У дитячій обласній новий головний лікар. Але і колишній не здається

У дитячій обласній новий головний лікар. Але і колишній не здається
Голова Вінницької облради Сергій Свитко призначив нового головного лікаря дитячої обласної лікарні. Ним став колишній заступник директора обласного Департаменту охорони здоров’я Василь Паненко. Та все ще може змінитися. Чи повернеться у крісло Тетяна Антонець?

Нового головного лікаря колективу дитячої обласної лікарні представили тихо, скромно і без зайвого розголосу - навіть журналістів не покликали. Що виглядає досить дивно, враховуючи чотиримісячний ажіотаж довкола цього медичного закладу та його колишнього керівника Тетяни Антонець.

Новопризначений керівник Василь Паненко з’явився у лікарні в середу, 10 вересня, у супроводі голови обласної ради Сергія Свитка та громадського активіста від “Студентської Свободи”, 23-річного Андрія Вигонюка з рупором. Секретар віддала новому головному ключі від кабінету та печатку, і пан Паненко приступив до виконання своїх обов’язків.

Відео дня

Ніхто не чекав

Про те, що у дитячій обласній лікарні вже є новий головний лікар, журналісту RIA стало відомо з сайту “20 хвилин” - у рубриці “Від читачів” відповідна новина з’явилася у вівторок, 9 вересня, коли голова обласної ради Сергій Свитко підписав розпорядження №257 і призначив новим головним лікарем дитячої обласної Василя Паненка.

Анонімний автор статті дивувався, як підозріливо швидко й неочікувано прийняв пан Свитко таке рішення і натякав, що голова облради скористався відсутністю у Вінниці голови облдержадміністрації Анатолія Олійника, та й вирішив закрити всі кадрові питання.

Поспіхом чи ні, але цікаво інше: напередодні такого призначення у обласній раді відбулося засідання профільної комісії з питань комунальної власності. Сергій Свитко звернувся до членів комісії із поданням про призначення Василя Паненка головним лікарем дитячої обласної лікарні. Про це журналісту RIA розповів депутат обласної ради та член профільної комісії з питань комунальної власності Роман Аксельрод:

- Комісія не дала згоди пану Свитку на таке призначення, - каже депутат. - Тому що і досі тривають судові слухання у справі Тетяни Антонець про її незаконне звільнення. Допоки суд не прийняв рішення, вважаю юридично некоректним призначати нового керівника лікарні. Тим паче, що нагальності у такому призначенні немає - весь цей час обов’язки головного лікаря успішно виконувала начмед Оксана Моравська і лікарня працювала у звичному режимі.

Пан Аксельрод також каже, що тут немає нічого особистого і мова йде не про Паненка чи Антонець. Просто всі питання депутати воліють вирішувати у правовому полі. А для цього чекають на чергову сесію облради, де й повинні розглядатися всі спірні питання, в тому числі, й медичні.

Пункт призначення

Чотири місяці тому депутат облради та гвінницької обласної організації “Профспілки медичних працівників” Іван Лєта звернувся до суду з приводу того, щоб розширені повноваження Сергія Свитка визнати протиправними. Мова йде про скандальний, але маловідомий пункт 5, який депутати ще у лютому прийняли на позачерговій 22-ій сесії Вінницької обласної ради. Цей пункт дозволив голові обласної ради в міжсесійний період укладати контракти і припиняти їх дію, призначати і звільняти керівників об’єктів спільної власності територіальних громад області.

Розширені повноваження тоді пану Свитку надали через складний час та “революційну необхідність” - щоб пришвидшити та вдосконалити роботу обласної ради.

Суд задовольнив позов Івана Лєти. Але обласна рада наразі оскаржує його в суді апеляційному. Якщо апеляційний суд задовольнить позов Івана Лети, то рішення Сергія Свитка про звільнення 34 головних лікарів області від 5 травня 2014 року, яке й започаткувало медичну епопею, вважатиметься недійсним. Тоді всі, хто був звільнений і не поновлений на посаді, повернуться у свої крісла.

Паненко працює

Журналіст RIA завітала до дитячої обласної лікарні, щоб поспілкуватись із лікарями та поцікавитися їхньою думкою з приводу того, що вони вже мають нового головного лікаря. Враховуючи непросту ситуацію, яка склалася у закладі, жоден лікар не погодився називатися. Але настрої серед членів колективу панують різні. Переважна більшість тих, з ким вдалося поспілкуватися, переконані, що, як тільки суд задовольнить позов Антонець, вона повернеться на посаду. Вважають, що нового головного лікаря їм призначили незаконно і воліли б і далі працювати з Антонець.

Інші кажуть, що задоволені новим керівником і вірять, що з ним їм працюватиметься легше. А є й такі, які просто скрушно хитають головою і кажуть, що втомилися від цих “розборок”. За їхніми словами, байдуже вже навіть, з ким працювати - аби в спокої залишили.

Журналіст RIA поспілкувалася із новопризначеним головним лікарем Василем Паненком. В кабінеті у пана Паненка поки що доволі порожньо - каже, ще не встиг обжитися на робочому місці. Але на столі красуютья червоні троянди - колектив привітав із призначенням.

- Колектив зустрів мене досить привітно, - каже Василь Паненко. - Не було ніяких нарікань чи звинувачень у незаконності мого призначення.

До речі, Василя Паненка призначили на нову посаду ще до того, як звільнили з посади попередньої. Як розповідає сам Василь Паненко, рішення про призначення Сергій Свитко підписав минулого вівторка, 9 вересня. Але із займаної посади заступника директора обласного Департаменту охорони здоров’я губернатор Анатолій Олійник звільнив його лише наступного дня, в середу, 10 вересня. І вже 11 вересня пан Паненко приступив до виконання своїх нових обов’язків.

- Я, звісно, розумію, що пішов на певний ризик, - каже Василь Паненко. - Бо Антонець ще судиться з приводу незаконного її звільнення з посади і становище моє тут доволі нестабільне. Але як суд вирішить, так і буде - я законослухняний громадянин.


Тетяна Антонець, колишній головний лікар дитячої обласної лікарні:

“Свитко боїться сесії облради”

- Здається, призначати нового головного лікаря в той час, коли ще тривають слухання в суді через незаконне звільнення з займаної посади колишнього керівника, трішечки некоректно. Голова облради знову одноосібно прийняв рішення і таким чином “плюнув” на всіх депутатів облради. Для чого тоді нам 132 депутати, якщо на їхню думку голова чхати хотів? Про те, щоб провести чергову сесію, розглянути і затвердити чи не затвердити на ній всі спірні рішення, і мови немає. Припускаю, що Сергій Свитко не впевнений у підтримці депутатів.

Для чого такий поспіх із цими новопризначеннями? Чому не дочекатися рішення суду по моїй справі? Чи, можливо, пан Свитко знає щось таке, чого не знаю я? Я от, приміром, знаю, що на суддів чиниться шалений тиск з боку так званих “громадських активістів”. Але їхні методи - це кричати, махати руками і сипати образами. А я діятиму методами виключно законними і в правовому полі. З приводу Василя Паненка - знаю, що він приступив до виконання нових обов’язків, у лікарні все спокійно. Особисто не маю нічого  проти Паненка. Але я за законні дії усіх учасників цього процесу.

 

Журналіст RIA запитала у депутатів облради, лікарів та представників громадськості, як вони оцінюють ситуацію із призначенням головних лікарів на Вінниччині. Як ставляться до теорії “одноосібного” прийняття таких рішень Сергієм Свитком?

 

Анатолій Банах, координатор Люстраційного комітету Вінниччини:

“Свитко підписав - і крапка”

  • Щодо правомірності прийняття одноосібних рішень головою облради – тут, як-то кажуть, не наша “парафія”. Нехай відповідні органи дають правову оцінку рішенням голови обласної ради. Але ж є рішення сесії Вінницької облради, згідно з яким голова ради має право приймати кадрові розпорядження із подальшим їх затвердженням на сесії вже депутатами. Таке рішення приймали самі ж депутати. То в чому питання? Нехай чергова сесія “скаже своє слово”. А вже потім, якщо хтось знову буде незадоволений рішенням пана Свитка чи рішенням сесії щодо, скажімо, дитячої лікарні, то для цього є єдиний цивілізований шлях – суд. Раніше, коли було інше керівництво, спірних питань чомусь не було. То в чому проблема зараз? Свитко підписав розпорядження. Крапка. А вже сесія облради в будь-якому випадку має його затвердити або не затвердити.

 

Руслана Харковенко, голова “Вінницької Асоціації медиків”, голова Громадської ради при облраді:

 

“Вирішувати на сесії”

  • Спірні питання по керівникам медичних закладів повинні прийматися на сесії облради. А ще краще змінити підхід до призначення головних лікарів: включити конкурсну основу, виборність, підзвітність лікарському самоврядуванню та контроль обласною радою. Останнім часом стало модним проводити “широке” громадське обговорення. Це могло б стати гарною практикою, але за відсутності процедури таких слухань все це перетворюється на театралізоване шоу. Прикро, що до “вінницького котла” одними з перших потрапили медики. І, дякувати Богу, медики лікують не так,  як поводяться присутні під час засідання депутатських комісій… Має бути чітко зрозуміло, хто є ті люди, які називають себе громадськістю Вінниччини і наскільки вони “допомагали” голові обласної ради та депутатам своїми діями.

 

 

Маіс Сологуб, завідувач Бершадського бюро судово-медичної експертизи:

“Дограємось до анархії”

  • Причини цього хаосу потрібно шукати у позачерговій 22-ій сесії Вінницької обласної ради, коли прийняли пункт 5 рішення №671 «Про суспільно-політичну ситуацію в Україні». Саме цей пункт і оскаржував депутат обласної ради Іван Лєта в Вінницькому окружному адміністративному суді. Голова обласної ради отримав право в міжсесійний період укладати контракти і припиняти їх дію, призначати і звільняти керівників об’єктів спільної власності територіальних громад області. Своєю постановою від 31 липня 2014 року колегія суддів цілком правомірно визнала протиправним цей пункт та скасувала його. В тому числі і тому, що у Конституції та у законодавстві відсутні норми, які б делегували голові ради повноваження вирішувати такі питання, які вирішуються виключно на пленарних засіданнях. Це підтверджується і правовою позицією Верховного суду України з подібних правовідносин. Що далі? Розпорядження Сергія Свитка про припинення контрактів з керівниками медичних закладів від 5 травня цього року вважатимуться недійсними. Наступним кроком неправомірно звільнених керівників повинно бути звернення з позовом до суду загальної юрисдикції про поновлення їх на попередніх посадах. А підставою цього позову і буде постанова суду від 31 липня 2014 року

 

Іван Лєта, депутат обласної ради, голова обласної організації “Профспілка медичних працівників”:

“Не зазіхаю на місце Свитка”

  • Не так давно місцеві ЗМІ хором звинувачували мене в тому, що я зазіхаю на місце голови облради і пішов проти нього. Це коли я звернувся до суду з позовом про визнання протиправним пункту 5 - саме відповідно до цього пункту Сергій Свитко отримав розширені повноваження приймати чи скасовувати будь-які рішення.

Повірте, що крісло Свитка мені ні до чого. В обласній раді є 132 депутати, думка і голос яких теж мають значення. Інакше для чого їх обирав народ? Щоб голова облради одноосібно приймав усі рішення? Суд задовольнив мій позов. Наслідком такого рішення суду мало б стати те, що звільнення усіх головних лікарів одним тільки розпорядженням Свитка, без затвердження на сесії облради, мало б бути визнане недійсним. Та обласна рада пішла до апеляційного суду, який ще скаже своє слово 24 вересня цього року.   

Сьогодні голова облради має право у міжсесійний період призначати виконуючого обов’язки головного лікаря. А далі це рішення підлягає затвердженню на наступній сесії. Такого у випадку зі звільненням головних лікарів не було. Зате я вже добре познайомився з “активістами” Шостаком, Вигонюком і іншими. Вони приходили до мене на роботу, погрожували “вигнати, розстріляти і повісити”, приїздили додому на “оглядини”, ходили до лікарні, де я лікувався на денному стаціонарі, і вимагали у лікарів, щоб їм мене показали. Одним словом, чинили страшенний тиск, щоб я зняв позов. Чого я робити не збираюся.

Володимир Барцьось, заступник начальника аналітично-інформаційного відділу обласної ради:

“Свитко діє законно”

  • Чудово розуміємо, чому на адресу Сергія Свитка сьогодні лунають звинувачення у ніби-то неправомірних діях. В тому числі, і що стосується звільнення та призначення головних лікарів. Тому що це чи не єдиний керівник такого рівня в Україні, який розпочав послідовну й масштабну люстрацію своїх підлеглих. Сергій Свитко почав виконувати вимоги Майдану, і це багато кому не подобається.

Громадськість на Вінниччині давно вимагала навести лад у медичній галузі області, позбутися хабарників та почати боротьбу з корупцією. В рамках своїх повноважень пан Свитко і розпочав цю роботу.

Голова обласної ради має право у міжсесійний період призначати чи звільняти керівників закладів комунальної власності. З наступним затвердженням таких рішень на наступній сесії облради. Це звична і законна практика у всій Україні, не тільки у Вінниці. Чи винесуть спірні медичні питання на розгляд наступної сесії? Не виключено. Що буде, якщо депутатська більшість не проголосує за затвердження цих рішень? Тоді народним обранцям дадуть відповідну оцінку самі ж вінничани.

Координаційна Рада з питань місцевого самоврядування, до речі, затвердила звернення до Президента України Петра Порошенка з приводу порушень чинного законодавста на Вінниччині і бездіяльності міліції. Це стосується якраз ситуації з обласним МСЕК. Чекаємо на відповідь.

 

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Місцевий

    Медицину потрібно люструвати з її керівниці, пенсіонерки, Бабій Т.Ф., і з того хто дав згоду на її призначення.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up