефективно працюють, а десь - не дуже. Документи по дому можна отримати. Але термін передачі може бути від одного до шести місяців. Якщо технічна документація на новий дім - то це вже до компанії-забудовника. Влада проводить співфінансування по утепленню. Яскравим прикладом є дім на Сонячній, 11 в Агрономічному. Стара споруда з дірявим дахом. Зарєеструвались в липні як ОСББ та менш ніж за півроку зробили новий дах. Частину коштів дала міська влада. Головне це зрозуміти самим співвласникам, що вони одна сім’я та повинні виробити загальну стратегію. А потім звертатися до влади з конкретними вимогами та пропозиціями. І повірте, їм не відмовлять.

Закон - є, а дієвих механізмів - немає

Роман Фурман, заступник директора департаменту житлового господарства

- Закон №417 набрав чинності, але багатьох потрібних механізмів для його впровадження ще немає. Вказано, що потрібно робити процедуру списання будинку, але немає її схеми. Ще в законі прописано, що потрібно передати співвласникам ОСББ усю технічну документацію. А затвердженого переліка - немає. Але ми вже збираємо інформацію по інженерним комунікаціям та інші документи. Зрозуміло, що якихось файлів може не бути в наявності. Тому на наступний рік будуть закладені кошти на виготовлення цих документів в міському бюджеті. Сказати скільки поки що не можу, бо міський бюджет на 2016 рік ще не затверджений.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    люди добрі, нащо нам оте ОСЄБ?????? Вона ж нічого не робить, тільки бігає по дворі і кричить.
  • Анонім

    БРЕХНЯ! Ніякі голоси ніде не враховуються. Жодного голосування у нас не проводилося, просто приходить фурія із того обб, кричить і калатає в двері, щоб всі підписувалися. Більше того,  обб остворювалося проти волі людей!!

    Анонім reply Анонім

    то чому ви не переоберете ту фурію? якщо вам пофіг, то фурії вами й керують...

    Анонім reply Анонім

    у нас в будинку всім чхати. якщо я піду щось говорити, то більше ворогів наживу, ніж доб'юся чогось

    Та переобирали недавно, а стало лише гірше.

    Анонім reply Анонім

    Я ж кажу,що як в совку: всі підписуються по списку, а якщо ні - то вони приходять щодня, дзвонять в двері о пів на сьому ранку і нагадують.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up