Фермери попались на лізинг: залишилися без грошей та тракторів

Фермери попались на лізинг: залишилися без грошей та тракторів
Шахрайство? Чому фірма «Автофінанс», проти якої порушене кримінальне провадження по шахрайству, спокійно продовжує працювати у самісінькому центрі Вінниці поблизу міського відділу міліції, розслідували журналісти RIA

Зранку гроші, увечері трактори. Але перший внесок наперед. Результат у всіх випадках однаковий: внесок продавці привласнюють собі, трактори не видають, а покупця ставлять перед фактом про необхідність подальших виплат за так і не отриману техніку. Він підписує собі такі умови власноруч, повіривши на слово, що договір - це проста формальність. За такою схемою у Вінниці працює товариство «Лізінгова компанія «Автофінанс» на вулиці Пирогова, 25. Схема по принципу фінансової піраміди випробувана роками – про діяльність подібних фірм можна знайти масу інформації в інтернеті. Змінюються лише назви.

Оголошення знайшов в газеті

- Я  прочитав оголошення в газеті, що можна купити трактор МТЗ 892 на дуже вигідних умовах. Трактор коштує 150000 гривень, хоча ринкова ціна на нього від 220000 гривень, - розповідає Володимир із Томашпільського району. - Зателефонував на вказаний мобільний і домовився про зустріч із представником  «Автофінансу». У мене була уся потрібна сума на руках і я хотів купити трактор за готівку  одним платежем. Але уже  в офісі мені пояснили, що  я обов’язково повинен сплатити 30000 гривень першого внеску та підписати угоду. Вони мають бути впевнені,  що я дійсно купую цей трактор після того, як його привезуть. Трактор на третій день після цього я зможу  забрати при в’їзді з боку Немирова у Вінницю, доплативши 120000 гривень. Мене такі умови повністю влаштовували. Ми склали попередню угоду.

Відео дня

Чоловік каже, що доки він оплачував наданий йому рахунок, представниця готувала документи. Сплативши тридцять тисяч гривень на рахунок «Автофінансу», Володимир надав  для підтвердження квитанцію.

- Після цього мені надали договір та додатки на підпис, запевняючи, що перечитувати його немає часу, їм потрібно терміново йти на зустріч. Продивившись договір, я звернув увагу, що там йде мова про фінансовий лізинг, про який мені нічого не відомо. Представник компанії запевнила, що це формальні стандартні договірні умови, на які не потрібно звертати уваги.

Втратив 30 тисяч замість трактора

Договір чоловік уважно вивчив уже  в машині та помітив, що там записано все по-іншому, ніж домовлялися. Продавці зробили підміну попереднього договору, доки він ходив в банк. Там навіть трактор МТЗ змінили на трактор  FOTON. Сума значно відрізнялася від суми, яка була зазначена у первинному договорі.

- Я зателефонува до «Автофінансу» та повідомив про виявленні неточності в договорі, на що менеджер мене почала переконувати, що підписаний договір ніякого значення не має, так як умови договору підписані сторонами стосуються тільки для тракторів марки FOTON.

Коли прийшов час отримувати трактор, вінницькі «автофінансівці» сказали, щоб чоловік телефонував у Київ за вказаним на договорі номером.

- Коли я зателефонував у головний офіс, то мені відповіли, що їх абсолютно не цікавить те, хто і що там йому наобіцяв, а «Лізингова компанія «Автофінанс» опирається повністю на умови укладеного договору, - говорить Володимир. - Я попросив розірвати договір та повернути гроші, на що отримав відмову та погрози про прописані в договорі штрафні санкції. Я зрозумів, що попався на гачок організованої групи злочинців, які за чітко розробленим планом під приводом продажі тракторів, заробляють кошти нечесним шляхом. Написав заяву в міліцію та звернувся до адвоката, щоб він підготував судовий позов.

Міліція  збирає докази шахрайства

У вінницьких правоохоронців є уже шість заяв від потерпілих, які за такою самою схемою втратили десятки тисяч гривень. У міліції кажуть, що в березні порушене кримінальне провадження за фактом шахрайства, але поки що розслідування триває.

- Правоохоронці не можуть без достатньої доказової бази припинити діяльність будь-якої фірми. Слідство збирає докази. Що стосується саме цього провадження, то тут складність в тому, що потерпілі усі з районів, - говорить керівник сектору зв’язків з громадськість міської міліції Яна Шкляр. - Вони не хочуть їхати давати свідчення у Вінницю, тому слідчому доводиться відбирати їх через доручення слідчим у районах. Ця процедура забирає час. Розслідуванння триває, і як тільки буде достатньо доказів, справу передадуть у прокуратуру.

Журналісти відбили покупця

За коментарями «Автофінансу» ми вирушили до офісу на Пирогова, 25. Виявилося, що фірма працює, але двері відчиняють лише клієнтам, які заздалегідь домовилися про зустріч. Журналістам двері не відчинили. Так само, як і потенційному клієнту, що приїхав на зустріч та почав спілкуватися з журналістами під дверима. На його дзвінки перестали відповідати одразу ж, як працівниці вгледіли через скляні двері людей з диктофоном та фотоапаратом. Микола, з Гайсина хотів придбати трактор за 70 тисяч гривень. Оголошення він знайшов у свіжій районній газеті «Трибуна праці».

- А я ще й думаю, чого так дешево. Такий трактор на ринку коштує 150 тисяч гривень, - каже чоловік. – Ні, я на таких умовах, як ви розповідаєте, нічого купувати не збираюся. Лише за готівку, і одразу забравши трактор. У мене так родич уже сім років «Славуту» виплачує. Уже всю вартість давно сплатив, а машини й досі немає.

У нас лізингова компанія

Коментар «Автофінансу» отримати все-таки вдалося, подзвонивши у київський офіс. Юрист товариства надіслав електронкою повідомлення, у якому пояснив, що з кожною угодою потрібно розбиратися окремо. Що вони готові реагувати на кожне  звернення  клієнтів чи їх представників, а не сторонніх осіб. У відповіді вказано:

“ТОВ «Лізингова компанія «АвтоФінанс» здійснює свою господарську діяльність відповідно до норм чинного законодавства України та займається виключним видом господарської діяльності по наданню послуг з фінансового непрямого лізингу. Відповідно до ст. 3 ЦК України, загальними засадами цивільного законодавства є, серед іншого, свобода договору та свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом. При укладенні договору, клієнтам Компанії надається вся необхідна та достовірна інформація про послугу та про положення самого договору, що пропонується другій стороні для підпису. Після укладення правочину, між сторонами виникають суто цивільно-правові відносини та у разі незадоволенням якістю виконання сторонами своїх зобов’язань, або порушення чи невиконання умов підписаного сторонами договору фінансового лізингу, сторони вправі звернутись до суду”.

Коментар спеціаліста

Анатолій Мукомел, юрист

- Лізингова компанія «Автофінанс»» займається нечесною підприємницькою практикою. З інтернету можна довідатися про численні порушення закону. Діяльність підприємства спрямована на збагачення незаконним шляхом. Люди сплачують не за сам товар, а за  можливість одержання права на купівлю товару. Воно виникає в учасника, який має найбільшу кількість авансових платежів. За положеннями ст. 19 Закону України “Про захист прав споживачів” нечесна підприємницька практика забороняється.  Вона  включає будь-яку діяльність, що вводить споживача в оману або є агресивною. Правочини, здійсненні з використанням нечесної підприємницької практики, є недійсними. Я раджу утриматись від співпраці з цією компанією. Ті, хто вже встиг стати жертвою шахрайських дій, не здавайтесь! Повернути сплачені кошти можливо. Перш за все варто написати заяву у міліцію, можна звернутись до Державної інспекції з питань захисту прав споживачів, та громадських організацій споживачів. Проте, найбільш перспективним залишається звернення за захистом до суду.

Артем ФЛЯЖНІКОВ, Інга ФЛЯЖНІКОВА, (068)1106323

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (9)
  • Читач79

    Шукаєте кредит для бізнесу? Особисті позики, студентські позики, позики на консолідацію боргу, незабезпечені позики, венчурний капітал тощо. Якщо так, напишіть нам сьогодні: ([email protected]) і отримайте позику сьогодні.



    Термінова пропозиція кредиту.

  • Читач79

    Вам потрібні терміново гроші? якщо так, напишіть нам ([email protected])



    Термінова пропозиція позики.

  • Дима Кукуня

    Надання правової допомоги адвокатом у справах по поверненню коштів з лізингових шахраїв, консультація безкоштовна, є реальні результати. Дмитро Кукуня, http://erau.unba.org.ua/



    095-097-07-78

    068-736-32-48

  • Nataliya Zozulya

    Тут однозначно треба звертатись до суду! Маю позитивний досвід в справах з Автофінансом та подібними! До того ж, зараз існує позитивна практика розгляду таких спорів, тому не хвилюйтесь, здебільшого зараз суди на стороні обманутих споживачів! Якщо є питання, пишіть, можливо мій досвід допоможе) [email protected]

keyboard_arrow_up