Мешканці Старого Міста: на дорозі ляжемо, але тубдиспансера тут не буде

Мешканці Старого Міста: на дорозі ляжемо, але тубдиспансера тут не буде

Про долю тубдиспансеру, що на П’ятничанах говорили у ресторані «Поділля» на “круглому столі”, який переріс у конференцію. Куда прийшли більше сотні людей, більша частина з них мешканці Старого Міста. 


Також були присутні працівники тубдиспансеру, депутати, майже у повному складі обласна комісія комунального майна, представники міської ради та департаменту охорони здоров’я .
 
Що буде з тубдиспансером поки не відомо. Є два проекти рішення:
1. Будівлі тубдиспансеру на П’ятничанах передадуть у міську власність, а обладнання передадуть у обласну фтизіатрію за містом.
2. Будівлі передадуть у власність ендокринологічного диспансеру, а тубдиспансер перенесуть  на базу лікарні №3 у поліклінічне відділення.
 
Жоден з цих проектів не влаштовує повною мірою як лікарів тубдиспансера, так і вінничан. Зокрема мешканців Старого міста. Які на обговорення долі тубдиспансеру ледь зі стільців не підскакували, аби висловити своє не задоволення.
Не треба нам туберкульозу, не допустимо, дороги перекриємо, депутатам які приймуть це рішення паличку туберкульозу підкинемо…. – протягом всього часу обговорень лунало в конференц-залі.
 


Навіщо вкладати гроші, якщо все працює
Мешканка Старого міста Анастасія Сухоплеско мати двох малих дітей почула про слухання стосовно тубдиспансеру у поліклініці лікарні №3.
- В лікарні №3 лікарі приймають у двох будівлях. Одна частина лікарів в старому приміщенні лікарні, інша в будівлі де знаходиться баня, - говорить Анастасія. – Нам сказали, що тубдиспансер на другому поверсі поліклініки, а на першому прийматимуть наші лікарі. Це жах. Тому що ремонту там нормального не має, будівля стара, централізована каналізація….


За словами вінничанки це не єдина проблема. Адже буквально в ста метрах від поліклініки знаходиться єдиний дитячий садок, всі діти Старого Міста туди ходять. В 50-ти метрах  пологовий будинок, гінекологія, дитяча реанімація, Центр Матері і дитини.
А  до приватних будинків максимум п’ять метрів, все впритул…
- В нас транспорт один – автобуси і вони постійно переповнені, - говорить Анастасія -. Їздять мами з дітками до профільних лікарів, студенти медики, учні педколеджу, та просто всі. Більше шести тисячі людей знаходяться на обліку в тубдиспансері, це всі вони будуть їздити з нами переповненими автобусами і стояти у черзі на рентген – дружньо, усі разом…

Відео дня


 
Медики які були присутні на обговоренні говорили про те що з точки зору інфекційного контролю приміщення для лікування хворих на туберкульоз має відповідати кільком вимогам.
-         Вона має бути ізольоване.
-         З герметичними вікнами
-         З локальною витяжною вентиляцією
-         Окремою каналізаційною системою
Щоб все це облаштувати на базі лікарні №3 потрібні величезні кошти (лише на встановлення вентиляції від 400 тисяч гривень, не кажучи про обслуговування). Невже в місті так багато грошей, щоб це робити…. Чи ніхто цього робити і не збирається?
 
 
Курс на Європу?
На цю проблему іншу точку зору має міська адміністрація. А саме: в місті не може бути два заклади, які займаються однією проблемою. Тим паче зараз змінюється підхід до лікування туберкульозу. Воно має бути не диспансерне, а амбулаторне. А саме вчасна діагностики на рівні первинної медицини, медикаментозне лікування і його контроль.
- 22 квітня в міністерстві охорони здоров’я було слухання стосовно нової програми лікування туберкульозу до 2021 року, - розповів представник міської влади. - Про те, що туберкульоз має лікуватись амбулаторно. Такий метод був опрацьований в Полтаві, де хворі на туберкульоз отримують лікування в центрах первинної медицини як і в усьому світі.


А на закиди вінничан чому вони мають лікуватись в одному приміщенні з хворими,  та їздити поряд ними, представник міської влади сказав наступне:
- Хворі на туберкульоз не позбавленні громадянства, а також прав та свобод.
В жодній країні не має спеціального гетто для таких хворих. Вони не мають маркування, електронних браслетів і вони не становлять небезпеки, як наприклад ті, що не знають про свою хворобу.


Кому впала в око земля Тубдиспансера
Ольга Маліновська, активістка, громадський діяч.
- Чому міська рада хоче забрати приміщення Тубдиспансеру? Ще не прийняли ніяких рішень, а лікарів уже водять на екскурсії до третьої лікарні показують нове приміщення.
Виникає питання кого зацікавили будівлі Тубдиспансеру, земля…. Невже там скоро будуть будувати новий Набережний квартал?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Порушуються всі норми. Такі відділення не сумісні з іншими відділеннями. Який другий поверх? Шкода немовлят в лікарні. А в п'ятничанському парку виросте збоку пару будинків - ясно, що відсутність тубдиспансеру підвищить вартість квартир. Як влада вміє роздавати землю під забудову вже всі знають. А медицину тільки розбазарили за останні роки.

    Анонім reply Анонім

    Теперь Вова премьер, так что он может делать, что захочет, а народ ему до одного места...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up