Школьний не був начальником міліції. Тільки „в. о.”. Але запам’ятається найбільше


Школьний не був начальником міліції. Тільки „в. о.”. Але запам’ятається найбільше
Призанчення. Вінницькі активісти не хотіли відпускати з Вінниці полковника Школьного і відреагували на нову людину на посаді головного міліціонера області тим, що притягли під міліцію шини. Не палили, але дали знати – без них приймати кадрові рішення не дадуть

За зачиненими дверима, без участі громадськості й преси і в післяробочий час у п’ятницю. Що таким чином представили особовому складу обласної міліції нового начальника, обурило вінницьких активістів.

Замість Олега Школьного, якого поставили керувати міліцією Вінницької області на початку лютого, в розпалі масових акцій протесту, призначили Ігоря Моренця. Цей полковник міліції – корінний киянин. Наказ про його призначення підписали в Міністерстві ще 29 серпня. Але про зміну керівництва міліції вголос не казали. Цивільна Вінниця дізналася про це лишень 5 вересня – після офіційного представлення особовому складу управління нового керівника.


Моренця вітали з новою посадою


Школьному - дякували за службу

Щойно це сталося - в соціальних мережах активістки розповсюдили звернення: „У нас - війна, ми - прикордонна зона, поряд знаходиться ворогуюча сторона. І ось так, по-тихому, змінюють керівника міліції області, привозять з Києва людину, якій ще місяць потрібно, щоб увійти в курс справи... яка може виявитись сепаратистом, як у Луганську. Може здати місто, як у Донецьку. Може наказати розстрілювати активістів, як це було зроблено в Одесі. У нас є всі підстави не довіряти ні цій владі, ні керівництву МВС у Києві, яка зрадила не раз інтереси Майдану, не покаравши винних і розхитуючи ситуацію у Вінниці таємними призначеннями...”

Прийшли із шинами
Наступного ранку, у суботу, 6 вересня, активісти Майдану, самооборонівці і Правий сектор вийшли на площу біля Театру (як все відбувалося - дивіться на верхньому відео). Вони вимагали зустрічі з новопризначеним. Принесли шини й поскладали їх перед входом у міліцейське управління та попередили: якщо їхню вимогу проігнорують, шини задимлять.

Шини не запалили, хоча й зустрічі з Ігорем Моренцем у той день не відбулося. Як розповіла активістка Таїса Гайда, з учасниками акції мав розмову Олег Школьний. Він умовляв майданівців прийняти свого наступника.

- Олег Михайлович набрав при нас по телефону нового керівника, і той просто фізично не може приїхати зараз у Вінницю, тому що знаходиться в Дніпропетровську, - сказала одразу після акції Таїса Гайда. - Ми розуміємо, що 800 кілометрів - це вісім годин часу. Але він погодився зустрітися з громадськістю в понеділок. У понеділок ми маємо нагоду сказати все, що думаємо, і висунути наші вимоги.

До понеділка, за минулі вихідні, в акаунті Олега Школьного в Фейсбуці, якому довелося працювати в нестабільний час, з’явилися пости вдячності від вінничан. Всі приблизно такого змісту, як ці коментарі:

„Дуже шкода, що забирають порядного чоловіка. Школьний – єдиний, хто з влади виходив на сцену, не боявся спілкуватися з народом і першим сказав, що служить Народу. А саме головне - дотримав слово.”
„Дякуючи Олегу Школьному міліція дійсно була з народом!”
„Дякуємо за людяність і порядність. Дай Бог Вам крепкого здоров'я! Кар'єрного росту! Дуже хочеться, щоб в органах внутрішніх справ було більше таких людей як Ви!”

Не хотіли відпускати
Нагадаємо, що Олег Школьний „завів” акаунт у Фейсбуку перед онлайн-чатом на сайті „20 хвилин”. Він, до речі, першим з міліцейським керівників згодився відповідати на питання мешканців міста, так би мовити, в прямому ефірі. Чи буде користуватися й далі акаунтом у соціальній мережі полковник міліції, покаже час. Але він не залишив прощальні повідомлення від вінничан без відповіді. Ось що написав вінничанам тепер уже колишній керівник міліції Вінницької області, який, до речі, постійно був „в.о.”:

„Ми разом пережили нелегкі часи, було багато приємних моментів. Я, як керівник міліції, завжди відчував підтримку вінницької громади. Разом ми забезпечили спокій і стабільність в нашій області . Я вдячний долі, що мені довелося служити на Вінниччині. Тут живуть прекрасні, роботящі, щирі і небайдужі люди. Я ношу погони і давав присягу служити вірою і правдою українському народу там, де потрібні будуть мої знання і досвід. Ніколи не вибирав, де комфортніше чи "тепліше". Тому приступаю до виконання обов'язків на новій посаді. Усім бажаю успіхів і миру”.
 

Відео дня
cript>(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/ru_RU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));


У відповідь на це активісти назвали Олега Школьного найкращим керівником. А активістка Таїса Гайда в день акції з шинами написала йому найбільше. Ось частина її посту:

„В буремні дні Майдану, коли люди вже йшли на штурм, ви змогли їх заспокоїти. Пам’ятаєте, як чотири години ви стояли на морозі у костюмі без верхнього одягу, тому що активісти вимагали вашої присутності? Ви не допустили, щоб люди розшматували бійців “Беркуту” після їх повернення. Ви не отримали "злочинним" шляхом собі квартиру, як ваші попередники, і напевно будуть робити ваші наступники, а жили спочатку в гуртожитку, а потім взагалі деякий час у спортзалі. Ми поважаємо Вас за вашу чесність, відкритість, готовність до діалогу і щиро заздримо тому регіону, у який ви поїдете зараз. Маємо надію, що пан Моренець, хоча б частково буде такою Людиною, Керівником та Міліціянтом, як Ви. Тільки з поваги до Вас і вашого рішення сьогодні у Вінниці не палали шини”.
 


З київською підтримкою
Зустріч вінницьких майданівців з новопризначеним начальником відбулася в актовій залі міліції без участі преси. Підтримати Ігоря Моренця, як сказали у секторі зв’язків з громадськістю обласної міліції, приїхали представники київської самооборони Майдану.

- Вони запевнили, що Ігор Моренець на посадах в підрозділах київської міліції під час політичних протистоянь продемонстрував порядність, професійність та принциповість і один з перших організував спільні з громадськістю патрулювання. Жодних нарікань на його адресу у активістів не було, - сказали в прес-службі міліції.

Відео активістів:



Відео сектору звязків з громадськістю обласної міліції:



І якщо активісти говорять, що розмова на Театральній, 10 була подекуди на підвищених тонах, то на вчорашній прес-конференції Ігор Моринець розповів про неї ось як:

- Не було ніякої агресії й не буде масових заходів непокори. Конструктиву було більше, ніж деструктивних питань. Мені сподобалося, що люди, які брали участь в цій акції, займають активну позицію. Вони хотіли показати, що вінницька громада не байдужа до того, хто буде очільником міліції, хто буде керувати охороною громадського порядку. Були задані закономірні питання щодо подальшої роботи, щодо напрацювань мого попередника Олега Школьного. Я на них відповів. І подякував колишньому керівникові, який в ті моменти, коли необхідно, приймав виважені рішення. Тож зустріч була конструктивною. І такі (періодичність ми встановимо) будемо проводити. Якщо людям цікава робота міліції, будемо відповідати на їх питання.

Що розвів про себе Ігор Моренець й де тепер Олег Школьний
- Я народився 1 травня 1966 року в Києві. Двоє дітей маю. В міліції працюю з 1987 року. Починав з міліціонера. Останній час працював начальником Голосіївського районного управління міліції, до цього - Соломянського райуправління міліції у місті Києві. Закінчив Київський державний університет ім. Шевченка. Юридичний факультет, - так коротко розповів про себе полковник Моренець.

Його призначення на посаду у Вінницю – це підвищення. І киянин каже – він ставиться до нього позитивно. Несподіванкою це для нього не було. Ігор Моринець, щоб перевестися до нас, проходив атестацію, співбесіду, писав рапорт.

- Це було усвідомлено, - сказав він. – І ніхто нічого не намагався приховати. Просто приїзд на представлення якось так розцінили. А нас поставили до відома їхати 5 вересня, ми виїхали в обід і приїхали до 19.00. Так склалося, з врахуванням навантаження в міністерстві. Олег Михайлович теж знав і теж писав рапорт. Це не робиться без відома, згоди і відповідного документу про пересування по посаді.

Щоправда, куди перевели Олега Школьного, Ігор Моренець не сказав. Говорить, що питання ще не вирішене. Нагадаємо, що раніше полковник Школьний працював у Києві, в Департаменті боротьби з незаконним обігом наркотиків. І зараз, говорять, йому „світить” посада заступника, а йшов - з керівної.    

У Фейсбуці розмістили розповідь Олега Школьного, який журналістам по телефону сказав, що поки що він у відпустці, поїхав до батьків і відпочиває. На питання про свого наступника полковник Школьний відповів так: "Я давно знаю Ігоря Володимировича, він адекватний, врівноважений і відповідальний міліціонер. Своє слово тримає, любить дисципліну і знайде спільну мову із вінничанами".

Що ж в першу чергу зробить Ігор Моренець на новій посаді? Сказав, що проведе нараду з прикордонниками. Він збираються активізувати роботу з охорони громадського порядку у прикордонних районах: посилити блок-пости і патрульні наряди для перевірки приїжджих.

- Вінницька область – стальний регіон в криміногенному плані, - говорить Ігор Моренець. – Не має вибуху чи спаду злочинів. Дивлячись на місто, видно, що тут гарно освітлені вулиці, люди вечорами прогулюються, і ми зі свого боку будемо підтримувати їхню впевненість у безпеці. Чим більше буде міліції на вулицях, тим менше буде можливостей дестабілізувати ситуацію. Будемо проводити профілактичну роботу і відслідковувати оперативну обстановку в прикордонних районах.

Кадрових змін Ігор Моренець зараз не планує. Сказав, що спершу вивчить ситуацію, а потім дасть оцінку підлеглим керівникам.

- З часом побачимо, хто наскільки заслуговує заохочення або покарання, - сказав Ігор Моренець, а вінничан попросив швидко повідомляти про злочини, щоб їх можна було розкрити по гарячих слідах, та ділитися інформацією про підозрілих осіб за номером цілодобового оперативного штабу 59-30-45.
 

Хто і як керував міліцією за роки Незалежності

 Олег Школьний
лютий-вересень 2014

До Вінниці обіймав посаду начальника Управління боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України, й у нас почав роботу з обшуків активістів, які брали штурмом ОДА. За ним зараз жалкують ті самі активісти чи не найбільше. Першим відкрито сказав: „міліція з народом”, коли з людьми стояв на Майдані. Перший полковник на генеральській посаді.

 Віктор Русин
листопад 2012 – лютий 2014

Віктор Русин у Вінницю приїхав із Закарпаття. Він не допустив кровопролиття під час штурму ОДА. Був проти застосування сили до демонстрантів і не дав такого наказу. Був у натовпі перед людьми. Умовляв керівників області вийти до вінничан. Захистив міліціонерів тим, що наказав відступити. У Вінниці вважають: Русина забрали з посади за те, що здав будівлю на Соборній радикалам.

 Валерій Нонік
березень 2010 – грудень 2012

Після Вінниці не отримав нового призначення. За час його керування міліцейське управління натерпілося найбільше негативу. Преса писала про отриману ним у Вінниці й приватизовану за копійки квартиру. За його керівництва в міліцейських кабінетах активно проводилися ремонти. Єдиний начальник, який продиктував на прес-конференції журналістам свій мобільний.
 

 Василь Поліщук
січень 2007 – березень 2010

Керував спочатку ДАІ, а потім і міліцією. Відкрита до спілкування людина, яка знаходила спільну мову з будь-якою владою. Про себе казав: „Я – з села” й не ніс себе по-генеральски. Активно будував житло для правоохоронців. Керував в період змін пенсійного законодавства, і відстоював інтереси міліціонерів. Після звільнення з міліції не пішов з публічних посад. Остання – голова Калинівської РДА.

 Василь Дремлюга
лютий 2005 – січень 2007

Керував у спокійні час, без кримінальних чи політичних сплесків. Людина з хорошим гумором. Для працівників міліції його час – час нових призначень і переатестацій. Змінив заступників, керівників основних підрозділів. Перестав набирати в міліцію молодих жінок, бо можуть піти в декрет. Побудував дитячий приймальник-розподільник. Активно розвивав спорт, влаштовував міліцейські змагання.

 Валерій Літвін
вересень 2003 - лютий 2005

Опер аж до кісток. Міг нагримати на підлеглого, навіть у присутності сторонньої людини. Виховувався без батька і казав, що мав два шляхи в житті: стати бандитом або міліціонером. Особливо піклувався про „Беркут”. Вивів Вінницьку область в десятку кращих. Після роботи виїздив у райони, де у засідках чатували бандитів оперативники. Підлеглі його боялися, а як пішов, називали справедливим і чесним начальником.
   
 Валерій Бевз
грудень 1999 - вересень 2003

Один з небагатьох міліцейських керівників, якого можна назвати інтелігентом. Міг говорити на будь-яку тему - від літератури до політики. Користувався повагою колективу. Після служби в міліції пішов у освіту, а потім в депутати. У 2010 році став головою Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Верховної Ради.  

 Михайло Манін
жовтень 1998 - грудень 1999

Про цього керівника міліції Вінницької області згадують, як про нетипову для такої посади людину. Хто його пам’ятає, каже коротко: м’яка людина.
 





 Анатолій Подоляка
листопад 1995 - жовтень 1998

Дуже суворий керівник. Твердий і різкий. Підлеглі не знали, що від нього очікувати, тому служити в страху. Тtж розповідають мало.







 Віктор Тяжлов
липень 1985 - листопад 1995

Людина–легенда. Був жорстким керівником, але користувався повагою. Слово ніколи не розходилося з ділом. Розбудував міліцейські приміщення. Після служби став радником начальника УМВС. За його ініціативи у Вінниці з’явився музей „Мій край - Поділля" і вийшла низка видань про історію міліції та Подільського краю. Створив благодійний фонд УМВС «Вітчизна і ветерани», який опікується ветеранами органів внутрішніх справ, вдовами загиблих міліціонерів та їх сімей. Пішов з життя у липні цього року.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up