У Свитка щось забрали. І повернули депутатам облради

У Свитка щось забрали. І повернули депутатам облради
Фото від 27 серпня цього року: голова облради Сергій Свитко вдруге намагається представити трудовому колективу обласної медико-соціальної комісії новопризначеного головного лікаря Валентина Фіщука. Пана Свитка супроводжують близько двох десятків громадських активістів
У голови Вінницької обласної ради Сергія Свитка забрали розширені повноваження, які діяли в “особливий час”. Право призначати чи звільняти керівників комунальних закладів повернули депутатам облради, які, як і раніше, робитимуть це на сесії. Так вирішив Вінницький апеляційний суд

У дітей є свої, особливі правила гри: якщо одному дуже кортить мати таку іграшку, як у іншого, він може її або виміняти, або забрати силою, або випросити, мотивуючи тим, що мені “край, як треба”. А тоді приходить хтось із дорослих і наказує іграшку повернути - ще й присоромити може. У дорослих свої ігри, але правила схожі. Тільки от сваритися і повертати “іграшки” вже буде суд.

“Не мала баба клопоту...”

Ще ніколи не було так цікаво спостерігати за подіями у Вінницькій обласній раді, як зараз. Дев’ять місяців тому, у лютому цього року, на 22-ій сесії обласної ради у її голови з’явилися розширені повноваження. Ці повноваження дозволяли “спікеру” облради призначати чи звільняти керівників закладів комунальної власності у міжсесійний період. Робилося це через особливу суспільно-політичну ситуацію, про яку прийняли окреме рішення, а у рішенні - окремий пункт - п’ятий. Таке рішення мало б підвищити ефективність роботи обласної ради і розвантажити депутатів - щоб не скликати сесію щоразу, коли у якихось керівників, скажімо, закінчуються контракти.

Відео дня

Раціональність цього рішення у багатьох депутатів викликала сумнів. Адже це їхня, народних обранців, робота! То для чого ж їх обирав народ, як не для вирішення тих питань, які знаходяться у компетенції винятково обласної ради.

Коли ж 5 травня цього року голова облради Сергій Свитко своїм розпорядженням звільнив 32 головних лікарів - очільників обласних медичних закладів-гігіантів, у багатьох депутатів до сумнівів про раціональність додалися ще й інші сумніви. І депутат облради Іван Лета звернувся до суду - позивався, аби депутатам повернули право вирішувати кадрові питання виключно на сесії обласної ради, як і було завжди. Через два місяці Вінницький окружний адміністративний суд постановив, що пункт 5-ий про розширені повноваження голови облради суперечить закону і має бути скасований. Обласна рада на цю постанову подала апеляційну скаргу. Але марно. Бо 29 жовтня цього року апеляційний суд погодився із судом окружним і постановив, що рішення про розширені повноваження голови облради таки є протиправним.

Лікарі повернуться?..

Чи означає відміна пункту 5-го про розширені повноваження голови обласної ради, що звільнені в травні 32 лікарі повернуться на свої робочі місця? Депутат Вінницької обласної ради Іван Лета, який і позивався до суду через незаконний пункт, каже, що це можливо у тих закладах, де і досі не вирішена доля їхніх керівників:

- Рішення апеляційного суду не означає, що всі головні лікарі автоматично мають повернутися на свої посади, - каже депутат. - Ті очільники, які і досі судяться з обласною радою через незаконне звільнення, можуть тепер звернутися до суду і вимагати поновлення їх на посаді. Таких закладів у нас чотири: дитяча обласна лікарня, бюро судово-медичної експертизи, психоневрологічна лікарня та шкірно-венерологічний диспансер. Підставою їх звернення буде рішення апеляційного суду про незаконність тодішніх дій голови обласної ради. У тих закладах, де новопризначені керівники спокійно працюють і не виникає ніяких спірних питань, думаю, все залишиться без змін. Хоча й вони, якщо бути відвертим, не були затверджені на сесії обласної ради, як того вимагає закон.

Іван Лета також каже, що півроку тому, коли Сергій Свитко звільнив 32 головних лікарі, у міжсесійний період мали б призначатися виконуючі обов’язки, а не затверджуватися постійні кандидатури очільників, що і сталося. А вже сесія мала б вирішити остаточно.

- Я не маю нічого проти пана Свитка, але є регламент обласної ради, то ж давайте дотримуватися закону, - каже депутат. - Не можна постійно жити у стані революції і нею однією пояснювати свої дії.

В облраді і знають, і не знають

Прес-секретар голови Вінницької обласної ради Володимир Барцьось каже, що відміна розширених повноважень Сергія Свитка їх не сполохала. Просто рішення пана Свитка про призначення керівників комунальних закладів у міжсесійний період тепер затверджуватимуть депутати на сесії:

- Чи означає це рішення, що звільнені керівники медичних закладів повернуться на свої посади? Не знаю, це юристів треба запитувати, - каже Володимир Барцьось. - Ті головні лікарі, які і досі судяться з облрадою, будуть затверджуватися на сесії, коли закінчаться їхні судові справи. Коли це буде? Не знаю.

Пан Барцьось каже, що деякі депутати свідомо розхитували ситуацію навколо розширених повноважень пана Свитка і домагалися їх скасування:

- Коли на лютневій сесії приймали рішення “Про особливу суспільно-політичну ситуацію”, то всіх все влаштовувало. Як тільки голова облради почав рішуче діяти і його підтримала громадськість, то депутати одразу заговорили про те, що він діє незаконно. Тут усе зрозуміло.

Схожої думки притримується і громадський активіст, член вінницького козацького полку імені Богуна Михайло Рюхов:

- Кому було вигідно скасувати розширені повноваження Свитка? Деяким депутатам, які зацікавлені у вирішенні кадрових питань по-своєму, як вони і звикли. Не забувайте, що серед тих депутатів і звільнена Свитком пані Тетяна Антонець! Просто ці депутати не очікували, що новий голова обласної ради почне так активно наводити лад і боротися з хабарниками у медицині. Це їх і злякало.

Маіс Сологуб, юрист, судово-медичний експерт:

“Торжество закону та справедливості”
 

- Вінницький апеляційний адміністративний суд своєю ухвалою від 29 жовтня 2014 року нарешті поклав край піврічній вакханалії та кадровій чехарді. Цей бардак своїми неправомірними розпорядженнями розпочало саме керівництво Вінницької обласної ради. Постанова про скасування протиправного 5-го пункту рішення 22-ої сесії 6-го скликання облради «Про суспільно-політичну ситуацію» набрала законної сили. Ця постанова є підставою скасувати травневі розпорядження голови облради про звільнення керівників медичних закладів.

Справедливість відновлено, але болючі питання залишаються. Чи буде когось покарано за підписання неправомірних розпоряджень, якими мінялись менш «свої» на більш «своїх»? Ці розпорядження спричинили моральну шкоду керівникам та членам трудових колективів, поламали долі людей та надовго дестабілізували роботу медичних закладів області.

За законодавством України неправомірні звільнення тягнуть за собою для винуватців відповідальність. Аж до кримінальної. У Європі ж, куди ми прагнемо, подібні недолугі витівки очільників тягнуть за собою їх негайну відставку. Цікаво, який шлях з цих двох обере керівництво Вінницької облради?

І ще. Згідно із законодавством України, право на проведення судово-медичних експертиз надається виключно державним судово-медичним установам. Державним, панове керівники, а не комунальним! Отже, поверніть, будь ласка, судово-медичні заклади Вінниччини у державну власність. Інакше висновки такої комунальної судово-медичної експертизи можуть бути визнані недійсними. Наслідки цього нонсенсу важко передбачити.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Анонім

    Поліщук, як завжди, в своєму стилі.

    Заголовок тупезний в гонитві за сенсаціями.
  • Анонім

    автору респект)
  • Анонім

    Молодой человек на заднем плане такой жыртреск что пипец просто
  • Анонім

    Справжньою причною замовного рішення апеляційного суду щодо скасування повноважень голови облради Сергія Свитка в питанні кадрових змін є небажання вінницької мафії змінювати старі накатані корупційні схеми, тому суди, виконавча влада і частина депутатського корпусу облради - фракції Єдність і Совість (Гройсмана, Домбровського, Порошенка) і колишні регіонали на чолі зі смотрящим при Олійнику Аксельродом - захищають відвертиз корупціонерів, які їм відстьогували частку коштів - отриманих незаконниим шляхом.

    Сергій Свитко ж запропонував прозору с хему здійснення кадрових змін (детальніше читати тут: http://www.vinrada.gov.ua/sergij-svitko-vvazhaju-prioritetnim-napryamkom-v-medichnij-galuzi-profilaktiku-zahvorjuvan-.htm), як того вимагав Майдан. Тому мафія і почала контрнаступ - викорустовуючи своїх холуїв юристів і численних прикормленим продажних журналістів.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:05 У Вінниці від сказу щепили уже 1700 домашніх тварин. Графік наступних вакцинацій 18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up