Фермерство на Вінниччині: пільги забрали, альтернативи не дали

Фермерство на Вінниччині: пільги забрали, альтернативи не дали
Робочі будні господарства “Світанок”. Одна із працівниць готує солому для дробарки.

Ще трохи - і “тіньовик”. Податки, які вінницькі фермери повинні сплачувати у державну казну, зросли у кілька разів. Аграрії грозяться - підуть у “тінь”, якщо пільги не повернуть на минулий рівень. RIA дізналась, на яку держдопомогу варто розраховувати фермерам

 

У січні президент підписав зміни до Податкового кодексу. Найбільше змін “дісталося” сільгоспвиробникам. Їм скасували спеціальний режим відшкодування податку на додану вартість або ПДВ (це надбавка до реальної ціни товару. Сплачується споживачами товару). Особливість попередньої системи пільг - так званого спецрежиму ПДВ - була у тому, що зекономлені гроші можна було зберегти, а потім використати для власних потреб.

Нові правила “гри”

Із 1 січня 2016 року пільги для фермерів скасували. А ПДВ відтепер обраховується по-новому. Хтось із сільгоспвиробників платитиме у державну казну більше, хтось менше.

Відео дня

От скажімо, сума ПДВ - 100 гривень. Хлібороби повинні будуть перераховувати до держбюджету 85% суми (85 грн), на “кишенькові” потреби їм залишать 15% (15 гривень). Фермери, які займаються тваринництвом, зможуть використовуючи у своїх цілях 80% від тих умовних 100 гривень, а 20% - віддавати державі. Усі інші аграрії ділитимуть податок навпіл із державою - тобто 50 гривень із 100 податку підуть у держбюджет.

Фермери зустріли такі “нововведення” протестами під стінами Верховної Ради. Але марно - їх страйки результату не дали.

Аграрії кажуть: поверніть усе, як було!

Микола Мельник - директор агрофірми “Світанок”. Господарство розташоване у селі Непедівка Козятинського району. Фірма вирощує насіння ярих та озимих культур, ячменю і пшениці вже п’ятий рік. Справи у “Світанку” йдуть непогано. У 2015 році вдалося заробити 14 мільйонів чистого прибутку. Але і очільнику фірми складно змиритися із новою системою податків.

- Єдина підтримка від держави була - спецрежим ПДВ: коли податок на додану вартість лишали у бюджеті господарства. Тепер навіть ці пільги прибрали. Усюди у світі сільське господарство підтримується державою. Наприклад, у поляків державна надбавка складає 350 євро на гектар землі. Українські фермери після січневих “нововведень”, навпаки, сплачують колосальні податки. До відміни спецрежиму я сплачував мільйон податку, у цьому ж році - усі три. Що далі буде?.. - обурюється Микола Мельник.

Кошти, зекономлені за рахунок спецрежиму від ПДВ, давали бізнесмену можливість підтримувати місцеву школу, споряджати допомогу для АТО. А торік, каже він, “Світанок” вклав 300 тисяч гривень у ремонт міжрайонної дороги.

- Це, звичайно, був ямковий ремонт, але на нього майже 200 тонн асфальту пішло. Якщо б залишити більшу частину ПДВ у громаді, то можна було б спокійно завершити ремонт дороги у Непедівці. І без шкоди для бюджету агрофірми вкладати гроші у село, - каже Микола Мельник.

Фермери можуть піти у “тінь”

- Сьогодні по сумах податків зрозуміло, що держава не отримала більше коштів у бюджет, скасувавши спецрежим ПДВ. Натомість його відміна заганяє аграріїв у глухий кут. І якщо ми останніх пять років працювали над тим, щоб у нас була “прозора” врожайність, то сьогоднішня ситуація зажене аграріїв у тінь, - розповідає Інна Кухарчук, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Вінницької області. Спецрежим ПДВ був такою собі прихованою субсидією для фермерів, і допомагав зекономити 15 євро на гектар. Стара система пільг давала можливість опустити корупційну складову та допомагати соціальній сфері за власний кошт. Адже не секрет, що сьогодні саме фермери опікуються дитячими садочками та школами. Хоча цю роботу повинна виконувати держава, - розповідає Інна.За її словами, реальної підтримки аграрії від держави не бачать. Та і зв’язуються фермери із державними коштами неохоче - ще потім чекати на купу перевірок.

- Звісно, є різні програми: наприклад, держпрограма по поверненню відсотків по кредитах. Але банки вимагають доволі високі відсотки. А співпраця із державою збільшує і кількість перевірок, тому фермери, по можливості, уникають участі у держпрограмі. До того ж, пряму допомогу від держави нереально отримати, бо у бюджеті увесь час "дірка", коли справа стосується аграріїв. Кошти до нас не доходять, розподіляючись на фінансування освіти, науки, спорту і т. д.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    для чого щось вирощувати, якщо можна все купити?

    Криштопівка reply Анонім

    Ось і КУПІТЬ. У 5 разів дорожче і несвіже, бо їхали кілька тижнів.
  • Анонім

    А по чему только для аграриев? Давайте для всех спец режим по ПДВ введем, скажем для машиностроения, станкостроения и т.д.  зажрались наши аграрии. Превращаемся в шенично-кукурузную республику.

    Криштопівка reply Анонім

    Що ви мелете
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець Від читача 19:25 Допоможіть зібрати резервні підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України. 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися? 10:27 У Бершаді попрощалися із загиблим від бандитської кулі поліцейським Максимом Зарецьким photo_camera 09:33 Ліквідували ще 800 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 23 квітня 09:00 Куди віддати дитину: гуртки Вінниці, студії та позашкільні заняття (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up