Вакцин немає - купуйте самі або розраховуйте на Всевишнього

Вакцин немає - купуйте самі або розраховуйте на Всевишнього
В Україні цього року зірвано поставку вакцин. Первинною вакцинацією Вінницька область забезпечена на третину. Чи і справді біологічна безпека країни під загрозою і що робити батькам, які принципово відмовляються від щеплень?

Такого хаосу з вакцинами, як цього року, в Україні ще не було. Діткам до року в області вакцин є аж на … 35%. І не кричіть, не пишіть гнівних листів до Міністерства охорони здоров’я - вас не почують. Можливо, тому що в країні війна, і тим, хто десь там, “у верхах”, не до ваших проблем зі щепленням.

За 23 роки незалежності вперше можна майже зі впевненістю сказати, що імунізацію населення зірвано. Вакцин немає, як і довіри батьків до лікарів чи, власне, вакцин. Хто хоче прищепити дитину - не може, бо немає вакцин. Хто не хоче щеплювати, бо має інші, ніж лікарі, переконання, апелює до батьківського права самим вирішувати. То хто має вирішувати, щеплювати вашу дитину чи ні, і чи здатна країна, врешті-решт, хоча б забезпечити наших дітей вакцинами?

Воює з лікарнею

Відео дня

У Ладижині, що у Вінницькій області, молода матуся мусить доводити лікарям своє право вирішувати, щеплювати дититну чи ні. В принципі, жінка не проти провести малюкові усі щеплення, але, каже, довіри до місцевих лікарів не має - тому й воює вже не перший рік:

- Синочка я народжувала нелегко, - каже 26-річна Ольга Галака з Ладижина. - Малюкові ставили різні ускладнення, в тому числі  і травму головного мозку, - розповідає  мати Ольга.  - В нас, звісно, були стійкі протипоказання до будь-яких щеплень. Ми нічого не робили. Аж допоки не стало питання про відвідування дитячого садочка. Лікарям я не довіряю - після спілкування не те що з педіатрами, а й із завідувачкою відділення Лідією Ратушняк, я зрозуміла, що в плані щеплень вони розуміються приблизно як я в ядерній фізиці.

Через стійкі протипоказання, за словами матері Ольги, малюкові відмовили у більшості щеплень, які зазвичай проводяться до року. В п’ять місяців малюк отримав тільки щеплення проти гепатиту. І те, за словами матері Ольги, “підвели до такого рішення”.

Коли ж стало питання про те, чи можна малюкові без щеплень відвідувати дитячий садочок, почалися справжні проблеми. Керівник садочка нібито й не проти прийняти нещеплених, але лікарі Ладижинської поліклініки ніяк не хочуть направити матір до всіляких спеціалістів на проходження ЛКК (лікарсько-консультативної комісії) при міській поліклініці для отримання відповідної довідки. Мотивують,за словами пани Ольги, тим, що тільки лікар-імунолог має право вирішити, може дитина ходити до садочка чи ні:

- Це при тому, що на практиці більшість дітей, які не мають щеплень, спокійно відвідують як дитячий садочок, так і школу. Батьки беруть весь процес “під особисту відповідальність” або ж купують карту щеплень. Я цього робити не буду і хочу чітко знати: маю я право віддавати нещеплену дитину до закладу чи ні? І, що найголовніше, коли нарешті батькам дозволять самим вирішувати, коли і в якого лікаря щеплювати дитину?

Боюсь щеплювати

Щеплювати дитину від десяти захворювань регламентовано Законом. Інакше такій дитині зась як до дитячих садочків, так і до шкіл.

Про це говорить стаття 15 Закону про “Запобігання інфекційним захворюванням у дитячих закладах”. І саме цю статтю, за словами Ольги Галаки, і показують матері щоразу, коли вона пише відмову від проведення щеплень своїй дитині.

- Я не виступаю категорично проти щеплень, - каже Ольга. - Просто хочу зробити це у лікаря, якому довіряю. Який, нічого не приховуючи, розповість мені про всі небезпеки і можливі наслідки того чи іншого щеплення, обстежить дитину і прислухається до моїх зауважень. А поки що все, що я чую, це крик лікаря у кабінеті щеплень в нашій поліклініці. Краще вже заплатити гроші, придбати вакцину і зробити щеплення у приватній клініці.

Комаровський про зрив вакцинації

Про те, що імунізацію населення цього року повністю зірвано, говорить і відомий дитячий лікар Комаровський. На своїй сторінці в Фейсбуці доктор Комаровський пише про те, що біологічна безпека країни під загрозою, так як впродовж останніх чотирьох років всім чиновникам в Міністерстві охорони здоров’я начхати на вакцинацію:

- Керівництво країни, взагалі, знайоме з таким поняттям, як біологічна безпека країни? - пише доктор Комаровський на своїй сторінці у Фейсбуці. - Припускаю, що не знайоме. А ще багатьом у нашій країні вигідно, аби люди витрачали власні кошти на придбання вакцин, які нібито гарантовані Законом. Відсоток щеплених дітей “тане” на очах. Половина “щеплених” насправді щеплені тільки на папері, і теж не безкоштовно.

Доктор Комаровський також пише, що біологічна безпека країни під реальною загрозою і необхідно терміново скликати засідання Ради Національної безпеки - запросити туди керівництво Міністерства охорони здоров’я, тендерний комітет, представників фармакологічних компаній і вирішити питання наявності вакцин. Спростити процедури, а безвідповідальних керівників вигнати.

- Скільки разів я звертався до журналістів і просив підняти це питання, поставити його нашому президентові? - пише доктор Комаровський. - Коли вже журналістам це нецікаво, то, можливо, про проблему президентові розкажуть хоча б його медичні радники? Не вірю, що батько чотирьох дітей, маючи дружину-лікаря, володіючи англійською мовою, не цікавиться питанням щеплення і біологічної безпеки країни. Якщо не вирішити питання вакцинації, то це може вбити не менше людей, ніж АТО...

Лариса Бевза, головний педіатр Вінницької області

“Вакцин маємо лише на п’ять відсотків від заявки”

- Цього року обласний департамент охорони здоров’я надав у міністерство заявку на імунобіологічні препарати на 10 мільйонів 454 тисячі гривень. Станом на перше жовтня вакцин ми отримали лише на … 500 тисяч гривень. Це 5,1% від заявки.

Розуміємо, що, швидше за все, це пов’язане зі складною ситуацією в країні. Але з вакцинацією маємо справжню катастрофу. Діти до року забезпечені первинною вакцинацією лише на 35%, а на кінець вересня цей показник мав би досягати 95%. Ревакцинації дітей до 14 років (повторного їх щеплення) немає взагалі. Шість відсотків батьків пишуть відмову від щеплень - це, взагалі, ще одна велика біда нашого суспільства. П'ять відсотків дітей мають стійкі протипокази до проведення щеплень. От і виходить, що показник щеплених дітей по області не досягає навіть бажаних 95%. Саме при умові наявності такого показника вважається, що забезпечено біологічну безпеку населення.

До департаменту постійно телефонують батьки, які скаржаться на відсутність вакцин. Ми все розуміємо, але єдине, що можемо зробити в цій ситуації - порадити, де придбати якісну вакцину. Щеплення потрібно проводити у будь-якому випадку, навіть якщо батьки збилися з графіку. Тоді варто звернутися до обласного імунолога, який і розробить індивідуальний графік щеплень для вашої дитини. Всі свої страхи, побоювання і сумніви щодо вакцинації батькам варто обговорювати з лікарем, а не з подружками, родичами чи в соцмережах.  


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Знаток

    если бы мамочки изучили вопрос  необходимости их введения в детский организм, они бы не очень огорчились. достаточно ошибочно мнение о том, что вакцина от чего-то может спасти. официальная статистика умалчивает цифру о количестве искалеченных и погибших от вакцин детей. прежде чем положиться на мнения врача, который считает, что они необходимы, послушайте и мнение врача, который категорически против вакцинации. и сделайте свой выбор самостоятельно, а не подвергайте детей опасности и риску стать инвалидом.

    при єтом, хотелось бы отметить, что ни один врач, который считает необходимой вакцинацию не даст вам гарантию, что   с вашим ребенком все будет хорошо и не будет неисправимых последствий после нее же.
  • Batl

    Вакцины в Украину постовляла нам Россия,так как война уже не поставляет....
  • винничанин

    Странно, что вакцин на Украине нет, очень странно. Ведь Ленина в Киеве снесли ? Снесли ! С центрального моста "импэрьски сымволы" убрали ? Убрали ! Сам мост в сине-жёлтые перекрасили ? Перекрасили ! Так где вакцина ?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up