Наскільки твій “розумний будинок” може стати розумним?

Наскільки твій “розумний будинок” може стати розумним?

Кібермозок. Отримати повідомлення на смартфон, якщо вдома почалася пожежа, або слухати  улюблену пісню, коли заходиш на кухню. Сучасні технології вже здатні на це. Для чого ще тримати вдома майже “штучний інтелект”, і чи дійсно потрібно?

 

Системи так званих «розумних будинків» з'явилися в Україні років 10-15 тому. Буденні речі, які виконує людина щодня, програмуються на виконання комп’ютером найефективнішим способом. Наприклад, можна  запрограмувати полив саду, регулювання світла, або відкривання дверцят для вигулу домашніх тварин. Поділити такі системи можна на дві великі групи – провідні та безпровідні.

- Перші дорого коштують та їх монтаж відбувається на етапі проектування житла, або ж при капітальному ремонті, на їх встановлення потрібен час, і вибір обмежиться тими функціями, які ви обрали напередодні, - каже спеціаліст зі встановлення "розумних" систем Fibaro Олександр Добробог.

Безпровідні системи з’явилися відносно нещодавно і мають ряд переваг. Вони коштують дешевше, і не потребують капітального ремонту. Можна обрати для себе систему з потрібним набором функцій, і підключити її. Модульна система дозволяє без проблем додавати нові функції. Таким чином безпровідний “розумний дім” обійдеться дешевше. Кожний пристрій є датчиком і передає потужний сигнал, а зона покриття розширяється з кожним новим пристроєм. Їх легко знімати та встановлювати у новому домі.

Відео дня

Після налаштування будинком можна керувати зі смартфону. На телефон жителів також будуть приходити повідомлення, якщо в будинку спрацює датчик диму, або протікання крану у ванній. Якщо центральный блок системи пошкоджений, і система виявляє, наприклад, пожежу, кожен компонент буде самостійно вирішувати, відкрити вікна, двері чи підняти штори, або активувати систему вентиляції. Тому можна вважати, що будинок "думає сам".

За допомогою систем «розумний дім» найчастіше регулюють освітлення та клімат-контроль. Залежно від години доби та пересування людей по приміщенню. Світло можна виставити так, щоб воно горіло на 5-10 відсотків яскравості,  коли людина встане о другій годині ночі в туалет.

 

- Головна суть – створити комфорт для мешканців. А всі інші функції - додаткові. До системи можна під'єднати кондиціонери, котли, теплу підлогу, електрокарнізи, телевізори, домашні кінотеатри, аудіо системи, полив саду, - каже Олександр.

Крім автоматизації процесів, такі системи додатково збережуть сімейний бюджет. По-перше, за рахунок регулювання та економії освітлення. По-друге, система здатна попередити про пожежу, витік газу чи затоплення. Якщо спрацюють датчики, на смартфон прийде повідомлення. Також «розумний дім» має охоронну функцію. Датчики можна під’єднати до охоронної сигналізації.

- Ціни на послуги таких безпровідних систем можуть різнитися дуже суттєво, їх  їх розраховують індивідуально для кожного об'єкту. Наприклад, від кількості груп освітлювальних пристроїв. Приватний будинок  з «повним фаршем»: зовнішнім і внутрішнім освітленням, клімат-контролем з кондиціонерами та теплою підлогою, поливом саду, телевізорами обійдеться приблизно у десять тисяч доларів. А був у нас і будинок, в якому ми «вклались» у 3,5 тисячі. Приблизну вартість можна визначити використовуючи "калькулятор вартості" системи розумного дому. Практично, можна почати користуватися системою розумний дім від 559 у.о. за стартовий набір.

Ціна поки  “кусається”

Сергій Тарасюк, інженер-конструктор “Вінницябуд”

 

- Сьогодні все рухається в бік комп’ютерних технологій, тому подібні системи з’являються і вдосконалюються щодня. Поки що ми лише на початку шляху, бракує таких спеціалістів з монтажу “розумних домів”. Тому спішити я б не радив, принаймні, поки ціна не знизиться. Зараз вона на такі системи дуже висока.  Приваблюють такі “розумні рішення” в першу чергу людей із сфери комп’ютерних технологій. Мій знайомий “айтішник” вирішив собі встановити таку систему, і поки він не зашпаклював стіни, вся його квартира була в дротах. Тільки він сам розумів, як усе приєднувати.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up