Парк на кістках. Чи буде на старому цвинтарі зона відпочинку та коли?

Парк на кістках. Чи буде на старому цвинтарі зона відпочинку та коли?
Ось як дворічний Данило гуляв зі своєю мамою у травні 2015 року недалеко від кладовища. А більше ніде - навколо будинки та дороги.
Жителі Замостя пропонують побудувати новий парк на місці закинутого кладовища. Кажуть, що крім “Хіміка” та набережної в районі ніде гуляти. В мерії теоретично знають про проблему, але поки не знають, як її практично вирішити.

- На Замості фактично немає жодної зони для відпочинку громадян, - написала 27-річна вінничанка Наталя Макарова. -  Навколо лише дороги та будівлі, авто та бетон.

У петиції вона пропонує збудувати нову рекреаційну зону на місці закинутого кладовища. За словами Наталії, “цвинтар занедбаний, заріс деревами та хащами, став місцем для собак, наркоманів та алкашів”.

Як заявляють у міськвиконкомі, побудувати там сквер можна, але коли це буде - не знають.

Відео дня

Минув уже рік “з хвостиком”

Наталія Макарова, авторка петиції, розказала, що на Замостя вона з сім’єю переїхала два з половиною роки тому. Але тут є проблема - з дитиною гуляти ніде, а вільна територія для створення скверу - це закинуте кладовище. Наталя побоюється, що у міської влади на старий цвинтар інші плани:

- Просто забудують якимось торговим центром чи житловим масивом, - каже вона. - Але є надія, що цей зелений “клаптик” стане парком для прогулянок і відпочинком від загазованого повітря.

Ще у листопаді 2014 року Наталя зверталася в міськвиконком до головного архітектора міста Олександра Рекути. Той відповів, що територія кладовища “не належить КП «Комбінат комунальних підприємств»”, і “прибирання проводиться по мірі необхідності”. За його словами, зробити з колишнього цвинтаря парк або сквер можна, але коштів у міському бюджеті-2014 на розробку території не передбачено.

- І що б ви хотіли побачити на місті цвинтаря? - спитав журналіст.

- Зелену зону, парк або невеличкий сквер, - відповіла Наталя. - По вулиці Привокзальна дійсно нікуди піти погуляти з дитиною. Навколо тільки будинки та дороги. А дитячі майданчики, які є, - в кошмарному стані. Гарно було б в тому місці збудувати велику дитячу площадку.

Що ми побачили на цвинтарі

Чи справді цвинтар закинутий? Ми пішли на старе кладовище першого лютого. Дорога до нього розкисла, впритул до крайніх могил знаходяться гаражі місцевих жителів. А за гаражами - житлова багатоповерхівка.

Сторічний цвинтар сьогодні. Але хтось залишив віночки

Більша частина кладовища  - це непролазні хащі. Немає стежок, металеві хрести поржавіли, невеликі надгробки зруйновані.

На одну з могил кинули спиляний стовбур. На деяких табличках ще можна щось прочитати. Найбільше людей тут поховано у 50-60 роках минулого століття. 
Є могила дитини, яка прожила не більше року та була похована в 1958 році. Навколо тільки сміття, зрубане гілля та спустошення.

Але місцеві жителі кажуть, що іноді сюди приходять на поминки.

- Тут заховані старообрядці, - каже чоловік, якому на вигляд трохи більше 40 років. - Батюшка та його сини. А кладовище закрили десь у 50-ті роки.

Що міськвиконком відповів

Щоб з’ясувати долю закинутого кладовища, ми звернулися до головного архітектора міста Олександра Рекути. Він підтвердив, що кладовище було закрите ще в радянські часи. І вже тоді були дискусії щодо забудови території цвинтаря, але без результатів. А чи буде щось на кладовищі нині?

- Щодо забудови того місця, то зараз ніяких проектів не розглядається, - каже він. -  Думаю, що це неетично. Там же могили ще залишились, незважаючи на те, що кладовище закинуте. Теоретично, сквер або парк на місці старого цвинтаря можна зробити. Але в цьому році - навряд чи.

Історія цвинтаря старообрядців

За інформацією Вінницького історичного товариства, кладовище було у 1885 році недалеко від Дубовецької слобідки (нині на вулиці Привокзальній - авт.), де компактно проживали представники старообрядницької громади. Поряд і сьогодні діє їх церква Сходження Святого Духу. 1961 року кладовище було закрите. Вже 1986 року міська санепідстанція, згідно з діючими санітарними нормами про 25-річний карантинний термін, дала дозвіл на використання цієї ділянки землі. Міська влада запропонувала бажаючим перенести останки похованих на інші кладовища.

Постскриптум. Щоб зібрати необхідну кількість підписів (350) для розгляду міською владою залишилось п'ять днів.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (29)
  • Anonymous

    Анонім reply Anonymous

    То все же Успенського. Добродію, ви, взагалі, з Вінниці коли поїхали?

    Anonymous reply Anonymous

  • Ъьъьъщ Ьъьъьё

    Кладбище с деревьями  - это уже парк. Патруль полиции туда, чтобы быдло не гадило, и вот уже и парк.

    Анонім reply Ъьъьъщ Ьъьъьё

    Бачте, добродію, парк в уяві постсовкового бидла -- це, насамперед, місце, де можна горлати "яніочєнькараочєн", глушити з горла рідину непевного складу, чомусь звану пивом, відправляти природні потреби, намагатися продовжити рід тощо...

    І ніхто не хоче знати що "я був таким, як ти, а ти будеш таким, як я".

    Анонім reply Ъьъьъщ Ьъьъьё

    "А вдоль дороґі мьортвиє с косамі стоят, і тішина." :D
  • Anonymous

    Лет 5 назад Гройсман отел на старом еврейском кладбище возле конф фабрики на Лебединского построить дом. о приехали евреи Хасиды из Умани , и не дали еврею строить дом на костях. Но за Дворцом Поинеров на старом еврейском кладбище построили дома.

    Гість reply Anonymous

    УКРАЇНЦЯМ ТРЕБА ТЕЖ ТАК ШАНУВАТИ СВОЇ КЛАДОВИЩА, ЧИ НЕ ТАК?

    Анонім reply Anonymous

    "конф фабрики на Лебединского" -- це де? Може на Успенського?
  • Анонім

    Кто конкретно эти "жители замостья"? Может это какие-то сатанисты?

    Анонім reply Анонім

    Не сатаністи, але суцільні некрофіли. :D
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up