Долар “вдарив” по нирках хворих вінничан: чи потрібно хвилюватися через гемодіаліз?

Долар “вдарив” по нирках хворих вінничан: чи потрібно хвилюватися через гемодіаліз?
Вінничани з хворобами нирок, яким штучно очищують кров, налякані тим, що їх перевели на новий графік гемодіалізу. Раз на два тижні одну процедуру діалізу хворі пропускають. Люди бояться, що їх чекає повільна смерть. А лікарі кажуть - життю та здоров’ю пацієнтів нічого не загрожує

- Минулого тижня довелося пропустити одну процедуру діалізу. Боялася, як я доживу до п’ятниці… Було дуже зле - хоча й сиділа на жорсткій дієті, не пила багато рідини, але все одно набрала чотири кілограми. Замість норми в 1,5-2. Це ж усе шлаки і токсини, які повільно труять організм. Мучилися всі, хто ходить на діаліз. Та бояться щось говорити. Як і лікарі… - розповідає 45-річна вінничанка Наталія, яка вже три роки перебуває на постійному діалізі.

Дожити до п’ятниці

“В Україні зупинилося фінансування медичного забезпечення людей, хворих на хронічні хвороби нирок, діабет, гемофілію. Фактично це означає, що держава нас убиває, бо без такого фінансування ми приречені до швидкої смерті”, - так написала голова громадської організації “Нефро-надія” Тетяна Ольховик у відкритому листі до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка близько двох тижнів тому.

Відео дня

Станом на 12 листопада 2014 року, через відсутність медичних препаратів для проведення гемодіалізу, хворі на хронічну ниркову недостатність в Україні не отримують життєво необхідних процедур діалізу. Представники громадської організації “Нефро-надія” б’ють на сполох:

- Деякі з хворих навряд чи доживуть до п’ятниці цього тижня... Після мітингу 13 листопада ліки отримали на тиждень. Що далі? Мільйонні борги зростають, кошти на подальші закупівлі відсутні. Такої ситуації в Україні не було при жодному керівництві! Ми не говоримо про те, що порушуються наші конституційні права на життя, ми просто хочемо жити!

Проблема нестачі препаратів для проведення діалізу торкнулася всіх областей України - чиновники кажуть, в усьому винен курс долара, який з 12 зріс до 16. Вже 18 листопада під стінами Кабміну вдруге зібралися обурені пацієнти, які потребують діалізу, з вимогою виділити кошти для процедури. З учасниками протестної акції розмовляли заступники міністра охорони здоров’я. Вони й пояснили, що в Києві ситуація загострилася через те, що Київська міська держадміністрація неправильно розподілила кошти на різні статті витрат. Інші області, в тому числі й Вінницька, за словами заступників міністра, розраховують гроші правильно.

“Просто хочу жити”

До редакції газети RIA звернулася 45-річна вінничанка Наталія (прізвище з етичних міркувань автор не вказує). Жінка вже три роки перебуває на діалізі. Для Наталії немає важливіших днів, ніж понеділок, середа, п’ятниця. Саме в ці дні тижня жінка отримує діаліз. Дякуючи чому вона і живе.

- Постійна дієта, жорстке обмеження в рідині і прив’язаність до Вінниці - щоб не пропускати діаліз, - каже жінка. - Якось я хотіла поїхати на море, і запитувала у лікарів, що буде, якщо не отримаю одну процедуру діалізу. Лікарі розписали мені довжелезний список того, що може статися, якщо не очищувати кров - це повільно мене вбиватиме. Зайве говорити, що на море я так і не поїхала. І сьогодні, коли всіх хворих перевели на діаліз двічі на тижні, забравши одну процедуру, лікарі в один голос кажуть, що нічого страшного з нами не станеться. Щось мені важко в це повірити...

Наталія, як інші вінничани, які потребують діалізу, отримує цю процедуру в обласній лікарні імені Пирогова. Минулого тижня, розповідає жінка, хворим сказали, що з діалізом є певні проблеми. Через те, що долар зріс до 16, бракує препарату для проведення процедури, тому треба бути ощадливими.

- Нам сказали, що до кінця року (а це ще п’ять тижнів!) ми будемо отримувати діаліз за новим графіком: одного тижня це буде повноцінних три рази на тиждень по чотири години, наступного - тільки у понеділок і п’ятницю по 4,5-5 годин. Я намагалася обурюватися, добивалася до обласного Департаменту охорони здоров’я, а вони лише запитують: що ви з нас хочете? Я у відчаї, я просто жити хочу...

“Скільки протягнемо?”

Минулого тижня, вперше за три роки, Наталія отримала діаліз не тричі, а двічі на тиждень. У середу діалізу не було. Жінка розповідає, з жахом думала, як дотягне до п’ятниці.

- Мінус один діаліз - це дуже відчутно, що б там не казали лікарі, - розповідає жінка. - З понеділка до п’ятниці, навіть сидячи на жорсткій дієті, я набрала 4 кілограми. Норма від діалізу до діалізу - 1,5-2 кг. І, щоб ви розуміли, це чотири кілограми не ваги, а рідини, шлаків та токсинів. Організм не може все це вивести, воно бродить, всмоктується в кров, яка не очищується, і повільно отруює людину зсередини. Піднявся тиск, страшенно нудило, паморочилося в голові… Лікарі пропонували приймати адсорбенти, та хіба вони допомагають?

У п’ятницю, каже жінка, нарешті отримала діаліз. Але одразу ж після процедури почувалася чи не гірше, ніж до неї:

- Організм пережив спочатку стрес, бо набрав чотири кілограми всілякої гидоти, а потім отримав не менший стрес від того, що одним махом від нього звільнився. Я вийшла з лікарні у напівпритомному стані. І це тепер так буде всі п’ять тижнів? Боюсь навіть думати, але чи всі хворі витримають такі “стрибки”?.. Чи всі доживуть до Нового року?

Лікарі спокійні

З проханням роз’яснити ситуацію, яка склалася із вінничанами, які потребують діалізу, журналіст RIA звернулася до головного лікаря обласної лікарні імені Пирогова Олександра Жупанова. Лікар запевняє, що хвилюватися чи панікувати причин немає:

- В інших областях України ситуація з браком препаратів для проведення процедури діалізу складніша, - розповідає Олександр Жупанов. - У Вінниці все набагато краще, тому що ми зуміли правильно розподілити кошти. Звісно, в усьому винен курс долара - ніхто ж не міг передбачити, що він сягне захмарної позначки “16”. Адже всі закупівлі проводилися ще відповідно до курсу в 12 гривень за долар. Коли всю Україну сколихнула паніка з діалізом, ми звернулися до обласної ради з проханням виділити нам бодай які додаткові кошти. І керівництво обласної ради пішло нам назустріч - ми отримали навіть додаткових 6,7 мільйона гривень з обласного бюджету для вирішення питань із гемодіалізом. Сьогодні життю та здоров’ю хворих на хронічні хвороби нирок, діабет та гемофілію вінничан нічого не загрожує.

 

Наталія Пивоварова, начальник Центру нефрології та діалізу при обласній лікарні імені Пирогова:

“Не потрібно сіяти паніку. До лютого...”

- Ми завжди стояли “горою” за наших пацієнтів. Ми давали клятву Гіпократа. Тому якою б складною не була економічна ситуація в країні, ніколи не залишимо наших пацієнтів.

Ситуація з гемодіалізом у Вінницькій області набагато краща, ніж у інших областях. Тому що ми зуміли правильно розподілити кошти. Лікарі випрацювали прийнятний варіант проведення гемодіалізу: це і дасть нам можливість спокійно протриматися до Нового року, і не “вдарить” по здоров’ю пацієнтів. Є медична норма: хворий повинен отримати 12 годин діалізу на тиждень. Звісно, зручніше це робити тричі на тиждень (понеділок, середа, п’ятниця) по чотири години. На цих п’ять тижнів, що залишилися до Нового року, ми перейдемо на альтернативний, але не гірший, графік. Одного тижня хворі так і ходитимуть на діаліз тричі на тиждень. А наступного тижня це буде лише понеділок і п’ятниця, але процедура триватиме 4,5-5 годин. Якщо говорити про середньостатистичні показники, то хворі нічого не втрачають. Якихось нових обмежень на цей період немає: як і завжди, пацієнтам потрібно притримуватися дієти та обмежувати себе в рідині.

Не потрібно сіяти паніку там, де для неї немає причини. У нашому центрі діаліз отримують 170 хворих вінничан, в тому числі, і медики за фахом. Ми все пояснили пацієнтам, і ні в кого така ситуація не викликала нарікань. Окрім двох-трьох людей, які занадто стривожилися. Я розумію їхній страх, але і прошу довіритися нам, лікарям.

Мене, приміром, більше тривожить не те, що маємо сьогодні, наприкінці року, а що матимемо  в році наступному. У лютому буде новий бюджет - от тоді й побачимо, чи дадуть нам достатньо коштів для хворих, які потребують гемодіалізу.


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • винничанин

    Какой изощрённый "здобуток". Уже не знает Порошенко, что ещё придумать, как бы народ поскорее выморить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up