Нова Конституція. Що зміниться?

Нова Конституція. Що зміниться?
Зміни до Конституції України прийняли і направили до Конституційного Суду. Не обійшлось без сутичок. Як голосували та що за поправки прийняли депутати?

"Прошу підтримати справжню європейську реформу", - закликав спікер ВР Володимир Гройсман перед голосуванням за поправки до Конституції, яке відбулося вчора, 16 липня.  «За» проголосували 288 депутатів.  Згідно з процедурою, Конституційний Суд  розгляне пропозицію та  винесе своє рішення. Після цього Рада вже на наступній сесії зможе внести зміни в основний закон. Однак їй для цього доведеться зібрати 300 голосів, яких поки немає.

Під час голосування  у Верховній Раді знаходилась заступник державного секретаря США Вікторія Нуланд. Вона виступила із заявою про важливість і доленосність запуску Радою змін до Конституції.

Що зміниться?

Відео дня

Передбачається введення нової посади – префекта. Його призначатиме  та звільнятиме  з посади за поданням Кабінету Міністрів Президент України.

Префект на відповідній території:

  • здійснюватиме нагляд за дотриманням Конституції і законів органами місцевого самоврядування;
  • координуватиме діяльність територіальних органів центральних органів виконавчої влади і здійснює нагляд за дотриманням ними Конституції та законів України;
  • забезпечуватиме  виконання державних програм та ін.

Областей, за змінами до Конституції, не буде. Натомість будуть: громади, райони, регіони. Територія України поділена на громади. При цьому запропоновані зміни зберігають унітарну форму державного устрою України.

Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом.

Територіальна громади можуть  здійснювати місцеве самоврядування безпосередньо шляхом місцевих референдумів та в інших формах, визначених законом.

У Конституції також пропонується закріпити фінансову основу місцевого самоврядування, а саме:

  • земля, рухоме і нерухоме майно, природні ресурси, інші об'єкти, які є в комунальній власності територіальної громади
  • місцеві податки і збори, частина загальнодержавних податків та інші доходи місцевих бюджетів
  • об'єкти спільної власності територіальних громад і перебувають в управлінні районної або обласної ради та утримуються за рахунок коштів відповідно районного або обласного бюджету.

Територіальна громада згідно закону:

  • управлятиме майном, що перебуває у комунальній власності;
  • затверджуватиме бюджет відповідної громади і контролює його виконання;
  • затверджуватиме програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання;
  • встановлюватиме місцеві податки і збори;
  • забезпечуватиме реалізацію результатів місцевих референдумів;
  • утворюватиме реорганізовує та ліквідовує комунальні підприємства, організації та установи, а також здійснює контроль за їх діяльністю;
  • вирішуватиме інші питання місцевого значення, віднесені законом до її компетенції.

Питання з Донбасом

Глава Держави виступаючи в Раді, заявив, що проект "тільки припускає можливість специфічного порядку здійснення місцевого самоврядування в окремих адміністративно-територіальних одиницях Донецької та Луганської областей, який визначається окремим законом".

За його словами, ні про який особливий статус мови не йде, а Україна залишиться унітарною державою.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up