Щоб правильно вимити руки, потрібно тридцять секунд. А більшість людей витрачає на це всього шість секунд.

Щоб правильно вимити руки, потрібно тридцять секунд. А більшість людей витрачає на це всього шість секунд.
Брудні руки стають причиною багатьох хвороб. Дехто впевнений, що, миючи руки перед їжею та після туалету, він справно дотримуюється норм особистої гігієни, і мікроби йому не загрожують. А комусь мити руки кортить щопівгодини і бажано антибактеріальним милом. То як же правильно мити руки, щоб не перестаратися і не знищити на руках усю флору, включно з корисною?

Вісімдесят відсотків інфекційних хвороб передаються саме через брудні руки. Тому в деяких випадках мити руки краще двічі: перший раз з милом “тікає” 40% мікробів, з другим миттям - майже 90%.
Правильно миє руки одна людина з двадцяти
Вчені з усього світу не раз бралися за дослідження, скільки людей приділяє миттю рук достатньо часу та уваги. Американські дослідники з’ясували, що, наприклад, тільки п’ять відсотків людей миють руки після туалету. А правильно миє руки тільки кожний двадцятий.
Дослідження, яке проводили російські вчені Національної інформаційної групи, показали, що 94% росіян забувають мити руки перед їжею в столових, ресторанах та інших місцях громадського харчування.
Після поїздки в громадському транспорті з немитими руками за стіл сідає ще 32% росіян. При цьому чоловіки в півтора рази рідше, ніж жінки, миють руки.
Найгірша ситуація з російськими школярами - кожний третій не має навичок миття рук після відвідування туалету, перед їжею та після повернення знадвору.
Для того, щоб знищити потенційно небезпечні мікроби, недостатньо просто ополоснути руки водою. Мило потрібно збити в густу піну, а саме миття рук повинно тривати до тридцяти секунд.


Олександр Самойлов, лікар-гастролентеролог, терапевт медичного центру “Альтамедика”:
-  Дослідження вчених показали, що на забруднених руках людини переноситься майже п’ять тисяч видів мікроорганізмів. Тому гігієнічне миття рук є дієвим методом профілактики інфекційних та паразитарних захворювань. Від того, чи правильно миються руки, буде залежати ефективність процедури.
По-перше, перед миттям рук потрібно підняти рукава одежі, зняти годинника та прикраси, які миються окремо. У суспільних туалетах та вмивальниках слід користуватися тільки рідким милом із спеціальних дозаторів. В таких місцях ручку крана перед миттям рук краще вимити милом або закривати після процедури чистою серветкою, не торкаючись вимитими руками. Сушити руки потрібно одноразовими рушниками (серветками) або феном для рук. Після відкривання крану змочити руки, нанести на долоні та тильну частину кистей рук мило, добре намилити, щоб зробилася піна. Розтирати мило потрібно як мінімум протягом тридцяти секунд. Терти по черзі долоні, тильну поверхню кистей, зап’ястя, не забуваючи про проміжки між пальцями та ложа нігтів. Після цього ретельно змити мило водою та добре висушити руки.
Не варто часто використовувати для миття рук розрекламоване бактерицидне мило. Бактерицидні домішки вбивають не тільки шкідливі мікроорганізми, а ще й корисну мікрофлору шкіри, яка виконує захисні функції. Тому бактерицидне мило доцільно використовувати у випадках дрібних поранень шкіри рук.
Людям з сухою, чутливою шкірою, алергічними захворюваннями шкіри рук потрібно
використовувати спеціальні сорти мила.
Вермінофобія - панічний страх перед мікробами
Вермінофобія - це панічний страх заразитися мікробами. Впізнати вермінофоба дуже легко. Він постійно миє руки. І робить це так ретельно, що хірург, який готується до операції, в порівнянні з ним видається затятим нечупарою.
При особистому спілкуванні бактеріофоби зазвичай тримаються на відстані, аби не дихати одним повітрям зі співрозмовником. Вони також уникають рукостискання і намагаються не брати до рук чужих речей. У транспорті “чистюлі” завжди мають напоготові вологі серветки або гель-антисептик. Вони постійно обертаються та схиляють голову - щоб інші пасажири не дихали (не кашляли, не чхали) в їхній бік. Жінки-вермінофоби, готуючи їжу, ніби беруть участь у складній секретній операції. М’ясо розробляють винятково у рукавичках, з водою проводять різноманітні маніпуляції (кип’ятять, відстоюють, зливають, фільтрують і навіть примовляють), а до миття посуду та кухонних поверхонь залучається важка артилерія з усіх доступних антисептичних засобів.  
Коли ж вермінофобу доводиться стикатися з “мікробними” ситуаціями, він просто шаленіє: пришвидшується серцебиття, кидає в холодний піт, паморочиться голова і накочують приступи паніки. Вночі вермінофобам не до сну - вони все прокручують у голові, які саме смертоносні мікроби могли потрапити до їхнього організму.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up