Електронна Вінниця: хто гальмує послуги онлайн?

Електронна Вінниця: хто гальмує послуги онлайн?

На Вінниччині переведення усіх державних послуг у онлайн-режим розпочалося у листопаді 2015 року. Оформлення субсидії чи реєстрацію у чергу на дитсадок можна замовити на сайті міськради. Але за готовим документом доведеться йти до “Прозорого офісу”

 

Можливість замовити адміністративні послуги на сайті Вінницької міськради з’явилася сім місяців тому. Тоді ряд міст почав надавати деякі державні послуги онлайн - чи то надання інформаційних довідок, чи то реєстрація підприємницької діяльності.

А вінничанин Микола Селезньов каже - коли оформляв собі субсидію через Інтернет, дійшов висновку, що бюрократії з тих пір не поменшало.

- Вирішив оформити субсидію, розраховував на сайті міськради через “Калькулятор субсидії”. Доводилося потім багато бігати у міськраду. Кінцева сума виявилась приблизно такою, як у онлайн-розрахунках. Та із онлайн-послугами  - у реальності та сама звична бюрократична тяганина, яка й була завжди, – каже Микола.Без візитів до “Прозорого офісу” оригінал документа, попередньо замовленого онлайн, дійсно не отримати. Волонтер порталу державних послуг igov.ua Вадим Мукомол пояснив, чому.

Відео дня

- На момент подачі заявки міськрада не може встановити вашу особу: ви - анонімний користувач. І тільки коли приходите за результатом послуги у “Прозорий офіс”, вас вже ідентифікують як громадянина Вінниці - за паспортом. Тут є ризик натрапити на шахраїв, - каже Вадим.

Поки що вінничани звертались за Інтернет-послугами не надто активно. Так, Євген Іщук, заступник голови Департаменту адміністративних послуг, розповів наступне:

- На сьогодні на сайті vmr.gov.ua доступні 25 адміністративних послуг. Увесь перелік послуг є у персональному кабінеті на нашому сайті. За 2015 рік було усього 18 звернень онлайн. Можливо, через незручності сайту, а можливо - не хочуть надавати персональні дані.  

Портал держпослуг IGOV: у Вінниці не “пішов”

IGov - волонтерський проект, підтриманий “Приватбанком”. Цей портал - аналог Державного сайту адміністративних послуг. На ньому зібрано послуги, які державні органи України надають громадянам та бізнесу. За даними аналітиків Інформаційної кампанії “Сильніші разом”, розвивається він набагато динамічніше за сайт-оригінал. Володимир Романенко каже - до його департаменту декілька разів приходили волонтери цього порталу із пропозицією співпраці. Проте...

- Ви, звичайно, можете скористатися послугами через igov, але майте на увазі: це - волонтерський проект. У випадку втрати персональних даних , хто буде відповідати за втрату такої інформації? - каже Володимир.

За словами Володимира, алгоритм дії через цей портал такий: ви хочете звернутися до міськради, а завантажуєте всю інформацію про себе на волонтерський сайт. Потім ви повинні таким же чином зареєструватися на сайті, який безпосередньо надаватиме вам послугу.

- Цей портал перевірятиме аудиторська компанія “PricewaterhouseCoopers”. За результатами їх дослідження вирішиться подальша доля цього Інтернет-ресурсу. А поки ми запропонували волонтерам компромісний варіант - спільно надавати послуги через сайт міськради, що має схожу назву i.gov.ua

Євген Іщук підтвердив слова Володимира Романенка.

- Із igov.ua відмовилися працювати з однієї простої причини - це комерційна організація, і яким чином вона розпоряджатиметься наданою інформацією - невідомо.

Волонтери igov: “Прозорий офіс” - просто впорядкована черга”

На захист проекту волонтер igov.ua Вадим Мукомол каже - усі дозволи та ліценції у порталу є. А причина вінницької паузи проекту - відсутность політичної волі у чиновників.

- Коли приходиш до чиновника, стикаєшся із тим, що він не каже “так”, але й не каже “ні”. Вони постійно  посилаються на вище керівництво - мовляв, треба порадитись, отримати усі необхідні дозволи, - сказав Вадим.

За словами волонтера, йде конкурентна боротьба: міськрада не хоче визнавати те, що не має змоги забезпечити усі держпослуги у мережі Інтернет.

- Скажімо так: із нашим проектом послуг, які можна отримати через Інтернет у Вінниці було б набагато більше. Але цей проект для чиновників - зайва робота, - каже Вадим.

Нема законодавчої бази, щоб працювати в повну силу

У Вінницькій міськраді поки що чекають на прийняття у Верховній Раді кількох законопроектів, що повинні вирішити проблему ідентифікації громадян - у тому числі і онлайн. Це, головним чином, проект Закону “Про електронні довірчі послуги” та проект “паспортного” закону. Без них ні Вінниця, ні в цілому Україна, не можуть запустити електронне урядування у повну силу.

Повноцінний онлайн-документообіг між державою та користувачем послуг поки що неможливий, каже Володимир Романенко. Бо на сьогоднішній день законом не визначено алгоритм, яким чином правомірно надавати держпослуги онлайн.

- Для прикладу наведу проект закону 3224, який регулює ID-картки. Поки у картці немає електронного підпису та чіпу, картка не буде функціональною. Як тільки буде вирішено питання із ідентифікаціїю особи, тоді можна буде говорити про ефективне надання послуг онлайн, - каже Романенко.

*За інформацією відділу звернень апарату Вінницької міської ради та її виконкому

Окрім того, не визначена юридична сила документа, отриманого онлайн. Із документа, отриманого онлайн, можна отримати тільки роздруківку - тобто копію замість оригіналу. А багато організацій вимагають саме оригінали документів.  

- Ми можемо надавати можливість отримувати онлайн-документ - про трудовий стаж, про заробітну плату. Але вона буде надана у вигляді копії. Чи буде вона сприйнята тим органом чи організацією, яка буде кінцевим споживачем цієї інформації? - питає Євген Іщук.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up