Як читати абракадабру на аналізі крові

Як читати абракадабру на аналізі крові
Аналіз крові допомагає виявити хворобу ще до того, як у людини почне щось боліти. Кожен лікар добре розуміє, що означають показники. Але і пацієнтам це знати не завадить

“У вас низький гемоглобін/багато лейкоцитів/високий ШОЕ...” - це може почути від лікаря кожний. Але що це означає? Адже лікарі не завжди роз'яснюють, що, чому і як. Пацієнти чують, що у них “поганий” чи “спокійний” аналіз крові, і не особливо вдивляються у ті показники.
Під час загального аналізу кров досліджується на 12-13 показників. Ви дізнаєтесь, який у вас гемоглобін, чи немає запального процесу, якого вітаміну вам бракує, чому паморочиться в голові, чи не знесилений ваш імунітет.
Хто є хто в крові?
Розбиратися абсолютно у всіх тонкощах аналізу крові зовсім не обов'язково. Але знати, про що говорить підвищення чи заниження якихось показників і чи ШОЕ в 20 мм/год. — це нормально, все-таки варто.
Норма показників загального аналізу крові різна для дітей, чоловіків та жінок. Різняться ці показники і за віковими групами.
Гемоглобін — “перевізник”. Транспортує кисень із легенів до органів та тканин організму, а вуглекислий газ “везе” назад до легенів.
Еритроцити — червоні кров'яні тільця (є ще й білі). Вони теж транспортують кисень до тканин.
Кольоровий показник — показує, скільки гемоглобіну є в еритроцитах.
Тромбоцити — кров'яні пластинки, які відповідають за згортання крові.
ШОЕ — швидкість осідання еритроцитів — дуже важливий показник, який допомагає зрозуміти, чи є в організмі запальний процес.
Лейкоцити — білі кров'яні тільця. Це такі собі “правоохоронці” у вашому організмі. Саме вони чіпляють наліпку “чужий” на бактерію, грибок, вірус чи будь-яку мікробу, і починають активно їх атакувати.
Лімфоцити — це ніби загін бійців спеціального призначення. Ці чудо-клітини вміють розпізнавати чужорідні білки (антигени) і вибірково знищують ті клітини, які цей білок містять. Для цього розумні лімфоцити виділяють в кров своїх “таємних агентів” - імуноглобуліни, які блокують агентів чужорідних і видворяють їх із організму.
Еозинофіли — ці клітини ведуть активну боротьбу з паразитами (глистами) та алергічними захворюваннями.
Базофіли відповідають за виділення дуже важливої речовини — гістаміну. Саме він свідчить про те, що у людини підвищена чутливість до якоїсь їжі чи ліків.
Моноцити — найважливіші клітини, які відповідають за ваш імунітет. Це ніби начальник над лімфоцитами, бійцями спецпризначення. Саме моноцити першими зустрічають чужорідні клітини і передають їх лімфоцитам для повного знищення.



Еліна Скорюкова, лікар-терапевт медичного центру “Альтамедика”: "За аналізом крові можна визначити - бактеріальна інфекція чи вірусна"
- Існує таке поняття, як “зсув формули вправо/вліво”. Це допомагає зрозуміти, що у пацієнта - вірусна чи бактеріальна інфекція, і підібрати адекватне лікування.
При вірусній інфекції кількість лейкоцитів у крові залишається в межах норми або трішечки нижче норми. Іноді може спостерігатися незначне збільшення кількості лейкоцитів. Зміни в лейкоцитарній формулі відбуваються за рахунок збільшення вмісту лімфоцитів або моноцитів, і зниження кількості нейтрофілів. Якщо ГРВІ протікає складно, то ШОЕ буде доволі високим.
При бактеріальних інфекціях спостерігається підвищення кількості лейкоцитів у крові - переважно за рахунок збільшення кількості нейтрофілів. Внаслідок цього може знижуватися відносний вміст лімфоцитів. ШОЕ при бактеріальних інфекціях досить висока.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    А лабораторії за що гроші деруть,щоб ми читали аналізи?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up