Вісімдесят відсотків інфекційних хвороб передаються саме через брудні руки. Тому в деяких випадках мити руки краще двічі: перший раз з милом “тікає” 40% мікробів, з другим миттям - майже 90%.
Правильно миє руки одна людина з двадцяти
Вчені з усього світу не раз бралися за дослідження, скільки людей приділяє миттю рук достатньо часу та уваги. Американські дослідники з’ясували, що, наприклад, тільки п’ять відсотків людей миють руки після туалету. А правильно миє руки тільки кожний двадцятий.
Дослідження, яке проводили російські вчені Національної інформаційної групи, показали, що 94% росіян забувають мити руки перед їжею в столових, ресторанах та інших місцях громадського харчування.
Після поїздки в громадському транспорті з немитими руками за стіл сідає ще 32% росіян. При цьому чоловіки в півтора рази рідше, ніж жінки, миють руки.
Найгірша ситуація з російськими школярами - кожний третій не має навичок миття рук після відвідування туалету, перед їжею та після повернення знадвору.
Для того, щоб знищити потенційно небезпечні мікроби, недостатньо просто ополоснути руки водою. Мило потрібно збити в густу піну, а саме миття рук повинно тривати до тридцяти секунд.
Олександр Самойлов, лікар-гастролентеролог, терапевт медичного центру “Альтамедика”:
- Дослідження вчених показали, що на забруднених руках людини переноситься майже п’ять тисяч видів мікроорганізмів. Тому гігієнічне миття рук є дієвим методом профілактики інфекційних та паразитарних захворювань. Від того, чи правильно миються руки, буде залежати ефективність процедури.
По-перше, перед миттям рук потрібно підняти рукава одежі, зняти годинника та прикраси, які миються окремо. У суспільних туалетах та вмивальниках слід користуватися тільки рідким милом із спеціальних дозаторів. В таких місцях ручку крана перед миттям рук краще вимити милом або закривати після процедури чистою серветкою, не торкаючись вимитими руками. Сушити руки потрібно одноразовими рушниками (серветками) або феном для рук. Після відкривання крану змочити руки, нанести на долоні та тильну частину кистей рук мило, добре намилити, щоб зробилася піна. Розтирати мило потрібно як мінімум протягом тридцяти секунд. Терти по черзі долоні, тильну поверхню кистей, зап’ястя, не забуваючи про проміжки між пальцями та ложа нігтів. Після цього ретельно змити мило водою та добре висушити руки.
Не варто часто використовувати для миття рук розрекламоване бактерицидне мило. Бактерицидні домішки вбивають не тільки шкідливі мікроорганізми, а ще й корисну мікрофлору шкіри, яка виконує захисні функції. Тому бактерицидне мило доцільно використовувати у випадках дрібних поранень шкіри рук.
Людям з сухою, чутливою шкірою, алергічними захворюваннями шкіри рук потрібно
використовувати спеціальні сорти мила.
Вермінофобія - панічний страх перед мікробами
Вермінофобія - це панічний страх заразитися мікробами. Впізнати вермінофоба дуже легко. Він постійно миє руки. І робить це так ретельно, що хірург, який готується до операції, в порівнянні з ним видається затятим нечупарою.
При особистому спілкуванні бактеріофоби зазвичай тримаються на відстані, аби не дихати одним повітрям зі співрозмовником. Вони також уникають рукостискання і намагаються не брати до рук чужих речей. У транспорті “чистюлі” завжди мають напоготові вологі серветки або гель-антисептик. Вони постійно обертаються та схиляють голову - щоб інші пасажири не дихали (не кашляли, не чхали) в їхній бік. Жінки-вермінофоби, готуючи їжу, ніби беруть участь у складній секретній операції. М’ясо розробляють винятково у рукавичках, з водою проводять різноманітні маніпуляції (кип’ятять, відстоюють, зливають, фільтрують і навіть примовляють), а до миття посуду та кухонних поверхонь залучається важка артилерія з усіх доступних антисептичних засобів.
Коли ж вермінофобу доводиться стикатися з “мікробними” ситуаціями, він просто шаленіє: пришвидшується серцебиття, кидає в холодний піт, паморочиться голова і накочують приступи паніки. Вночі вермінофобам не до сну - вони все прокручують у голові, які саме смертоносні мікроби могли потрапити до їхнього організму.
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 16 від 17 квітня 2024
Читати номер