Геморой - від сидячої роботи. І може бути у кожного дванадцятого.

Геморой - від сидячої роботи. І може бути у кожного дванадцятого.

Загадка: самому не видно, і іншим показати соромно. Що це? Правильно, геморой! Та що там показати… Про геморой більшість людей соромляться навіть говорити. Між тим, на нього страждає 85% населення: як жінки, так і чоловіки. Геморой у всіх і щодня на “вустах”, особливо у чоловіків, і особливо напередодні восьмого березня. Що ж робити, якщо життя перетворюється на суцільний геморой в прямому сенсі цього слова?

Відтягувати час, коли все одно доведеться йти з візитом до проктолога, не варто. Кожному, хто має таку делікатну проблему, про це нагадують сьогодні усміхнені лікарі з величезних білбордів. Зволікання, сором чи переконання, що “саме мине”, може закінчитись хірургічним втручанням на стаціонарі.
Звідти завжди чекають біди
Є таке місце в організмі людини, яке не оспівують у поетичних віршах, якому не роблять компліментів, а якщо там щось болить, то ще й не хочуть нікому показувати. Більше того, таке місце регулярно фігурує в агресивних висловлюваннях. Кажуть, приміром, що в когось звідти руки ростуть, хтось туди втрапляє по дурості, а комусь туди варто навідатись…
Все, що людина робити не хоче, що приносить їй дикі муки, як фізичні, так і моральні, вона теж називає слівцем з того місця. Життя деяких людей і справді перетворюється на суцільний геморой. Як в прямому, так і переносному значенні.
Тільки от жарти закінчуються тоді, коли недуга переходить в занедбану стадію і лікується … скальпелем. Ото вже й справді - геморой ще той.
Може статися з кожним
Якщо слово геморой для вас означає лише черговий аврал на роботі, то ви – щаслива людина. Адже людина, яка має таку малоприємну недугу, морально страждає не менше, ніж фізично. Перша реакція на геморой - сором. І не тому, що це щось заразне чи отримане від негідного способу життя, а тому що саме “місце ураження” дуже делікатне та інтимне…
Геморой може з’явитися у кожного. На роботі ви весь день сидите за комп’ютером і встаєте лише для того, щоб налити собі кави? Спортом займаєтесь дорогою до трамвайної зупинки чи автостоянки? Ласуєте гострою їжею та іноді дозволяєте собі хильнути зайвого? В туалеті, пардон за подробиці, окрім усього іншого, займаєтесь ще й улюбленою справою? Мається на увазі читання книг, газет та журналів (а ви що подумали?). Страждаєте на закрепи? Носите важкі речі? П’ятикілограмові пакети з найближчого супермаркету чи ринку в ніжних жіночих руках теж зараховуються. Тоді ви в групі ризику.                     
Звісно, коли це трапиться з вами вперше, то можна і врятуватись чудодійними свічками (гелями, мазями) з найближчої аптеки. Але якщо недуга мучить вас з періодичною настирливістю, то варто негайно звернутись до фахівця - лікаря-проктолога.
Чотири стадії геморою
Спочатку все здається не таким то вже й страшним. В області анального отвору з’являється незначний дискомфорт, іноді - біль та незначна кровотеча під час дефекації. Це ваш “зоряний час”, адже позбутись геморою на цьому етапі можна виключно медикаментозним лікуванням.
На другій стадії біль загострюється, а свербіж та кровотеча з’являються вже не тільки під час випорожнення, а й при ходьбі та під час сидіння. Гемороїдальні вузли випадають, але ще вправляються самостійно. Вже на цій стадії лікарі радять терміново зайнятись лікуванням, тому що звичайних свічок-гелей-мазей недостатньо.
Третя стадія - це коли слово “геморой” набуває для вас зовсім нового значення. Неприємності на роботі - хіба то геморой? А от те, що вас страшенно болить… Це вже і нестерпний біль у області анального отвору, і поява не тільки кров’янистих, а й слизових виділень, і випадіння гемороїдальних вузлів навіть при незначному підвищенні внутрішньочеревного тиску.
А якщо ви дочекалися до останньої стадії геморою, то ніякі свічки вам не допоможуть. Тут можна очікувати не тільки значних кровотеч та дикого болю, а й … випадіння прямої кишки.
Мед, прополіс, картопля, часник: зробіть свічку своїми руками
Народна медицина пропонує безліч методів боротьби з гемороєм. Але всі вони будуть ефективними тільки на першій-другій стадіях захворювання.
1. Холод. Замість туалетного паперу рекомендують перейти на холодні обмивання після кожного випорожнення. Після чого холодний компрес можна накладати і на запалені вузли. Такий компрес робиться з м'якої ганчірки. Спочатку тримати компрес одну хвилину 3-4 рази на добу, не рахуючи обмивань після кожного випорожнення. Так продовжувати до тих пір, поки геморойні шишки не зникнуть. Це займе від трьох тижнів до майже двох місяців залежно від багатьох причин. Наприклад, треба утриматися від спиртних напоїв, сексу і роботи в стоячому положенні.
2. Свічки з натурпродуктів. Свічка, вирізана із сирої очищеної картоплі, вводиться самі знаєте куди ввечері перед сном і залишається на ніч. Цей метод допомагає гоїти тріщини, зняти біль та свербіж, зменшити запалення. Те ж стосується і свічок з часнику: перед введенням дольку потрібно розрізати вздовж і змастити будь-яким маслом чи олією.
3. Зацукрований мед. З меду також можна готувати лікарські свічки. Вони самостійно розчиняються в прямій кишці. Мед є гарним природним антисептиком. Він вбиває всі бактерії і мікроби, які сприяють виникненню запальних процесів.
4. Свічки з прополісом: свічки зформуйте зі звичайного тампону та занурте їх у настій прополісу.
5. Лід. Свічки можна робити і з льоду. Для цього необхідно взяти гумову рукавичку і налити в мізинець воду. Покласти її в морозильник.  Ще краще, якщо ви замість води заморозите відвар ромашки або інші лікарські трави з антисептичними властивостями. Свічку потрібно ввести самі знаєте куди і тримати до повного її танення.
Руслан Магдебура, лікар-проктолог медичного центру “Альтамедика”: “Кожна дванадцята людина страждає на геморой”:
- Хворіють на геморой однаково як чоловіки, так і жінки. Захворюваність складає
11,8-12%, тобто практично кожна 12 людина страждає на цей недуг. Переважно це пацієнти працездатного віку, жінки при вагітності, коли підвищується ризик  фізичних перевантажень. При геморої збільшуються в розмірах так звані кавернозні тіла - місця з’єднання артеріальних судин з венозними.
Розрізняють гострий та хронічний геморой. Гострий геморой проявляється болем, підвищенням температури тіла, значним набряком м’яких тканин колопрямокишечної області. Лікування гострого геморою включає протизапальну терапію, антикоагулянти, гемороїдальні свічки та мазі, сидячі ванночки з настоєм квітів ромашки, нагітків, кори дуба при температурі води 38-40 градусів на протязі 15- 20 хвилин 2-3 рази на день. Але такі симптоми схожі і до гнійних захворювань анальної області. Тому варто звернутися до хірурга-проктолога.
Хронічний геморой на третій стадії супроводжується випадінням гемороїдальних вузлів, вправленням яких займається лікар або ж сам пацієнт.
На четвертій стадії випадає також слизова прямої кишки. Найкращий результат дає
оперативне лікування. Операція заключається у видаленні гемороїдального вузла разом з кавернозним тілом (при зовнішньому геморої). Якщо геморой внутрішній, то доцільне лікування гемороїдального вузла латексними кільцями. Це втручання безолісне і не потребує спеціального знеболення. Пацієнт після такого оперативного втручання може відразу повернутися додому.
Категорично не можна займатися самодіагностикою та самолікуванням. Треба пам’ятати про вторинний геморой, ознаки якого виникають при онкопатології, серцевій недостатності, захворюваннях печінки. Особливо це стосується раку прямої кишки.
 
 

   
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up