Наскільки “гаряче” у вінницькому міському транспорті? Журналісти перевірили

Наскільки “гаряче” у вінницькому міському транспорті? Журналісти перевірили

Журналісти RIA поміряли температуру у трьох видах вінницького громадського транспорту. У поле зору потрапили трамвай, тролейбус та маршрутка. В останній було “найгарячіше”

 

У Вінницю прийшла справжня спека. Удень на вулиці краще взагалі не з’являтися, бо душно. А за 20 хвилин на сонці можна й встигнути обгоріти. У громадському транспорті, де постійно знаходиться багато людей, температура вища на кілька градусів. Ми перевірили температуру у ньому та спитали лікаря, чим це може бути небезпечно.
У звичайному вінницькому трамваї на четвертому маршруті редакційний термометр показав 32 градуси за Цельсієм. У цей час за вікном було 29 градусів тепла та майже 16.00. Від задухи і спеки можна легко втратити свідомість. 
- Ми вже звикли до цієї спеки, - каже кондуктор у трамваї Людмила. - Зараз я нормально себе почуваю. У трамваї більше місця, ніж в інших видах транспорту. Та й вікна відчинені. Швейцарці поганого не зроблять. Максимальна температура була градусів 35.


У тролейбусі термометр показав на один градус більше - 33. Тролейбус з нових, тому вирішили спитати про кондиціонер.
- Як ви самі думаєте, холодно чи жарко? Людина до всього звикає. Кондиціонери? - сміється кондуктор тролейбуса №11 Володимир Жоров. - Спитайте щось легше… Немає їх.
У маршрутці №22 був відчинений люк у стелі. Це - єдиний потік свіжого повітря у салон, якщо не враховувати напіввідчинене вікно водія. Позначка на термометрі піднялася до 33 градусів.
До речі, вінничани пишуть у соцмережах, що в деяких тролейбусах постійно працює підігрів. Але журналісти не знайшли тому підтвердження. 
Ми також подзвонили до директора “Вінницька транспортна компанія” Миколи Форманюка, щоб дізнатися, чи є у планах компанії обладнати транспорт кондиціонерами. Але він відмовився розмовляти, посилаючись на зайнятість та кинув трубку.



Віктор Чемес, терапевт, сімейний лікар
- У першу чергу сильна спека негативно позначається на стані тих людей, організм яких не в змозі контролювати теплообмін. Це літні люди і маленькі діти. Малюки погано переносять спеку, тому що їх система терморегуляції ще не сформувалася. А літні люди страждають через деградацію частини потових залоз, які беруть участь у теплообміні. Якщо мова йде про транспорт, то нестача свіжого повітря, висока температура і вологість призводить до теплових ударів.
Люди можуть втрачати свідомість, блювати, підвищується температура. У спеку слід виявляти особливу обережність людям з хронічними захворюваннями. У сердечників і гіпертоніків, як тільки стовпчик термометра сягає 25-26 градусів, серцево-судинна система їх організму починає страждати від додаткового навантаження. Частішає дихання і серцебиття, посилюється потовиділення, що "вдаряє" по серцю і судинах.
Крім того, через високу температуру кров стає "густа", через що можуть виникати тромби, а це спричиняє інсульти та інфаркти. Тому таким людям варто приймати аспірин та кардіомагніл для розрідження крові. Люди, які мають захворювання легенів, у спекотні дні відчувають нестачу кисню, а ті, хто мають хронічні захворювання дихальних шляхів, просто задихаються. Тому часто рятуються кондиціонерами. А коли йде різка зміна температур повітря, це призводить до захворювань - ангін, бронхітів... 
Як собі допомогти? Головна порада всім і малим і дорослим, постійно мати при собі пляшку чистої не газованої води. І пити частіше. Хоча людям з хворобами серця пити багато не варто, але це вже окрема тема, і такі хворі мають отримати консультацію свого лікаря. 

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (19)
  • Anonymous

    Да поднять блядь проезд 5 грн, и убрать льготы, тогда жарко не будет......
  • Анонім

    Пенсіонерів меньше катається в «по важливим справам», є де хоч сісти.

    Yulia Krivickaya reply Анонім

    а вот нефига, неделю назад, в самое пекло пришлось ехать в троллейбусе в центр с Вишенки, 5-ка, если это важно. За окном было хоть и 15:30, но градусник на горисполкоме показывал +36. Но это не помешало 14 (!!!!) пенсионерам переть куда-то с самой конечной. А чего нет, это ж на халяву. Поистине ничерта их не берет

    Анонім reply Yulia Krivickaya

    о 15.30 таки є куди пенсіонерам куди їхати.

    хтось повертається з села, з кладовища, з базару...

    Багато пенсіонерів до 13-15 години працює прибиральницями. З першої зміни (з 7 до 15 год.)  багато в цей час їде.

    Також з 16.00 по 17.40 з Вінниці відправляється 3 електрички та 5 пасажирських поїздів, тож їхати їм дійсно було куди.

    Анонім reply Yulia Krivickaya

    важливий не маршрут, а номер самого тролейбуса.

    Анонім reply Анонім

    на фото, здасться, Фрунзе,  1 зупинка від кінцевої та ще й в день. Але уже через 2 зупинки 15-й тролейбус дуже переповнений. Повірте, всі тролейбуси бувають забитими. Де немає стовпотворіння - так це за Водоканалом і на масиві.
  • Анонім

    В чому прикол фоток на фоні людей, типа достовірно? А може журналіст в себе під мишкою виріряв температуру? А журналіст знає про методики виміру температури?

    Анонім reply Анонім

    візьміть з собою термометр і перевірте.
  • Zh Юра

    якось невірно вони міряли....хай заміряють в автобусх 1,8,14 маршрутів у вихідні дні, десь приблизно в обід))

    Анонім reply Zh Юра

    відкривайте вікна і люки. в автобусах вони все-таки більші, ніж в старих тролейбусах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up